Ağır Torpido AKYA, Seyir Füzesi ATMACA ve Hava Savunma Füzesi SAPAN Silah Sistemlerinin Seri Üretim Sözleşmeleri imzalandı.
Savunma Sanayii Başkanlığında düzenlenen “Deniz Torpido ve Füze Sistemleri İmza Töreni”ne Millî Savunma Başkanı Yaşar Güler, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve sektör temsilcileri katıldı.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler törende, Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayinde çok büyük ve kapsamlı atılımlar gerçekleştirdiğini; bu atılımların arkasındaki temel etkenin, Cumhurbaşkanı liderliğinde ortaya konan güçlü irade ile savunma sanayi kuruluşlarının, Türk mühendislerin ve girişimcilerin azmi ve kararlılığı olduğunu ifade etti.
“Türkiye artık, sahip olduğu teknolojik altyapısı, üretim kapasitesi, mühendislik yetenekleri ile kritik teknolojilerin üretim üssü konumundadır.” diyen Güler, şöyle devam etti:
“Savunma sanayii ürünlerimizin uluslararası pazardaki marka değerinin, her geçen gün artması da ayrıca gurur vericidir. İbn-i Haldun’un dediği gibi ‘Coğrafya kaderdir.’ Denizlerimiz de bu kaderin, koruyucusu ve kuvvet çarpanıdır. Dolayısıyla üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin hakkını ve hukukunu korumak için güçlü bir Deniz Kuvvetlerine sahip olmamız bir tercih değil, zorunluluktur. Bu bilinçle, şanlı Türk donanmasını daha modern, daha etkin ve daha güçlü kılmak için deniz savunma sanayisinde de büyük aşamalar kat ettik, ediyoruz. Bugün, seri üretimine yönelik önemli bir adım attığımız, yerli ve millî denizaltı torpidomuz Akya, millî seyir füzemiz Atmaca ile yüksek etkilere sahip Sapan Füzemiz de bu alandaki çalışmalarımızın en yeni ürünleri arasında yer almaktadır. Bu ürünler, kara sularımız ve uluslararası sulardaki görevlerinde donanmamıza büyük katkılar sağlayacaktır. Nitekim yerli ve millî savunma sanayimizin geldiği seviyeyi ortaya koyan bu üstün teknoloji ürünü sistemlerimizle birlikte Deniz Kuvvetlerimiz; Mavi Vatanımızdaki harekât kabiliyetini daha da artıracak, uluslararası güvenlik ve barışı destekleme faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürecek, dünyanın önde gelen deniz kuvvetleri arasındaki seçkin yerini pekiştirecektir. Savunma sanayisinde hayata geçirdiğimiz bu projelerin, ne kadar ehemmiyetli olduğu, bölgemizde ve dünyada yaşanan hassas gelişmelerin ortaya çıkardığı tehdit ve tehlikeler karşısında daha da iyi anlaşılmaktadır. Bu bakımdan yerli ve millî savunma sanayimizi, bekamızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyor; bu anlayışla başta Savunma Sanayi Başkanlığımız olmak üzere tüm paydaşlarımızla güçlü iş birliğimizi sürdürüyoruz.“
Milli Savunma Bakanı Güler, son Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı’nda da kararlaştırıldığı üzere, başta uçak gemisi olmak üzere, yeni firkateynlerin, açık deniz karakol gemilerinin, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni nesil mayın avlama gemilerinin ve millî hücum botların inşasını bir an önce gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.
“Şu ana kadar elde ettiğimiz başarıları, yeni başarılarımızın öncüsü kabul ederek azimle, inançla, yılmadan ve yorulmadan büyük bir gayretle çalışacağız.” diyen Milli Savunma Bakanı Güler, şunları kaydetti:
“Zira savunma sanayisi alanındaki her başarımız; bir yandan ordumuzun gücüne güç katarken; diğer yandan da ülkemizin ekonomik ve teknolojik gelişimine büyük katkı sağlayarak uluslararası alandaki etkimizi artırmaktadır. İnanıyorum ki Cumhuriyetimizin ikinci asrı, ‘Türkiye Yüzyılı’ hedeflerimiz doğrultusunda savunmanın, kalkınmanın, üretimin de yüzyılı olacaktır. Bu vesileyle başta Akya, Atmaca ve Sapan olmak üzere birbirinden değerli sistemlerin üretilmesinde emeği geçen başta Savunma Sanayi Başkanlığımız ve ROKETSAN olmak üzere tüm paydaşlara, kıymetli mühendislerimize, emek veren kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bugün imzalanan sözleşmelerin bir kez daha hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.“
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de Türkiye’nin hava savunma alanındaki ürünlerinin dünya standartlarında hatta birçok yönden de üzerinde olduğunu söyledi.
“Fayda analizi olarak, tasarladığımız hava savunma sistemlerinin dünyada bir alternatifi bulunmamaktadır.” diyen Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti:
“Sistemler sistemi olan hava savunma; mühimmatların aynı anda güdülmesi, en optimum anda fırlatılması ve hedefle buluşması ile tüm bu faaliyetlerin koordinasyonu, güdümü ve diğer hava savunma unsurlarıyla koordineli çalışmasını içeren bir sistemler sistemidir. Envanterde yer alan su altı ve su üstü platformların AKYA Torpidosu, ATMACA ve SAPAN Silah Sistemleri ile donatılması sayesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın, Mavi Vatan’ın en uç köşesinde dahi gücünü ispat edebilecek, bölgedeki caydırıcı gücü olarak sahada kendisine yer bulmasını sağlayacak ve bu doğrultuda denizlerdeki menfaatlerimizi korumamıza, bölgedeki barışı tesis etmemize çok önemli ölçüde katkılar sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bugün İmza Töreni gerçekleşen projelerimizin ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Tatlıoğlu ise 2021 yılında kalifikasyonu tamamlanan ve seri üretimi devam eden atmaca güdümlü mermisinin su üstü platformlarına entegrasyonunun devam ettiğini, bu yeteneğin en kısa sürede denizaltılara da kazandırılacağını belirtti.
Oramiral Tatlıoğlu, şunları söyledi:
“Bugün imzalanacak sözleşmeyle Atmaca güdümlü mermilerinin gemilerimizde yaygınlaştırılması sağlanacak, artan güdümlü mermi ihtiyacı karşılanmış olacak ve Atmaca’ya yeni yetenekler de kazandırılacaktır. Önemli bir kuvvet çarpanı olan bu yetenek, caydırıcılığımızı ve savaş gücümüzü daha da arttıracak, güdümlü mermi tedarikinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldıracaktır. Sapan projesi sözleşmesi ile kuvvet ve bölge hava savunmasına yönelik ihtiyaç duyulan katmanlı hava savunma şemsiyesi, milli silah sistemlerimiz ile tesis edilmiş olacaktır. Kazanacak olan uzun menzilli hava savunma yeteneği, Anavatanımızın denizden de çok uzak menzillerden savunmasına olanak sağlayacaktır.”