Denizde görev çok zordur; yapanlar bilir.
Su üstünde ayrı zordur, su altında ayrı.
Ve çok riskli.
Mayın Harbi Dalgıçları da yüksek risk altında görev yapan; mayın gibi patlayıcılarla mücadelenin yanı sıra kışın buz gibi havada, denizin derinliklerine inen; donanmanın, sivil gemilerin, insanların, ülkenin güvenliği için mücadele eden kahramanlardır…
Mayın Harbi Dalgıcı Astsubay Kıdemli Çavuş Bahadır Canbulat, Denizkurdu-I/2024 Tatbikatı kapsamında görev yaparken denizin derinliklerinde rahatsızlandı; maalesef kurtarılamadı.
Şehit Mayın Harbi Dalgıcı Kahraman Astsubay Kıdemli Çavuşumuz Bahadır Canbulat’a Allah’tan rahmet; kederli ailesine, yakınlarına, silah arkadaşlarına, Türk Deniz Kuvvetlerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Milli Savunma Bakanlığına ve Türk Milletine başsağlığı ve sabır dileriz.
Denizkurdu-I/2024 Tatbikatı’nın basın faaliyeti, Şehit Astsubayımızın acısıyla buruk ama son derece etkileyiciydi.
Tatbikatın Basın Faaliyetine katılmak üzere bizler de Ankara’dan Muğla Marmaris Aksaz’daki Deniz Üs Komutanlığına gittik.
Daha önce de birkaç seyir yaptığımız; Türk Donanmasının seçkin savaş gemilerinden MEKO Sınıfı TCG Salih Reis’e geçtik ve tatbikatın aşamalarını izlemek üzere denize açıldık.
Donanma Komutanı Koramiral Kadir YILDIZ, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı Tümamiral M.Baybars KÜÇÜKATAY, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Hüseyin TIĞLI, SAT Komutanı Tuğamiral Ercan KİREÇTEPE, Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral İbrahim ÖZDOĞAN, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral M.Savaş ESER, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur YILMAZ ve Donanma Harekat Başkanı Tuğamiral K.Kaan TÜRKKAN da Tatbikatın Basın Faaliyeti Günü’nü TCG Salih Reis’ten takip etti.
Yine 24 ülkeden 29 gözlemci de TCG Salih Reis Fırkateynindeydi.
Öncelikle Tatbikatın hedeflerinden söz edelim.
Denizkurdu-I 2024 Tatbikatı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı komutanlıkların harekâtı sevk ve idare etkinliğinin değerlendirilmesi, karargâh personeli ve tatbikata katılan unsurların çok tehditli ortamda muhakeme, öngörü ve karar verme yeteneklerinin geliştirilmesi, diğer kuvvet komutanlıkları ve kamu kurumları ile müşterek çalışabilirlik usullerinin denenmesi için yapılıyor.
Tatbikata Kara Kuvvetleri Komutanlığından
. Taarruz Helikopterleri
. Ağır Yük Helikopteri
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından
. 102 Su Üstü Gemisi
. 7 Denizaltı
. 49 Hava Unsuru
. Amfibi Deniz Piyade Birlikleri
. 5 Sualtı Taarruz Timi (SAT)
. 5 Sualtı Savunma Timi (SAS)
. Kıyı Birlikleri
Hava Kuvvetleri Komutanlığından
. Taarruz Uçakları
. Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçakları
. Hedef Çekme Uçakları
Sahil Güvenlik Komutanlığından
. Sahil Güvenlik Gemileri
Sivil Kamu Kurum ve Kuruluşlarından
. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü personeli katıldı.
Peki, basın günü boyunca neleri gördük?
İlk olarak, liman çıkışı yapan kuvvetin korunması senaryosuna istinaden, ağırlığından kurtulmuş olarak deniz yüzeyinde kontrolsüz olarak sürüklenen mayınların imhası amacıyla Taktik Pençe Harekâtı icra edildi.
Mayın Avlama Gemisi TCG Akçay tarafından denizde sürüklendiği tespit edilen mayının olduğu bölgeye helikopterden SAS (Su Altı Savunma) komandoları atıldı.
Yüzerek mayının yanına giden komandolar, patlayıcı mühimmat ile fünyeyi işaretledi.
Komandoların vinçle helikoptere alınmasının ardından mayın kontrollü olarak imha edildi.
İkinci faaliyet, Adaya Giriş Harekâtıydı.
İki safha hâlinde icra edilen harekât kapsamında ilk olarak AH-1W taarruz, taktik-keşif helikopteri adanın kuzeydoğusunda belirlenen hedefi 20 mm top atışı ile ateş altına aldı ve flare atarak bölgeden uzaklaştı.
Ardından İstanbul Tuzla’daki Yonca-Onuk (Yeni adıyla Yonca Tersanesi) Tersanesinde üretilen SAT botu aynı hedefe atış yaparak hedefi imha etti.
Helikopterden atlayış yapan SAT Komando Timi, adaya iniş yaptı.
Açıkta bekleyen TCG Bayraktar Tank Çıkarma Gemisi’nden hareket eden amfibi unsurlar, gemiden hedefe ve gemiden kıyıya manevralar gerçekleştirdi.
İki taarruz helikopteri, himaye ve yakın hava desteği için adaya sevk edildi.
Yakın hava desteğinin sağlanmasının ardından 12 amfibi deniz piyadesi, 2 adet SH-70 helikopterinden “Fast Rope” yöntemiyle adaya indirildi.
Bu bölümde, Türkiye’nin gurur veren kuruluşlarından FNSS tarafından Ankara Gölbaşı’nda üretilen ZAHA’lar (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) ile 10 adet lastik bot ve 4 adet LCVP (Landing Craft Vehicle Personnel) ile 170 amfibi deniz piyadesi çıkarma plajına intikal ettirildi.
Amfibi deniz piyadelerinin adayı emniyete almasının ardından paraşüt ile adaya indirilen SAT komandoları adaya Türk bayrağı dikti.
Tatbikatın bir diğer aşamasında ise Türk Silahlı Kuvvetlerinin Denizaltı Savunma Harbi (DSH) yetenekleri sergilendi.
Bu kapsamda helikopter tarafından, derinliği ayarlanabilen sonar denize daldırıldı ve bir deniz karakol uçağı denize SONOBOY, havaya ise flare atarak bölgeden uzaklaştı.
Deniz Kuvvetleri bağlısı AKSUNGUR SİHA’nın SONOBOY’dan aktardığı veriler sayesinde güvenlik seviyesi yükseltilen temas kapsamında deniz karakol uçağı bir adet REXROP atışı icra etti.
DSH senaryosu, TCG Doğanay denizaltısının “Emercensi” satıh yapması ile tamamlandı.
Yine Türkiye’nin çok önemli savunma sanayi projelerinden MİLGEM kapsamında inşa edilen ilk korvet TCG Heybeliada ile içinde bulunduğumuz TCG Salih Reis fırkateyni arasında “Denizde Malzeme Transferi” gerçekleştirildi.
Atışlı deniz tatbikatlarının bizi en çok hüzünlendiren bölümü ise hedef gemiye yapılan atışlar olmuştur.
Yıllarca donanmada hizmet ettikten sonra ömrünü tamamlayan su üstü platformlar, bu tatbikatlarda “Hedef Gemi” olur ve diğer unsurlar tarafından ateş altına alınır.
Yine bizim açımızdan hem teyit edici hem de hüzünlü bir senaryo yaşandı.
Envanter dışına çıkarılan Kılıçarslan römorkörü, hava ve deniz unsurlarından yapılan atışlarla vuruldu.
İlk olarak Türkiye’nin gurur duyduğu hava aracı Bayraktar TB2 SİHA’dan münfesih gemi Kılıçarslan’a 18 bin fit irtifadan yine Türkiye’nin gururu ROKETSAN’ın ürettiği bir adet MAM-L güdümlü mermisi atıldı.
Hedefe 3,5 mil mesafedeki TB2 SİHA, gemiyi nokta vuruşu ile sarstı.
MAM-L Teknik Özellikleri
Menzil: 1000 m-15 km (Atış irtifasına bağlı)
Atış İrtifası: Asgari 4000 fit, Azami 25000 fit MSL
Güdüm Sistemi: Ara Faz: IMU / Terminal: Yarı Aktif Lazer Arayıcı
Harp Başlığı: Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkili (YİPE) 21 kg. ≤ 15 m Yarıçap Öldürücü Etki / Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkili (YİPE) (Sensörlü) 21 kg. ≤ 15 m Yarıçap Öldürücü Etki
Daha sonra SH-70 Blackhawk helikopterden yine ROKETSAN üretimi TEMREN Güdümlü Mermisi atışı yapıldı.
Helikopter, hedefe 3 mil mesafeden ve 500 fit yükseklikten, “askıda” yaptığı atışta hedefi şaşırmadı.
TEMREN Teknik Özellikleri
* Havadan Satha
* Lazer/IR Güdüm (L/IR-TEMREN)
* H/B Benzeri Suüstü Hedeflerine
* 0.5 – 8 km (0.3 – 4.3 NM) Menzil
* 4’lü Lançer Vasıtasıyla Sol Dış Paylon
Ve Türk Donanmasının vur-kaç yeteneğine sahip unsurları hücumbotlar sahneye çıktı.
Hücumbotlar tarafından hedef platforma su üstü atışlar gerçekleştirildi.
İki adet AH-1W Cobra helikopter, 500 fit irtifada 80 knots süratle uçarken 20 mm’lik toplarıyla hedef gemiyi adeta kevgire çevirdi.
Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinin üstün vuruş gücü bir kez daha teyit edilirken, hedef gemi KILIÇARSLAN’ın denizin derinliklerine doğru kayboluşunu hüzünlü bakışlarla seyrettik.
Tatbikatın Basın Faaliyeti Günü, katılan su üstü, su altı ve hava unsurlarının geçit resmi ile sona erdi.
Denizkurdu-I/2024 Tatbikatı Basın Faaliyeti’nin bitiminde TCG Salih Reis’in helikopter platformu üzerinde topluca fotoğraf çektirildi.
Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, törenle gemiden uğurlandı.