6G Konferansı, İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde yapıldı.
Fakültenin 2017 yılından bu yana organize ettiği 6G Çalıştaylarının devamı niteliğindeki 6G Konferansı’nın açılışında konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin 4G ve 5G teknolojilerindeki çalışmalarının ülkeye ekonomik, teknolojik ve güvenlik açısından büyük kazanımlar sağladığını söyledi.
Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti:
“Gelecekte, 6G teknolojilerinin millî imkanlarla geliştirilmesi ve karasal olmayan ağların bu sürece entegrasyonu ise Türkiye’nin teknoloji bağımsızlığını artıracak ve küresel rekabet gücünü pekiştirecektir. Bu teknolojiler, kamu güvenliği ve askeri haberleşme açısından da önemli faydalar sunarak, ülkemizin stratejik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacaktır. 6G teknolojileri, sadece bir iletişim altyapısı olmayıp, aynı zamanda ulusal güvenlik ve ekonomik kalkınmanın en kritik anahtarıdır. Ülkemizin bu teknolojilerde söz sahibi olması, geleceğin dünyasını şekillendiren ülkelerden biri olmasını sağlayacaktır. Savunma sanayiimizin bu teknolojik dönüşüme ayak uydurması ve yeri geldiğinde önderlik edebilmesi, savunma sanayiimizin sahip olduğu caydırıcılık gücünü ve bölgesel etkisini daha da artıracaktır. 6G sadece daha hızlı bir ağ değil o, yeni bir dünyanın temeli olacak. Ticaret, savunma, sağlık ve toplum genelinde dönüştürücü bir etki yaratacak. Bu gelecek, sektör, hükümet ve akademi arasında en iyi fikirlerin ve çabaların bir araya getirilmesiyle mümkün olacaktır.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da 6G haberleşme teknolojisinde, Wi-Fi yerine Li-Fi teknolojisi, yani yüksek enerjili LED ile görünür ışıkla haberleşme teknolojisinin kullanılmasının planlandığını ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ise 6G teknolojisinin imalat sanayi veya diğer endüstrileri çok büyük ölçekte değiştireceğini bakanlık olarak şimdiden öngördüklerini kaydetti.
İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Ceran, “6G, yalnızca teknolojik bir yenilik olmanın ötesinde, toplumsal yapıları, ekonomik dinamikleri ve hatta insan yaşamını kökten değiştirecek çok büyük bir gelişmeyi temsil ediyor. Bu yeni nesil iletişim teknolojisiyle, yalnızca cihazlar değil aynı zamanda insanlar, şehirler ve hatta medeniyetler arasındaki etkileşimler daha hızlı, daha güvenli ve daha kapsamlı bir boyuta taşınacaktır.” dedi.
İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan açılışta yaptığı konuşmada şu hususları ifade etti:
“Teknoloji firmaları ile ekosistem oluşturarak teknolojiyi Türkiye’de geliştirmemiz en büyük hedefimiz. Türkiye eğer 6G’nin hem AR-GE hem de ÜR-GE çalışmalarında bulunursa dünyada önemli bir yer edinebiliriz.”