Amaç, Güneydoğu Avrupa’da bölgesel güvenlik, istikrar ve iş birliğini geliştirmek ve iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirmek.
SEDM Süreci Üye ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Kuzey Makedonya, Türkiye, Romanya, Slovenya, Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Gürcistan.
Moldova ise süreçte gözlemci ülke statüsünde yer alıyor.
Türkiye ve ABD’nin girişimleri ile 1996 yılında başlayan SEDM Süreci kapsamında gönüllü rotasyon esasına göre projeler yürütülüyor.
SEDM Süreci içinde yılda bir kez Savunma Bakanları, bir kez Genelkurmay Başkanları ve iki kez de SEEBRIG Politik-Askeri Yönlendirme Komitesi (PMSC) ve Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci Koordinasyon Komitesi (SEDM-CC) Toplantısı yapılıyor.
SEDM-CC/PMSC Sekretaryası ise SEEBRIG’in faaliyetleri, barışı destekleme harekâtında kullanılması ile ilgili politik ve askeri yönlendirme görevini icra ediyor ve SEDM içinde yürütülen faaliyetler ve girişimler için üye ülkeler arasında koordinasyonu sağlıyor.
SEDM-CC/PMSC Sekretarya Başkanlığı görevi hâlihazırda (2023-2025) Romanya tarafından yürütülüyor.
SEDM-CC Antlaşması’nın güncellenmiş hâli 20 Ekim 2009 tarihinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da icra edilen SEDM Savunma Bakanları Toplantısı’nda imzalandı.
Bu yılki Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları (Southeastern Defence Ministerial-SEDM) Toplantısına Ankara ev sahipliği yapıyor.
Bugün (21 Kasım 2023) başlayan ve 23 Kasım’da sona erecek toplantılarda SEDM projeleri ve Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) faaliyetleri konuları ele alınıyor.
SEDM Süreci’nin geleceği ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nın bölgesel güvenliğe etkileri konularında görüş alışverişinde de bulunulan etkinlikte Moldova’nın tam üyeliği bir aksilik olmazsa yarın onaylanacak.