Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası başladı.
Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk savunma sanayinin inovasyon ve ihracat alanındaki hamlelerini övdü, bu alandaki inovasyonların, diğer sektörlerde de ihracat artışına yol açmasını temenni etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Firmaların dünyaya açılımında, üretimle beraber tasarımın ve yenilikçiliğin öne çıktığı farklı bir döneme girdik. Sadece üretmenin, ürettiğini satmanın yeterli olmadığı bu dönemin hakim rengi, inovasyon ve araştırma-geliştirmedir. Ar-Ge’ye önem veren, yeniliği yakalamaya çalışan, tasarlayan, çığır açan firmalar, daha şimdiden sürecin kazananı olmuştur.” ifadesini kullandı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da video konferans yöntemi ile katıldığı açılışta, teknolojinin gelişmesi, bilgilerin çabucak eskimesi karşısında, harekât alanındaki tehditlerin de değiştiğine dikkat çekti, “Üstün teknolojiye sahip değilseniz her türlü tehdit ve tehlikeye maruz kalabiliyorsunuz” dedi.
“Üstün teknolojiye sahip olmadan geleceğe yürüyemeyeceğimizin farkındayız” diyen Akar, “Türkiye’nin coğrafyasındaki risk ve tehditler dikkate alındığında TSK’nın savunma ihtiyaçları, değişen tehdit türleriyle çok hızlı değişmektedir. Bu kapsamda milli menfaatlerimizin korunması için güçlü bir silahlı kuvvetlerin varlığı kaçınılmazdır.” vurgusu yaptı.
Türk savunma sanayinde yerlilik oranını %70’e çıkardıklarını kaydeden Akar, şöyle konuştu:
“Geçmişte piyade tüfeğimizi dahi yurt dışından tedarik ederken, bugün milli piyade tüfeklerimizi, kendi savaş gemilerimizi, fırkateynlerimizi, İHA ve SİHA’larımızı, fırtına obüslerimizi, çok namlulu roket atarlarımızı, Atak helikopterlerimizi, akıllı hassas mühimmatlarımızı tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelmiş bulunuyoruz.“
Akar, radar, elektronik sistemler gibi alanlarda da kaydedilen büyük başarılara rağmen, önlerinde hala kat edilmesi gereken uzun bir mesafe bulunduğunu da anımsattı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da inovasyonu sürdüremeyen, değişime ayak uyduramayan firmaların piyasadan silindiğine işaret etti ve on yıl önce ABD’de ilk 10’a giren firmaların yedisinin artık bu listede olmadığına dikkat çekti.
“Yenilikçilik artık tercih değil, zorunluluk olmalı” diyen Varank, her ilde siber vatanı koruyacak gençleri bulup çıkarmaya çalıştıklarını anlattı.
Varank,”2023’e kadar imalat sanayi ihracatında orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını %44.2’ye, yüksek teknolojili ürünlerin payını %5.8’e, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 1.8’e, ülkemizdeki yazılımcı sayısını 500 binin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.
Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programını devreye aldıklarını söyleyen Varank, Türkiye’nin de robot ve diğer ileri teknoloji ürünleri üreteceği kaydetti..
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de pandeminin ihracata etkisini azaltmak için sanal toplantılar, sanal fuarlar düzenlediklerini, diğer ülkelere sanal heyetler gönderdiklerini anlattı.
Gülle, yılın üçüncü çeyreğinde, dünyada sadece dört ülkenin ekonomisinin büyüdüğünü, bunlardan birinin de Türkiye olduğunu vurguladı.
Sekizincisi düzenlenen İnovasyon haftasında, İnovaLİG 2019 ödül töreni de yapıldı.
HAVELSAN “İnovasyon Kaynakları Büyük Şirketler” dalında birinci, aydı dalda TUSAŞ üçüncü, , ASELSAN “İnovasyon Stratejisi Büyük Firmalar” kategorisinde ikinci oldu.
İnovasyon Kaynakları KOBİ kategorisinde de ULAK Haberleşme birinciliğe layık görüldü.
Online olarak gerçekleşen Türkiye İnovasyon Haftası, yarın sona eriyor.
İnovasyonda çığır açan teknolojik buluşların sahipleri, başarı hikayeleri, inovasyon odaklı projeler ve inovasyonun çok yönlü ele alınacağı birçok panel, online olarak izlenebilecek.
Konuşmacılar arasında Instagram Kurucu Ortağı Mike Krieger, geleceğin teknolojileri konusunda uzman fütürist bilim insanı Ray Kurzweil, Kalp Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz gibi global düzeyde alanında uzman isimler de bulunuyor.