Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kuvvet Komutanları ile Bakan Yardımcılarının da katılımıyla video telekonferans yöntemi ile yıl sonu değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda; Afganistan, Katar, Somali, Bosna Hersek ve Kosova ile birlikte Libya Görev Grubu Komutanı, NATO Karargâhındaki Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı, KKTC’deki Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanının yanı sıra Muharip Hava Kuvveti Komutanı ve Donanma Komutanı, devam eden faaliyetler ve sahadaki son duruma ilişkin bilgi verdi, bir yıl boyunca gerçekleştirilen faaliyetlerin değerlendirmesini yaptı.
Akar, Mehmetçiğin kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğini, bundan sonra da getirmeye devam edeceğini bildirdi.
Savunma ve güvenlik konularına ilişin değerlendirmelerde bulunan Akar, Azerbaycan’ın 30 yıldır işgal altında kalan topraklarını “Tek Vatan Harekâtı” ile kurtardığını söyledi.
Ateşkes sonrasında Rusya Savunma Bakanı ile yaptıkları mutabakatla Ortak Merkezin çalıştırılmasını kararlaştırdıklarını anımsatan Akar, “Personelimiz Azerbaycan’a gitti, orada hazır bekliyor. Ortak Merkezin inşasının bitmesi ve faaliyete geçmesinin ardından bir general, 35 subayımız derhâl göreve başlayacak” diye konuştu.
Bunun yanı sıra mayın ve el yapımı patlayıcı ile mücadele kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının oradaki faaliyetlerinin devam ettiğini aktaran Akar, “İnsani yardım faaliyetleri çerçevesinde Azerbaycanlı kardeşlerimize elimizden gelen desteği yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Azerbaycanlı can kardeşlerimizin haklı, şerefli mücadelelerinde onların yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye ve Libya arasında 500 yıllık ortak tarih ve kültür bağının bulunduğunu belirten Akar, herkesin uzak durduğu bir dönemde Türkiye’nin Libya ile iş birliği yaptığını anımsattı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Libya’da yapılan anlaşma kapsamında askerî eğitim, iş birliği, danışmanlık faaliyetini yerine getirdiğini bildiren Bakan Akar, çalışmalar sonucunda yaklaşık 3 bin Libyalının eğitim aldığını söyledi.
Akar, Türkiye’nin Milli Mutabakat Hükümetinin daveti üzerine Libya’da bulunduğuna dikkat çekti.
Hulusi Akar, “Başından beri dediğimiz gibi ‘Libya Libyalılarındır ve Libya’daki problemi Libya’daki kardeşlerimiz çözecektir.’ Siyasi çözümü destekliyoruz.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta tüm sorunlarını iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, uluslararası hukuka dayalı, siyasi çözümler bulma gayretinde olduğunu ifade eden Akar, şöyle konuştu:
“Uluslararası hukuk, ikili anlaşmalar ve teamüller çerçevesinde Türkiye’ye ait olan haklara karşı çok ciddi tacizler olmaktadır. Bunlara karşı da biz ülkemizin, milletimizin hak, alaka ve menfaatlerini korumak ve kollamak için de gece-gündüz demeden mücadelemizi sürdürüyoruz. Hiçbir oldubittiye fırsat vermeyeceğimizi, hak ve hukukumuzu asla çiğnetmeyeceğimizi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Türk varlığının kabulünden başka çare olmadığını, eğer egemen ve eşit haklara sahip Türk halkının varlığı kabul edilmezse hiçbir şekilde çözümün söz konusu olamayacağını söyledik, söylemeye devam ediyoruz” dedi.
Yunanistan’ın Ege’de gayriaskerî statüdeki 16 adayı uluslararası hukuka aykırı şekilde silahlandırdığına dikkati çeken Hulusi Akar, “Bu nasıl bir mantık? Bu yetmezmiş gibi sürekli bu adaların tahkimi için gelişler-gidişler, ziyaretler… Bu tahrik, taciz değil de nedir?” diye sordu.
Akar, Yunanistan’ın diyalog yoluyla çözüm istemediğinin de altını çizdi, “Kendileri gece gündüz Türkiye’yi tahrik etmek, gerilimi artırmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Niçin? Çünkü bunlar kendilerine değil dayandıklarına, arkalarında kim varsa onlara güveniyorlar. Fakat o güvendikleri dağlara da kar yağdı. AB Zirvesinde bir-iki devlet dışında kimse bunların şımarık muhakemeye dayalı, bencil isteklerine evet demedi.” diye konuştu.
Türkiye’nin bu konuda sadece sahada değil, masadaki mücadelesini de sürdürdüğünü vurgulayan Akar, “Üçüncü ülkelerden istediğimiz tek şey objektif olmalarıdır” dedi.