Türkiye, Milli Muharip Uçak ile ilgili çalışmalarını hızlandırmak için yeni bir adım attı.
Milli Muharip Uçak projesinde çalışacak mühendisler için yeni bir binayı hizmete açtı.
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, geçen Ağustos ayında yaptığı açıklamada, bina TUSAŞ yerleşkesinin içinde olmasına rağmen ayrı bir güvenlik teliyle çevrili olduğunu, ana giriş kapısından büyük güvenlik önlemlerinden geçilerek girilebildiğini söylemişti.
Binada 3000 mühendisin görev yapması, TUSAŞ ana yükleniciliğinde yapılacak Milli Muharip Uçağın da 2023’te hangardan çıkması planlanıyor.
Milli Savunma Bakanı Dr. Hulusi Akar; 63 bin metrekare kapalı alana sahip yeni binayı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları ile birlikte gezdi.
Akar ve komutanlar, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil tarafından karşılandı.
Akar, incelemelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Cumhuriyet tarihinin en yoğun dönemlerinden birini yaşadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin uluslararası alanda artık bir özne haline geldiğini ifade eden Akar, bu durumun itibarla birlikte büyük bir sorumluluk da getirdiğini belirtti.
Akar, Karabağ konusunda ise Azerbaycan Türk’ünün başarısının tahkimi için gerekenleri yaptıklarını bildirdi.
“Azerbaycan ile ilgili tezkere de çıktı. Hazırlıklarımız tamam. Bu tezkerenin gereği olarak en kısa sürede Mehmetçik, Azerbaycan’daki görevlerinin başına gidecek. Bununla ilgili olarak da özelikle Kara Kuvvetlerimiz çalışmalarını tamamladı. Onların nakliyesiyle ilgili Hava Kuvvetlerimiz de hazır” diye konuştu.
Bazı batılı siyasetçilerin “Azerbaycan ordusu Karabağ’ı yaktı, yıktı” söylemlerine de tepki gösteren Akar, bu söylemleri büyük bir gaflet ve hata olarak nitelendirdi.
“Ermenistan ordusu bütün dünyanın gözü önünde, çok aleni bir şekilde göz göre göre Azerbaycan’ın yerleşim yerlerini, şehirlerini bombaladı. Bütün dünya bunu gördü, fakat bazıları hala kör, hala sağır. Bunların çağdaşlıktan, insan haklarından, demokrasi, tarafsızlıktan bahsetmesi gerçekten mümkün değil” hatırlatmasında bulundu.
Doğu Akdeniz’de araştırma gemilerinin bilimsel, teknik çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Akar, “Bu çalışmaları bir tahrik olarak, gerilimi yükseltme nedeni olarak göstermek gerçekten ahlaki değerlerle bağdaşmayacak bir olay” dedi.
Yunanistan’ın Ege’deki adaları uluslararası hukuka aykırı olarak silahlandırdığını belirten Akar, şöyle konuştu:
“Egemenliği herhangi bir şekilde Yunanistan’a verilmeyen adalarda yaptıkları eylemler tamamen gözardı ediliyor. Onun dışında bizim yaptığımız bilimsel, teknik çalışmalar tahrik gibi gösteriliyor. Bu gerçekten yanlış bir yaklaşım, iyi komşuluğa yakışmıyor” dedi.
Kıbrıs’taki gelişmelere de değinen Akar, “Kıbrıs’ta bir Türk varlığının olduğunu, yüzyıllardan beri orada yaşayan Türkler olduğunu görmeleri lazım. Onların haklarını teslim etmeleri lazım” dedi.
Hulusi Akar, Türkiye’nin garantör olarak sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğini de vurguladı.
Türk savunma sanayinin de önemli bir yere geldiğine işaret eden Akar, “Geldiğimiz noktadan memnunuz fakat işin burada bitmediğinin bundan sonra daha çok işimiz olduğunun da farkındayız. İnşallah el birliğiyle, gönül birliğiyle, kamu ve özel sektör iş birliğiyle çok daha önemli yerlere varacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
Akar, TUSAŞ’ta Milli Muharip Uçağı Mühendislik binası dışında da incelemelerde bulundu.
Akar ayrıca Anka ve Aksungur SİHA’ları, Turna’nın gelişmiş versiyonu olan Hedef İHA, P-72 deniz karakol uçağı, içindeki radarlar sayesinde düşman radarlarını kör eden Hava Soj uçağı ve genel maksat helikopteri Gökbey hakkında da bilgi aldı.