Günümüzde ordular için en önemli vuruş güçlerinin başlarında kuşkusuz kara-kara füzeleri gelmektedir. Gelişen askeri teknolojiler, ülkelerin sınır komşusu dahi olmadığı düşman ülkelere operasyon yapabilme kabiliyetini sağlamaktadır. Gerek kimyasal başlık taşıyabilme kabiliyetleri, gerek uzun menzilleri sayesinde balistik füzelerin önemi yadsınamaz derecede ortadadır.
Türkiye’nin gururu Roketsan dünyadaki bu gelişmeleri yakından takip etmektedir. Bu noktada Türk mühendisler tamamen yerli imkanlarla her geçen gün kendi rekorlarını tazeleyerek yüksek hassasiyetli ve yüksek menzilli füzeler üretmektedirler.
Abu Dabi’de gerçekleştirilen IDEX-2017 fuarında Khan Füzesi ilk kez kamuoyuna resmi olarak duyruldu. Şunu da belirtmekte fayda var Khan Füzesi’nin ihraç ismi KHAN, TSK’nın kullanacağı versiyonun ismi BORA olarak geçmektedir.
En çok merak edilen konuya açıklık getirmek istiyorum. Khan füzesinin etkili menzili…
Khan füzesinin etkili menzili söylentilerin aksine malesef 1 000 km değil . İhraç versiyonun menzili 280 km. TSK için üretilen versiyonun daha yüksek menzile sahip olduğu belirtiliyor.
İhraç versiyonun daha düşük menzile sahip olmasının nedeni uluslararası antlaşmalarla füze ihracının belli çerçeve ile sınırlandırılmış olmasıdır.
Bu antlaşmadan kısaca bahsetmek gerekirse 16 Nisan 1987 yılında imzalanan MTCR (Missile Technology and Control Regime) , Türkçesi Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi , antlaşması ile ihraç edilecek füzeler; 500 kg’ı ve 300km ‘yi geçmeyecek şekilde sınırlandırılmıştır.
Buradaki en büyük amaç nükleer kapasitesi olan füzelerin ihraçlarını kontrol altına almak olsada stratejik kaygıların ön planda olduğu söylenebilir.
Bora füzesinin alt sistemi olan araç Belarus’tan alınmıştır. Bunun nedenini Kokpit Aero yazarlarından Hakan Kılıç şu şekilde açıklamaktadır: “Alt sistem tedarikçilerinin, entegre edilecek sistemin füze olması nedeni ile sistemin ihracına izin vermemişlerdir”. Yerli üretimin önemini gözler önüne seren bir gerçek daha…
Teknik Özellikler
-Çap 610 mm
-Ağırlık 2.500 kg
-Güdüm Küresel Konumlama Sistemi (KKS) Destekli Ataletsel
Navigasyon Sistemi (ANS)
-Kontrol Elektromekanik Tahrik Sistemli Aerodinamik Kontrol
-Yakıt Tipi Kompozit Katı Yakıt
-Harp Başlığı Tipi Tahrip, Parça Tesirli
-Harp Başlığı Ağırlığı 470 kg
-Tapa Tipi Yaklaşmalı (Hassas Yedeklemeli)
Kamuoyu ile paylaşılan bilgiler oldukça sınırlıdır. Sadece şunu söylemekle yetinelim, füze her ne kadar 2017 yılında kamuoyu ile paylaşılsada 2014 yılında operasyonel hale getirildiği belirtiliyor. Türk mühendisler uzun menzilli füze sistemlerinin kapısını aralamış gibi..
Bora Test Görüntüleri-2017
Düşüncelerinizi yazımızın altında paylaşmayı unutmayın .
Kaynak: Roketsan