Polis Özel Harekât (PÖH) Başkanlığı, Ankara’nın stratejik ilçesi Gölbaşı’nda konuşlu.
Türkiye’nin en seçkin polisleri yani efsane Yeşil Bereliler burada yetişiyor.
En zorlu eğitimlerden geçiyorlar. Özel Harekât Polislerinin eğitiminde son 4 yıldan bu yana, dünyanın en gelişmiş teknolojilerinden de yararlanılıyor.
C4 Defence olarak Gölbaşı’ndaki yerleşkeye gittik ve bu özel, gözü pek polislerin konuğu olduk.
Özel Harekât Başkanlığı bünyesinde, polislerin meskûn mahal çatışmaları için eğitildiği “Operasyon Köyü” adı verilen, gerçeğe çok yakın ortamların oluşturulduğu tatbikat alanı var.
Bu köyde, yine meskûn mahal çatışmalarının simüle edildiği Sanal Taktik Eğitim Merkezi de bulunuyor.
Teşkilata yeni katılan Polis Özel Harekât polisleri, burada gerçek operasyonlarda karşılaşabilecekleri durumların canlandırıldığı tatbikatlarla göreve hazırlanıyor.
Kısa adı SATEM olan Sanal Taktik Eğitim Merkezi, tecrübesi az olan özel harekât polislerinin eğitiminde ve tecrübeli polislerin operasyona hazırlanmasında çok önemli rol oynuyor.
SATEM’de dünyada sadece üç ülkede bulunan çok gelişmiş teknolojiyle gerçek harekât ortamları simüle ediliyor.
SATEM sayesinde PÖH ekipleri operasyon alanını önceden deneyimleyebiliyor.
İstihbari bilgiler (Hava fotoğrafı vb.) ışığında operasyon yapılacak alanın hemen hemen aynısı üç boyutlu simüle edilebildiği için operasyona katılacak timler alanı önceden tanımış oluyor.
Özel Harekât Polisi Hüseyin Gökdemir, merkez hakkında önceden deneyimlemiş olmanın tecrübe kazandırdığını belirterek şunları söyledi:
“Personelimiz, Sanal Taktik Eğitim Merkezi’nde operasyon yapılacak yeri önceden deneyimler ve o yer hakkında tecrübe kazanmış olur. Kullanmış olduğumuz sistemin en avantajlı kısmı, Özel Harekât Polisinin bir bilinmezlik içerisinde operasyon yapmasını engellemektir.”
Eğitimlerde, birçok mekân ve durum simüle edilmiş haliyle bulunurken, 34 farklı senaryo ile de pek çok taktiksel operasyon sanal ortamda aslına uygun bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Simülatör sisteminde kamu binaları, uçak, gemi, tren, metro gibi ulaşım araçlarının yanı sıra arazi, köy, kasaba gibi yerleşim yerleri en ince detayına kadar özel tekniklerle modellenebiliyor.
Özel Harekât personelinin gerçek hayatta test edilmesi mümkün olmayan operasyonel senaryolara karşı hazır hale gelmesi amacıyla hazırlanan SATEM’de kullanılan silahlar ve diğer ekipmanlar ise aslına uygun şekilde optimize edilmiş durumda.
Eğitim sistemi ile ilgili bilgi veren Gökdemir, “3 yıldır faaliyet veren SATEM’de Özel Harekât personeli “Algıla, Karar Ver, Uygula” yöntemiyle çeşitli eğitimlere tabi tutuluyor ve bununla birlikte tim halinde hareket etme, reflekslerini geliştirme ve atış kabiliyetlerini artırma yönünde sürekli eğitim görüyor. Bu eğitimlerin bir aşaması da Sanal Taktik Eğitim Merkezi.” ifadelerini kullandı.
PÖH ekipleri, 1085 metrekarelik eğitim sahasına giyilebilir teknolojilerle çıkıyor.
Üzerlerinde özel işaretler, sırt bilgisayarı ve sanal gerçeklik gözlüğü bulunuyor.
Bu gözlüklere verilen görüntüler, Özel Harekât personeli tarafından geliştiriliyor.
Sistemde 152 adet hareket yakalama kamerası var.
Bu kameralar, personelin üzerindeki reflektif toplarla bağlantı halinde ve her hareketi algılayarak senaryo içinde görülmesini sağlıyor.
Hollywood stüdyolarında da bu sistem kullanılıyor.
Sistem, personel verilerini kaydetme ve istatistik imkânı da sağlıyor.
Animasyon filme dönüşen bu görüntüler gerektiğinde defalarca izleniyor; varsa yapılan hatalar, çeşitli eksiklikler görülebiliyor ve bu sayede sürekli taktik geliştirilebiliyor.
Özel Harekât Polisi Hüseyin Gökdemir, 2018 yılında hizmete giren SATEM sayesinde gerçek fişek kullanımı nedeniyle ortaya çıkan maliyetin de önemli ölçüde düşürüldüğünü vurguladı.
Gökdemir, “SATEM’de, hizmete girdiği günden bu yana yaklaşık olarak 36 milyon sanal fişek kullanıldı. Atılan fişek adedi göz önüne alındığında, yapılan bu tasarrufla sistemin maliyetini de karşıladığı görülüyor. Personel güvenli bir şekilde gerçek ortamları deneyimlerken, gerçek fişek kullanılmadığı için maliyetler önemli ölçüde azaldı. Güvenli ve sürdürülebilir bir eğitim ortamı oluşturuldu.” dedi.
SATEM’de modelleme/tasarım konularında çalışan teknik ekip ile taktik eğitim veren personel görev yapıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=luLB3qL1Spk&ab_channel=C4Defence