NATO Daimi Deniz Görev Grubu (Standing NRF Maritime Group-2/SNMG-2) yani NATO’nun Akdeniz’deki daimi deniz gücü ilk kez 1972 yılında kurulan “NATO Akdeniz Çağrı Kuvveti” (Naval OnCall Force Mediterranean-NAVOCFORMED) olarak oluşturuldu ve 1992 yılına kadar geçen süre içinde yılda iki kez periyodik şekilde aktive edildi.
Bu kuvvet, 1992 yılında “NATO Akdeniz Daimi Deniz Kuvveti (STANAVFORMED)” adını aldı ve 01 Ocak 2005 tarihinden itibaren NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığının bir Suüstü Görev Grubu olarak “Standing NRF Maritime Group-2/SNMG-2” adıyla görev icra etmeye başladı.
SNMG-2’nin görevleri arasında
– Savunma ve caydırıcılığın sağlanması maksadıyla varlık gösterilmesi,
– Sorumluluk sahasında durumsal farkındalığın artırılması,
– Çıkabilecek krizlere karşı ani reaksiyon gösterilmesi,
– Eğitim/tatbikatlar icra ederek müttefik ülkeler arasında karşılıklı çalışabilirliğin artırılması,
– Liman ziyaretleri,
– Askeri yardım,
– Eğitim ve tatbikatlar ile müttefikler arasında karşılıklı çalışabilirliğin ve koordinasyonun geliştirilmesi gibi hususlar bulunuyor.
SNMG-2 Komutası; 1992-1993 , 1999-2000 , 2007-2008 ve 2011-2012 yıllarında 4 kez Türk Deniz Kuvvetleri tarafından deruhte edildi.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, SNMG-2’nin komutasını, Marmaris Aksaz Deniz Üssü Oramiral Sadık Altıncan Sinema ve Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle 5’inci kez devraldı.
Törene Güney Deniz Saha Komutanı Tümamiral Rafet Oktar, NATO Deniz Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Jose Delgado, görevi devredecek Kanadalı komutan Tuğamiral Matthew Coates ve görevi devralacak olan Tuğamiral İlker Avcı ile diğer davetliler katıldı.
Törende ilk olarak Kanada Millî Marşı, İstiklal Marşı ve NATO Marşı çalındı.
NATO Deniz Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Jose Delgado,
Tuğamiral Matthew Coates
ve Tuğamiral H. İlker Avcı’nın konuşmasının ardından
devir teslim defteri imzalandı ve
NATO sancağı Kanada donanması bağlısı HMCS (His Majesty’s Canadian Ship) Charlottetown’dan arya edilerek SNMG-2’nin Sancak Gemisi olarak görev yapacak olan TCG KEMALREİS’e toka edildi.
SNMG-2 Komutanı Tuğamiral H. İlker Avcı, törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
“Biliyorsunuz Türkiye NATO’nun en önde gelen, en güçlü ülkelerinden bir tanesi. NATO’ya Türkiye’nin deniz boyutunda da çok önemli, çok büyük katkıları var. Biz yıllardır NATO Daimi Deniz Görev Gruplarına gemilerle katkı sağlıyoruz. Bunların zaman zaman komutalarını da üstleniyoruz. Bu üstlendiğimiz görev komuta periyodu, Türkiye’nin NATO’nun Daimi Deniz Görev Grubu-2’yi üstlendiği 5’inci periyod olacak. Buna zaten gemilerle sürekli olarak katkı veriyorduk. Bunun ülkemize olan katkısı, temel olarak eğitim fırsatları olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca çok uluslu bir karargâha komuta etme tecrübesinin kazanılması, personelimizin çok uluslu bir ortamda görev yaparak eğitimlerini pekiştirmesi açısından ülkemize büyük katkıları var. Yine ülkemizin NATO’ya olan katkılarının görünür hâle gelmesi açısından da önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Görev periyodu boyunca icra edeceğimiz, iştirak edeceğimiz tatbikatlar var; diğer Avrupa ülkelerinin, diğer NATO ülkelerinin ev sahipliği yaptığı. Bu tatbikatlarla da karşılıklı çalışabilirlik olarak ifade ettiğimiz diğer yabancı ülkelerle, diğer müttefik ülkelerle bir araya geldiğimizde beraber nasıl çalışabiliriz, nasıl denizdeki görevleri yerine getirebiliriz. Bunlarla ilgili eğitimlerimizi, tatbikatlarımızı yapacağız. Usullerimizi deneyeceğiz ve eğitimlerimizi pekiştireceğiz. TCG KEMALREİS, Sancak Gemisi olacak Görev Grubu’nun. Ben de Çok Uluslu Karargâhla birlikte Kemal Reis gemisinde konuşlu olacağız. Bunun dışında İspanya’dan, İtalya’dan ve Kanada’dan gemilerin olması planlı. Sayısının bazı tatbikat periyotlarında daha da artmasını bekliyoruz. Kemal Reis’te yaklaşık 200 Türk personelimiz var. Karargâhta da yaklaşık 15 personelle katılıyoruz. Bildiğiniz gibi Rusya-Ukrayna savaşı 2022 yılının Şubat ayında başladı ve yaklaşık 3 yıllık bir süreye doğru geliyor. Savaş ilk başladığında bunun NATO Daimi Deniz Görev Grupları üzerindeki etkisi, müttefik ülkelerin buraya daha fazla gemi katkısı vermesi şeklinde oldu ve bu SNMG-2’nin görevleri içerisinde biraz daha varlık gösterme dediğimiz caydırıcılığa yönelik faaliyetlerinde de bir artış gördük.”