ASELSAN 44 YAŞINDA
Türk Savunma Sanayisinin en büyük kuruluşu ASELSAN, 44’üncü kuruluş yıl dönümünde yönetici ve çalışanlarıyla Anıtkabir’i ziyaret etti.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, mozoleye çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulunuldu.
Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzalayan Prof. Dr. Görgün, deftere şunları yazdı:
“Ulu Önder Atatürk,
ASELSAN’ın 44’üncü kuruluş yıl dönümünü kutladığımız bu günde gururla yüksek huzurlarınızdayız.
Kurulduğu günden bugüne ASELSAN, teknolojide ulaştığı derinlikle, araştırma ve geliştirme faaliyetlerindeki gücüyle, tasarım ve üretim yetkinliklerini geliştirmesiyle, küresel pazardaki yerini yukarıya doğru taşımaya devam etmektedir. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması arzusuyla çalışmalarında emin adımlarla ilerlemektedir.
Yüce Türk Milletimizin ve ordumuzun ASELSAN’ı olmak için; faaliyet gösterdiğimiz alanlarda teknolojilerimizi geliştirerek, yenilikçi, çevreye duyarlı, enerji verimliliği yüksek sistem ve ürünlerle rekabet gücümüzü artırarak yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesindeki öncülüğümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.
İçinde bulunduğumuz bu teknoloji yolculuğunda; ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ özdeyişiniz ana ilkemiz olmuştur.
Ruhunuz şad olsun.”
TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ
1975 yılında sadece dört mühendis ile kurulan ASELSAN, kuruluşunun 44’üncü yılında, altı Ar-Ge merkezinde çalışan 4 binin üzeri araştırma personeli ile teknolojiyi takip eden değil, teknolojiyi yönlendiren bir konuma geldi. Ürettiği yerli ve milli teknoloji ile Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere kurumların ihtiyaç duyduğu elektronik sistemleri geliştiren ASELSAN, 64 ülkeye de ihraç gerçekleştirdi. Dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesine 2006’da giren ASELSAN, bu yıl yayınlanan listede grafiğini yükselterek 1,8 milyar dolara yaklaşan cirosuyla 52’nci sıraya yerleşti.
2019 yılında yüzde 70’i mühendis olmak üzere yaklaşık 1.200 yeni çalışan ASELSAN ailesine katıldı. Toplam çalışan sayısı 7.500’ü aşan ASELSAN; yapılan anketlere göre 2019 yılında da Mühendislik/Bilgi Teknolojileri kulvarında katılımcıların çalışmayı en çok tercih ettiği şirketler listesinde birinci sırada yer aldı. 2,1 Milyar TL’nin üzerinde Ar-Ge harcamasıyla Türkiye’de Ar-Ge’ye en fazla kaynak ayıran şirket olan ASELSAN aynı zamanda Türkiye’de en fazla kadın Ar-Ge çalışanı istihdam eden şirket konumunda bulunuyor.
ASELSAN 44 YILDA NELER YAPTI?
1974 – Kıbrıs Barış Harekâtı.
1975 – ASELSAN Kuruldu.
1976 – M. Hacim KAMOY Genel Müdür olarak atandı.
1978 – Macunköy tesislerinde ilk binalar tamamlandı ve üretim faaliyeti başladı.
1980 – İlk sırt ve tank telsizleri TSK’ya teslim edildi.
1981 – İlk el telsizi ve banka alarm sistemlerinin tasarımı yapıldı.
1983 – İlk ihracat gerçekleştirildi.
1985 – (1982-1985) Sahra telefonları, bilgisayar denetimli merkezi sistemler ve lazer mesafe ölçme cihazları gibi yeni ürünler envantere kazandırıldı.
1986 – Geliştirilen elektronik harp ve data terminal cihazları ile TSK’nın gücüne güç katıldı.
1987 – Stinger füze üretimi için 4 NATO ülkesinin katıldığı ortak projeye dahil olundu ve kalın film hibrit devre üretimi için gerekli yatırıma başlandı.
1988 – F-16 programı için ilk aviyonik cihaz üretildi.
1989 – İlk teknoloji transferi Pakistan’a yapıldı. Pakistan’ın NRTC tesislerinde ASELSAN lisansı ile telsiz imalatına başlandı.
1990 – ASELSAN hisseleri halka arz edildi (21.05.1990) ve 01.08.1990 tarihi itibariyle İMKB’de (BİST) işlem görmeye başladı. ASELSAN, faaliyet alanlarına göre 3 grup halinde yeniden yapılandırıldı.
1991 – Savunma Sanayi İcra Komitesinin (SSİK) 91-3 sayılı kararıyla ASELSAN bünyesinde Radar Teknoloji Merkezi kuruldu.
1992 – SSİK’in 92-4 sayılı kararı ile ASELSAN bünyesinde Elektro-Optik Teknoloji Merkezi kuruldu.
1994 – Otoyol Acil Yardım Haberleşme Sistemleri ve Ücret Toplama Sistemlerinin tasarım, montaj ve işletmeye alma çalışmaları ile bu sistemlerin yurt dışına pazarlanması çalışmaları başladı.
1995 – Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu o güne kadar sürdürülen çalışmalar ile hibrit mikro elektronik, ataletsel seyrüsefer, kızılötesi güdüm, lazer güdüm, termal görüntüleme sensörleri, pasif görüntü yoğunlaştırıcılar, lazer üreteçler ve sensörler gibi temel konularda proje faaliyetleri gerçekleştirildi. 1995 yılında elektro-optik sistemlerin farklı platformlara uygulanabilirliği ve daha etkin kullanımına yönelik entegre sistem çalışmaları yapıldı. Ayrıca ring lazer jiroskoplu INS sistemi üretimine başlandı.
1996 – TASMUS (Taktik Saha Muhabere Sistemi) sözleşmesi imzalandı.
1997 – ASELSAN 1919 cep telefonu piyasaya sürüldü
1998 – Termal kameralar, termal silah dürbünü ve termal görüş cihazları ile hedef koordinat belirleme cihazları TSK’nın hizmetine sunuldu.
1999 – Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS), Elektronik Harp ve X-Band Uydu Haberleşme Sistemi (MILSIS) sözleşmeleri imzalandı.
2000 – Necip Kemal BERKMAN Genel Müdür olarak atandı.
2001 – ASELSAN, MİKES A.Ş.’nin %72 hissesini devraldı. Kaideye Monteli Stinger Sistemleri (KMS) seri üretim projesi imzalandı.
2002 – Şirketin özsermayesi bir önceki yıla oranla iki buçuk kat büyüdü ve toplam kaynakların yaklaşık dörtte biri seviyesine ulaştı. TSK hava platformlarında kullanılacak MWS-TU Füze İkaz Sistemi ve Leopard Volkan Atış Kontrol Sistemi projesi imzalandı.
2003 – SPEWS-II F-16 Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi, Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi gibi büyük projeler için uzun dönemi kapsayan sözleşmeler imzalandı.
2004 – HEWS-CMDS CHAFF/FLARE Atıcı Sistemi projesi imzalandı.
2005 – HEWS, Helikopter Lazer İkaz Alıcı Sistemi (LİAS) projesi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Aviyonik Sistem Modernizasyonu projesi imzalandı.
2006 – Genel Müdürlüğe Cengiz ERGENEMAN atandı. ASELPOD projesi imzalandı.
2007 – Entegrasyon Holü Binası inşası tamamlandı ve yerleşme faaliyetleri gerçekleştirildi. MİLGEM Savaş Sistemi Tedarik Projesi imzalandı.
2008 – ATAK sözleşmesi, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz (ÇBSMT) projesi imzalandı ve ASELSAN, özgün olarak geliştirdiği ilk Hava Savunma Radarını teslim etti.
2009 – Dört Ar-Ge merkezi kuruldu. Leopard-1 tankı modernizasyonu tamamlandı. MİLGEM Savaş Sistemi 2’nci Gemi projesi, Kundağı Motorlu Obüs (Fırtına) Mühimmat Yükleme Aracı (POYRAZ) için Mühimmat Transfer Sistemi projesi ve SAR/Keşif Sistemi Tedarik Entegrasyon projesi imzalandı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için STAMP ve STOP sistemi projesi, TSK için ADOP-2000 Ateş Destek Sistemi projesi, Kara Konuşlu uzaktan ED/ET Kabiliyeti Kazanımı projesi imzalandı.
2010 – Antalya ve Isparta’da 112 Acil Çağrı Merkezi açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Sayısal Trunk telsiz sistemi ihalesi kazanıldı. TASMUS-G 2’nci Ordu Projesi teslimatları yapıldı. BAE’nin ihtiyacı kapsamında, Patriot füze sisteminin Antenne Mast Group ürünleri için Amerikan Raytheon firması ile alt yüklenicilik anlaşması imzalandı. ATMACA Elektronik Sistemleri Geliştirme Projesi, Pakistan Savunma Bakanlığı Yazılım Tabanlı Telsiz projesi, Deniz Platformu 3B Arama Radarı projesi, Kundağı Motorlu Hava Savunma Topu ve Ateş İdare Sistemi geliştirme projesi, 12 adet Hava Savunma Radarı projesi ve 35 mm Çekili Hava Savunma Topu Modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat Geliştirme projesi imzalandı.
2011 – Özgün olarak geliştirilen Gemi LPI Radar Sistemi ALPER (ASELSAN Low Power ECCM Radar), üretiminin ve fabrika kabul testlerinin gerçekleştirilmesini takiben MİLGEM Projesi kapsamında TCG Heybeliada korvetine entegre edildi, Liman Kabul Testleri başarıyla tamamlandı ve teslim edilerek görevine başladı. MİLGEM Projesinin 1’inci gemisi TCG Heybeliada’nın Deniz Kabul Testleri başarıyla tamamlandı ve donanmaya teslim edildi. SSB, ASELSAN, STM, RAYTHEON firmaları arasında Ay Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu Projesi” imzalandı. SSB ile ASELSAN arasında, Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmesi imzalandı.
2012 – Necmettin BAYKUL, yönetim Kurulu Başkanlığına atandı. Türkiye’nin milli hava savunma sistemi olan KMS’lerin (Kaideye Monteli Stinger) son 5 adedi Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi. Radar alanında kritik teknoloji olan Galyum Nitrat Transistör ve Tümleşik Devre Yapımı için İleri Teknoloji Yatırımı Mutabakat Muntırası ile Teknoloji Kazanım Yol Haritası Sözleşmeleri, SSB, ASELSAN ve bazı üniversiteler arasında imzalandı.
2013 – Savunma sanayi cirosunda dünyanın 74’üncü büyük firması oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile 4. Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi (ULAK) sözleşmesi imzalandı. SSB ile Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) Faz-1 projesi imzalandı. Yeni nesil termal kameralar Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. BAE, Kazakistan ve Ürdün’deki ortak girişim şirketlerinin yatırımları tamamlandı, işletmeye alındı. Kazakistan ASELSAN Engineering (KAE) fabrikasının açılışı yapıldı.
2014 – ASELSAN Hassas Optik Araştırma ve Üretim Tesisi’nin temeli atıldı. Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon sistemleri (UGES) Sektör Başkanlığı kuruldu. ASELSAN Akademi faaliyetlerine başladı. ASELSAN, Defence News dergisinin “Dünyanın En Büyük 100 Savunma Şirketi” sıralamasında yıllık savunma sanayi cirosu itibariyle dünyanın 67’nci büyük firması konumuna yükseldi.
2015 – ASELSAN’ın radar ve elektronik harp geliştirme, üretim, test ve mühendislik birimlerinin konumlandığı Gölbaşı yerleşkesi faaliyetlerine başladı. “Dünyanın En Büyük 100 Savunma Şirketi” sıralamasında 62’nciliğe yükseldi.
2016 – ASELSAN Sivas Hasas Optik Araştırma ve Üretim Tesisi hizmete girdi. Dinamik RF ve Anten Test Laboratuvarlarının açılışı yapıldı.
2017 – Yönetim Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. İbrahim Özkol seçildi. 4.5G şebekesinde kullanılacak ilk yerli baz istasyonu anteni geliştirildi.
2018 – Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevine Prof. Dr. Haluk Görgün getirildi.
(YUKARIDA BELİRTİLENLER, FİRMANIN FAALİYETLERİNİN TAMAMI DEĞİL, BİR BÖLÜMÜDÜR)