“ASELSAN ile bilgileriniz güvende” / Caesar Şifrelemesi ile: “DVHOVDQ loh eloljohulqlz jüygqgh”
ASELSAN Dergi Aralık 2024 sayısı yayınlandı.
“Siber Güvenlik” konusunun öncelikli ele alındığı derginin önsözünü ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol kaleme aldı:
SİBER SAHADA ÇAĞI YAKALIYORUZ
ASELSAN olarak milli güvenliğin en önemli unsurlarından sayılan siber sahamızın korunması için
yerli teknolojiler geliştirmenin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu biliyoruz.
İnternetin doğuşuyla birlikte hayatımıza giren siber güvenlik meselesi, ASELSAN’ın en kritik öncelikleri arasında bulunuyor.
Günümüzde yapay zekâ ve otonom sistemlerin yaygınlaşmasıyla siber güvenliğin ne kadar hayati bir mesele olduğunu daha fazla idrak ediyoruz.
Bu nedenle siber dünyadaki verileri çok iyi muhafaza etmemiz gerektiğini biliyoruz.
Geliştirdiğimiz sistemlerin hafızasını artık tamamen dijital ortamda saklıyoruz.
Adeta mahremiyetimizi oluşturan bu altyapıları Siber Zırh Programı ile koruyoruz.
Geleceğin yıkıcı teknolojileri arasında ilk sıralarda bulunan siber saldırılara geçit vermemek adına önemli çalışmalara imza atıyoruz.
Siber güvenlik alanında her gün değişen tehditlere karşı, yetkinliklerimizi de günün şartlarına uygun olarak geliştiriyoruz. Geleceğin sistemlerini geliştirirken, kritik düzeydeki teknolojilerimizi, milli siber güçlerimizle koruyoruz.
ASELSAN’da geliştirdiğimiz Siber Zırh Programı ile kurumların güvenlik altyapılarını oluşturan yapıtaşlarının risk tabanlı bakış açısı ile değerlendirilmesini, eksikliklerin ortaya çıkartılmasını ve kurumsal siber direncin artırılmasını hedefliyoruz.
Uzun yıllar boyunca teknik bir sorun olarak ele alınan siber güvenlikle ilgili çözümler hep teknolojik ürünlerde arandı.
Günümüzde ise siber güvenlik stratejik seviyede risk temelli düşünülmesi gereken bir olgu haline geldi.
Siber Zırh Programı ile modern güvenlik yaklaşımları kurguladık.
Bu program sayesinde siber güvenliğin kompleks ve karmaşık sorunlara sistematik yöntemlerle çözümler üretebiliyoruz.
Savunma sanayi gibi kritik bir alanda siber güvenliğin sağlanmasının, bağımsızlığımızın teminatı olduğunu biliyoruz.
Bu nedenle hayati önem taşıyan büyük verileri, olası siber saldırılara karşı korumak için çağın da ötesine geçecek önlemleri alıyoruz.
Kuantum çalışmalarımıza da uzun yıllardır yatırım yapıyoruz.
Bu kapsamda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarını devreye aldık.
Kuantum bilgisayarları, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşarak, karmaşık problemleri çözme kapasitesiyle, yapay zekâ, şifreleme, optimizasyon ve biyoteknoloji gibi alanlarda gerçek anlamda bir devrim yaratma potansiyeline sahip.
Böylece savunma teknolojilerinde devrim yaratacak oyun değiştirici kuantum çözümleri ile geleceği inşa ediyoruz.
Ülkemizin ve ASELSAN’ın bilişim altyapısının olası saldırılara karşı dirençli hâle getirilmesinin ne kadar zaruri olduğunu yakın coğrafyamızda yaşanan son olaylarla bir kez daha gördük.
Bu hadiselerin etkisiyle, siber saldırılara karşı en güvenli çözümlerin sadece yerli ve milli siber sistemlerle sağlanacağını düşünüyoruz.
Siber Vatan’daki tehditlere karşı oluşturduğumuz siber güvenlik çözümlerimizle hem erken safhada saldırıları engelliyor hem de önceden tedbir alıyoruz.
Savunma sektöründe de dijital bir güç olma yolunda ilerleyen ülkemizin siber kalkanlarını güçlendirmek ve ASELSAN’ı bir dünya markası yapmak için çalışmayı sürdüreceğiz.
“aselsaneXT 2030 vizyonu” doğrultusunda dünyanın dört bir yanına imzamızı atarken, siber saldırılara karşı savunmamızı da güçlendireceğiz.
Tartışmasız en önemli önceliklerimiz arasında bulunan siber güvenliğin tüm yönlerini işlediğimiz, ufuk açacağına inandığım dergimizi keyifle okumanızı diliyorum.
Derginin tamamına linkten ulaşabilirsiniz: https://wwwcdn.aselsan.com/api/file/aselsan-dergi-121.say%C4%B1_rev.pdf