Son dönemde özellikle Pençe-Kilit Harekât bölgesinin en uç bölgelerinde terörist saldırılarda artış gözleniyor.
Türkiye ise “Kilit”i kapatmak ve artık bölgenin terörle değil; güven ve refahla anılması adına son noktayı koymaya hazırlanıyor.
Bu senaryoda özellikle sınırdaş bölge ülkeleriyle iş birliği hususu ön plana çıkıyor zira bu ülkelerde de terör örgütü PKK’dan duyulan rahatsızlık iyice belirginleşmiş durumda.
Konuyla ilgili olarak Türk yetkililer ile Irak makamları arasında görüşmeler yapıldı.
Bu görüşmeler kapsamında Irak’la bir Ortak Harekât Merkezi kurulması gündemde.
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına bu konudaki son gelişmeler ve Ortak Harekât Merkezi’nin kurulup kurulmayacağı soruldu.
Bakanlık kaynakları, Irak ile belirli seviyelerde görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Kaynaklar, şu bilgilendirmeyi yaptı:
“Aralık ayında yapılan toplantının ikincisi geçtiğimiz günlerde Bağdat’ta yapılmıştı. İki ülke arasında imzalanması planlanan Stratejik Çerçeve Belgesi için hazırlıklar devam etmektedir. Bizim bu belgede olmasını istediğimiz hususlardan biri de Ortak Harekât Merkezi’nin kurulmasıdır. Bu harekât merkezinin işletilmesine yönelik teknik detaylar da söz konusu belge imzalandıktan sonra belirlenecektir.“
Peki, Irak tarafının terörle mücadeleye yaklaşımı nasıl?
Bakanlık kaynakları, konuya ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Irak tarafı da terör örgütü PKK’yı tehdit olarak görmektedir. Bizim Ortak Harekât Merkezi ve diğer terörle mücadeledeki iş birliği tekliflerimize olumlu yaklaşmaktadırlar. Önümüzdeki dönemde terörle mücadele ve hudut güvenliği gibi konularda Irak makamları ile çalışmalarımız artarak devam edecektir.”
Türkiye, şu anda planlanan terör örgütünü tamamen bitirici mücadele stratejisini geçmişte de uygulamıştı.
Dünyada tamamen eylem yapamaz hâle getirildikten sonra tekrar ayağa kalkabilen bir terör örgütü yok ancak her nasıl oluyorsa defalarca bitirilen PKK terör örgütü, tekrar tekrar dirildi (Bunun nasıl olduğunu hemen herkes biliyor).
Bakanlık kaynakları, terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların geçmiş yıllardaki operasyonlardan farkının sorulması üzerine şu cevabı verdi:
“Artık şartlar aynı şartlar değildir. Önceki dönemde sınırlı, süreli ve tahditli operasyonlar yapılırken bugün sürekli operasyonlar icra edilmektedir. Sınırlarımızdan 30-40 kilometre ileriden itibaren ülkemize yönelik tehditler bertaraf edilmektedir. Bu strateji ile birinci önceliğimiz; terör tehdidini sınırlarımızdan mümkün olduğu kadar ötede karşılamaktır.
Irak ile yapılan görüşmelerde masada sadece terörle mücadele ve hudut güvenliği konuları değil, enerji ve ticaret boyutunu da içine alan konular yer almaktadır. Biz Irak ile çok daha kapsamlı bir çalışmadan bahsetmekteyiz. Geçmiş yıllardaki terörle mücadeleyi bugünkü mücadele ile kıyaslamak doğru olmaz. Güvenlik ve refah birbirini destekleyen unsurlardır. Hem bölgedeki refahın hem de güvenliğin eş zamanlı artırılması konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Güvenli bölge oluşturarak ülkemize yönelik tehdidi uzaktan karşılamak, ulaştırma ve enerji projeleri ile de bölgede ekonominin ve refahın geliştirilmesine katkı sağlamak hedeflenmektedir.”
Bakanlık kaynakları, terör örgütünün son saldırısının hatırlatılarak “Kilit kapandıktan sonra da terörist sızmalar olabilir mi?” şeklindeki soru üzerine de şu değerlendirmeleri yaptı:
“Son dönemde saldırıların gerçekleştirildiği yerler artık Pençe-Kilit Operasyon bölgesinin en uç, en cephe bölgeleridir. Orada ufak bir bölüm kaldı, orayı da temizleyip kilidi kapattıktan sonra hudutlarımız daha güvenli hale gelecektir. Terör örgütünün son dönemdeki saldırılarının amacı da bu kilidin kapatılmasını önlemektir. Terör örgütü için bu saldırılar son çırpınışlardır. Bu çırpınışlar onları beklenen sondan kurtaramayacaktır.”