AKINCI paletli zırhlı muharebe aracı 1980 yıllarından itibaren birçok modernizasyon ve ortak çalışma ile günümüzdeki şeklini almış bir platformdur. AKINCI zırhlı muharebe aracının üretiminde rol oynayan FNSS firması NUROL HOLDİNG ve BAE SYSTEM (eski adı ile FMC ) şirketlerinin ortaklığında kurulmuştur. AKINCI özellikleri bakımından Warrior (İngiliz), Puma (Alman) ve YPR 765 (Belçika) araçlarının baz alınmış ve Türkiye’nin askeri talepleri doğrultusunda şekillendirilmiş ACV 300 olarak isimlendirilmiştir. 9 konfigürasyonu bulunmaktadır.
Standart YPR 765’den farklı olarak tüm çevresinde 14,5 mm mühimmata dayanıklı zırh yapısına ve M113A2’de de kullanılan soğutma sistemine sahip olup, sürüş aksamı da modern direksiyonlu sistemdir. AIFV’lerde kullanılana göre daha yüksek performans sunan soğurma sisteminde gelişmiş fanlar ve büyük bir radyatör bulunmaktadır.
300BG Detroit Diesel 6V-53T turboşarjlı dizel motoru ile Allison X-200-4 güç aktarma organının birleşiminden oluşan güç paketi, aynı donanıma sahip M113A3’lerden daha yüksek güç oranı sağlamaktadır.
İleri metalurji ürünü burulabilen mil ile donatılan ACV-300 ilave hidrolik amortisörlere ihtiyaç duymadan yüksek arazi kabiliyeti sunmaktadır.
İlk 285 şase Belçika’da imal edildikten sonra 1990 yılında Türkiye’de seri üretime geçilmiştir. TSK tarafından ZMA olarak adlandırılan aracın balistik alüminyum ve laminant çelikten oluşan zırhının katmanları arasında poliüretran köpük bulunmaktadır. Bu şekilde amfibi harekatlar esnasında katmanlar arasına su girme olasılığı ortadan kalkmıştır. Beka kabiliyeti kullanıcı isteğine bağlı olarak entegre edilebilen pasif ve aktif koruma sistemleri sayesinde kolaylıkla yükseltilebilmektedir. Sürücünün balistik koruma altında görevini icra etmesini sağlayan M27 periskobu isteğe bağlı olarak gece görüş sistemi ile değiştirilebilmektedir.
Başlangıçta tüm araçların 25 mm KBA topu ile donatılmış bir kule ile teçhiz edilmesi planlanmıştır. Ancak ilk 135 sistemden sonra İsviçre’nin askeri ambargo uygulaması üzerine sonraki modellerde Nexter üretimi 25 mm M811 ana silaha sahip Dragar kuleleri yerleştirilmiştir. Stabilizayon ve gece görüş/atış kabiliyeti olan kule, hava hedeflerine karşı kullanılabilmektedir.
Piyadeler, yanlarda iki arkada bir tane olmak üzere toplam beş mazgaldan zırhlı koruma altında kendi silahları ile muharebeye katılabilmektedir.
İlk parti üretiminde 830 adedi 12,7 mm makineli tüfekli kupolaya sahip GZPT, 650 adedi ZMA, 48 adedi Raytheon üretimi BGM-71 TOW tanksavar füzesi ateşleme kabiliyetli ZTA ve 170 adet MKEK üretimi 81 mm havan donanımlı ZHA olmak üzere 1698 araç TSK’ya teslim edilmiştir.
2001’de yine Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre 551 adet aracı kapsayan ikinci partinin üretimine başlayan FNSS’nin ACV-300’leri Birleşik .arap .emirlikleri ve Malezya tarafından da tercih edilmiştir. 1997 yılında imzalana anlaşma ile Brleşik Arap Emirlikleri, personel taşıyıcı, istihkam manga aracı ve topçu ileri gözlem konfigürasyonunda 136 adet envanterine dahil etmiştir.
Malezya ile 2000 yılında imzalanan anlaşma kapsamında; araçların bir kısmı Türkiye’den sağlana teknoloji transferi ile Adnan Adı altında Malezya’da üretilmiştir. Malezya, ZMA, ZTS, ZPT, ambulans, komuta kontrol, ZHA, ZKBA, muharebe ve nakliye modeli 211 aracı envanterine dahil etmiştir.