Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ, geçen hafta normal yoğunluğunun dışında hareketliydi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, TUSAŞ tesislerinde incelemelerde bulundu ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün başkanlığında, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun da katıldığı KAAN Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Antalya’da tamamlanan Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı sırasında biz basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Merak ettiğimiz konular arasında TUSAŞ’taki hareketlilik ve toplantı da vardı.
Prof. Dr. Haluk Görgün, TUSAŞ’ta, KAAN projesine paydaş olan herkesin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti ve şunları ifade etti:
“Doğal olarak, son kullanıcısı ve gelişimine, üretimine ve tasarımına ciddi anlamda katkı sağlayan Hava Kuvvetleri Komutanımız başta olmak üzere Hava Kuvvetleri ilgili personeli, ana entegratör şirketimiz TUSAŞ ve Kaan’daki farklı alt sistemleri, faydalı yükleri ve kullanılabilecek mühimmatları üreten şirketlerimiz katıldı. KOBİ’lerimizden yine katılım sağlayanlar vardı. Toplantıda, geldiğimiz süreci önce bir değerlendirdik. Kaan’ın takviminin zamanında işleyip işlemediğini anlamaya çalıştık. Her şeyin zamanında hatta bazı süreçlerin önden gittiğini de memnuniyetle gözlediğimiz bir durum oluştu. Her alt yükleniciye ayrı ayrı söz vererek, onlardan kendi üretecekleri alt sistemlerin gelişmişlik durumlarını ve TUSAŞ’tan, Hava Kuvvetleri’nden ve Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan beklentilerini ve bizim onlardan beklentilerimizi ifade ettik. Çok faydalı, tüm katılımcıların çok memnun olduğu bir toplantı oldu. Biz KAAN’ın seri üretim sürecine katkı sağladığını düşündüğümüz bir toplantı olarak bunu değerlendiriyoruz. Tabii firmaların özellikle tüm firmaların hep birlikte aynı heyecanı tüm paydaşlarla birlikte yaşadığını görmek bizim için mutluluk verici. Herkes en iyisini en kısa zamanda yapıp Kaan’ın Havva Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edileceği günler için çok gayret, samimiyetle çalışıyor. Benim için mutluluk vericiydi. Ekstradan, takımı motive etme ihtiyacı hissetmedim o toplantıda ama şunları söyledim: ‘Bu masanın etrafındaki herkesten Allah razı olsun. Hepinizden gurur duyuyorum. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Hep birlikte bu işi; bu milletin beklentisi, müttefik ülkelerin, kardeş ülkelerin dört gözle beklediği en önemli projelerimizden bir tanesi. ‘Burada sorumluluk alıyorsunuz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum’ ifadelerini de kullandım.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Suudi Arabistan’dan katılan GAMI Başkanı Ahmad Abdulaziz AL-OHALİ’nin Konferansta özellikle sanayicilere, KOBİ’lere kendi perspektiflerini aktardığını kaydetti.
Herhangi bir platform veya ürün ile ilgili özel bir görüşme yapmadıklarının altını çizen Görgün, KAAN’ın 2’nci prototipinin görselinin geçen ay görüldüğünün ve heyecan yarattığının hatırlatılması üzerine, “Sadece iki tane değil; aslında ben şu notu vurgulamak istiyorum: İkincisinin, üçüncüsünün ötesinde biz toplamda bu fazda 6 tane uçak üreteceğiz. Asıl vurgulanması gereken, 6 tane uçak bizim seri üretime giden yolda süreçlerimizi hızlandıracak. Her birinin fonksiyonu ve test faaliyetleri farklı olacak. Şirketimiz de oluşturduğu üretim altyapısıyla bu 6 tane uçağı en kısa zamanında üretip havalandırmak için gayretle çalışıyorlar. Tabii ki gerek ilk üretilen gerekse 2’nci, 3’üncü ve devamında gelecek uçaklar için uçuş faaliyetlerinin planlaması da 2025 yılı için yapılıyor. Bunları da zamanı geldiğinde paylaşacağız sizlerle.” dedi.
Prof. Dr. Haluk Görgün, “2025’te ikinci uçacak, üçüncü uçacak; öyle bir şey söylemiyorum.” diye konuştu.
KAAN’ın bazı sistemlerinde takvimin önüne geçilebileceğini ifade eden Görgün, şöyle devam etti:
“Bütünsel olarak; şimdi öyle bir platform yapıyorsunuz ki yüzlerce alt yüklenici var. Mesela KAAN‘da şu anda 300’ün üzerinde alt yüklenici çalışıyor. Yani ilk yapılan şeyi öne çekmek, hızlandırmak, sonrasındaki süreçlerle ilgili herhangi bir sıkıntı da olsun istemeyiz. Biz adımlarımızı, zamanında, olması gerektiği gibi atıp ve esas olan, ihtiyacımız olan, son kullanıcımızın, Hava Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan ve söz verdiğimiz tarihte en azından bu uçakları yetiştirmek ve teslim etmek. Onların bizden beklentisi de bu. Şu andaki takvimimiz, onların ihtiyaçlarını karşılar nitelikte. Tabii ki ne kadar erken verebiliyorsak ne kadar erken teslim edebiliyorsak bir bütün halinde uçağı çok iyi ama unutmamak gerekiyor; tekrar ediyorum. Birçok farklı sistemin, alt sistemin yeniden projelendirilmesiyle, ilk defa üretilme faaliyetleriyle ortaya çıkan bir bütüncül platform. Müthiş işler çıkartıyor bizim alt yüklenicilerimiz. Asıl hedefimiz doğal olarak tabii ki takvimi yakalamak. Mümkünse öne çekmek. Bu toplantıların amacı da o zaten.”