“Türkiye’nin denizlerdeki mühendislik gücü” olarak da nitelendirilen STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ) ana yüklenicisi olduğu Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL ve Lojistik Destek Gemisi TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi’yi Türk Donanması’na teslim etti.
Türk Deniz Kuvvetlerinin Mavi Vatan’da gücüne güç katacak, 4 yeni deniz platformu, Yalova’daki Sefine Tersanesinde düzenlenen “Mavi Vatan’da Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni”yle envantere alındı
Törende, STM ana yükleniciliğinde inşa edilen Türkiye’nin ilk milli fırkateyni F 515 TCG İstanbul ve Lojistik Destek Gemisi A-575 TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi’nin yanı sıra Türk Donanması’nın en büyük ikinci gemisi Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) A 1590 TCG Derya ve MARLİN SİDA’nın da (Silahlı İnsansız Deniz Aracı) teslimatı gerçekleşti.
Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türk Donanmasının milli su üstü ve su altı gemilerinde STM’nin önemli görevler üstlendiğini, Pakistan ve Ukrayna’ya askeri gemi ihracatları ile de Türkiye’nin ekonomisine katkı sağladığını belirtti.
Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’un ana yüklenicisi olmaktan gurur duyduklarını kaydeden Güleryüz şöyle devam etti:
“TCG İSTANBUL ile MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateynler, sahip olduğu tasarım ve teknolojiyle, dünyanın en gelişmiş ilk 5 fırkateyni arasına adını yazdırmıştır. İstanbul Fırkateyninde hedeflenen yerlilik oranı yüzde 75 iken, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde gemimizin yerlilik oranını yüzde 80’e ulaştırmayı başardık. Bu haliyle TCG İSTANBUL, Türkiye’nin en yüksek yerlilik oranına sahip savaş gemisidir. Milli fırkateynimiz; yüksek yerlilik oranına sahip milli elektronik harp sistemleri, yeni nesil milli savaş yönetim sistemi ve hava güdümlü mermi fırlatabilme kabiliyetiyle Mavi Vatan’da ülkemiz adına önemli bir caydırıcı güç olacaktır.”
STM’nin ana yüklenici olduğu bir diğer proje; Lojistik Destek Gemisine değinen Güleryüz şunları kaydetti:
“Projenin ilk gemisi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş’un ardından ikinci gemimiz TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi (A-575) gemimizi de teslim etmenin gururunu yaşıyoruz. Adını Şehit SAT Komandosu Üsteğmen Arif Ekmekçi’den alan ve Deniz Kuvvetlerimizin, ikmal ve lojistik kabiliyetine güç katacak gemimiz; denizde akaryakıt ikmali, tonlarca sıvı ve katı yük taşıma imkanı, 9 bin 500 deniz mili seyir siası ile Mavi Vatan’ın yükünü sırtlamak için verilecek her türlü göreve hazırdır.”
STM’nin askeri deniz çalışmalarına dikkati çeken Güleryüz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Ülkemizin askeri denizcilikte geldiği seviyeye, STM olarak 9 farklı tersanede yürüttüğümüz 10’dan fazla askeri gemi projesi ile başarılı bir şekilde katkı vermenin gururunu yaşıyoruz. Türkiye’nin denizlerdeki mühendislik gücü olarak, hem Donanmamızın hem de dost ve kardeş ülke donanmalarının uçak gemisinden modern denizaltılara kadar tüm ihtiyaçlarını, çağın gerektirdiği şekilde; vizyoner, modern ve milli imkânlarla karşılamaya ve ülkemizi dünyada başarıyla temsil etmeye devam edeceğiz.”
MİLGEM Ada Sınıfı korvetlerin 2’nci faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İ sınıfı fırkateyn projesinin ilk gemisi olan TCG İstanbul (F 515) Fırkateyninin inşası için Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve STM arasında 12 Nisan 2019 tarihinde sözleşme imzalandı. TCG İstanbul Fırkateyni 23 Ocak 2021’de denize indirildi. Geminin taş havuzda donatımına müteakip liman kabul testlerinin tamamlanmasıyla İstanbul Fırkateyni, 20 Haziran 2023 tarihinde bayrak çekme töreni sonrasında ilk seyir tecrübesine çıktı. TCG İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla Türk Donanması tarafından, İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen 100 gemilik resmi geçit töreni ile Deniz Harp Okulunun 250’nci kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılarak, vatandaşları ve Bahriyelileri selamladı. TCG İSTANBUL, 19 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni olma özelliğini taşıyan TCG İSTANBUL (F-515), yapısı itibarıyla ADA sınıfı korvetlerden farklı bir yere sahip. TCG İSTANBUL (F-515) ve diğer İ sınıfı fırkateynlerin Ada sınıfı korvetlerden farkı ise hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyetine sahip olmaları. Denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar görevleri için geliştirilen milli fırkateynin boyu 113 metre, genişliği ise 14,4 metre. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen TCG İSTANBUL; Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Seyir Füzesi, MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi ile ASELSAN tarafından geliştirilen Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, Cenk-S AESA Radarı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı öncülüğünde HAVELSAN tarafından geliştirilen ADVENT Savaş Yönetim Sistemi gibi ileri ve milli çözümlere sahip. Proje kapsamında, 150’den fazla sistem için 80 civarı alt yüklenici firma ile güç birliği yapılırken, toplamda 220 farklı firmanın katkısı bulunuyor.
İ Sınıfında 8 gemi İnşa Edilecek
Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul’a kardeş olacak MİLGEM 6-7-8’inci gemiler için de çalışmalar 2023 yılında STM-TAİS İş Ortaklığında başladı. Milli fırkateynlerin (TCG İZMİR, TCG İÇEL ve TCG İZMİT) 36 ay içinde inşa edilerek Türk Donanmasının hizmetine girmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, 3 Ocak 2024 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) Toplantısı’nda, MİLGEM İ Sınıfı Fırkateynler 9-10-11-12’nci gemilerin inşasına yönelik karar alındı ve proje kapsamında inşa edilecek İ Sınıfı Fırkateyn sayısı 8’e çıktı.
Lojistik Destek Gemisi ARİF EKMEKÇİ
SSB tarafından 2 adet Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi amacıyla, SSB ve STM arasında 9 Şubat 2021 tarihinde sözleşme imzalandı. Proje çerçevesinde program yönetimi, tedarik, montaj, gemi donatım, entegrasyon, testler ve ELD’den sorumlu ana yükleniciliği görevi STM tarafından yürütüldü. ADA Tersanesi’nde inşa faaliyetleri sürdürülen, Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ilk gemisi A 574 TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş, 8 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen törenle, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Projenin ikinci gemisi A 575 TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ise 5 Temmuz 2023 günü bayrak çekme töreni icra edilerek, Gemi Kabul Testleri için Mavi Vatan’da ilk seyir tecrübesine çıktı. Adını, Şehit SAT Komandosu Deniz Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi’den alan gemi, 106.51 metre boya, 16.80 metre genişliğe sahip. Kıçtan yüzdürmeli sistem ile denizde akaryakıt ikmali yeteneğine, 82 kişilik mürettebat kapasitesine sahip. Gemide, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapmasına olanak sağlayan bir helikopter platformu bulunuyor. 12+ deniz mili sürate ve 9500 deniz mili seyir siasına sahip olan gemi 2 adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemi ile donatıldı. 18 ton kaldırma kapasiteli vincin bulunduğu gemi, 8 adet konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıma kapasitesinde.