STA (Silah Taşıyıcı Araçlar) Projesi kapsamında FNSS tarafından üretilen 300’üncü tanksavar platformu, Ankara Gölbaşı’ndaki FNSS tesislerinde düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
Bir STA’nın eskortluğunda törenin yapılacağı salonun önüne gelen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ü Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ve FNSS Genel Müdürü Nail Kurt ile diğer ilgililer karşıladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından FNSS Program Müdürü Kerem Kaplan, projedeki son durum hakkında bilgi verdi.
Kaplan, her geliştirme sürecinin doğasında zorluklar ve aksaklıklar yaşanabildiğine dikkat çekerek, “Buna rağmen Savunma Sanayi Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere tüm paydaşların gösterdikleri destekleyici yaklaşım, mesai mefhumu gözetmeksizin gece gündüz yüksek özveriyle çalışılması sonucunda tüm testler başarıyla tamamlanmış ve araçların teslimatına 2020 yılı itibariyle başlanmıştır. Proje boyunca tüm teslimatları gecikme olmaksızın hatta birçok kez erken teslimat ile gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Kerem Kaplan’ın konuşmasının ardından son derece etkileyici bir video gösterisi gerçekleştirildi.
Daha sonra kürsüye gelen FNSS Genel Müdürü ve CEO’su Nail Kurt, 300 aracın teslimatının gururunu yaşadıklarını ifade etti.
Araçların Kara Kuvvetleri Komutanlığınca hâlen muharebe sahasında aktif olarak kullanıldığına dikkat çeken Kurt, “Silah taşıyıcı araçlar hem koruma seviyeleri hem karada hem de sudaki performansları ve kule sistemleri özellikleri ile kendi sınıfında dünyanın en yetenekli ve modern tanksavar platformu olarak dikkat çekmektedir.” dedi.
Nail Kurt, şöyle devam etti:
“Bu proje sadece FNSS’nin başarılı çalışması ile değil, Savunma Sanayi Başkanlığımız ve Kara Kuvvetleri Komutanlığımız proje ekiplerinin çok etkin ekip çalışması ve çözüm odaklı, sektörün önünü açan yaklaşımları ile ürün başarısının çok ötesinde, sektörel bir başarı hikâyesi olarak devam etmektedir. Projenin özgün tasarım ve üretim süreçlerinde FNSS’de gerçekleştirilen itinalı çalışmaların yanı sıra NUROL Makina, ASELSAN, Roketsan ve SDT başta olmak üzere yaklaşık 500 civarında yerli ve milli çözüm ortağı ile çalışılmıştır. Savunma sanayi sektöründe en yoğun, zaman zaman da yıkıcı rekabetin yaşandığı Kara Araçları Sektöründe yurt içinde elde ettiğimiz bu başarıyı, her iki aracın (KAPLAN STA ve PARS 4×4 STA) ihracatı ile taçlandırmak için de elimizden geleni yaptığımızı buradan ifade etmek istiyorum.”
Kürsüye son olarak Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün çıktı.
Prof. Dr. Görgün, Türkiye’nin küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ve çok önemli bir vizyonu olduğunu ifade etti.
“Biz savunma sanayi olarak bu küresel güç olma vizyonuna teknolojik gelişimlerle, teknolojik kazanımlarla katkı sağlamaya çalışıyoruz.” diyen Prof. Dr. Görgün, kara araçları konusunda gelinen noktada, tüm ihtiyaçları yerli olarak karşılayabilmenin gururunu, bütün sektör olarak tüm paydaşlarla birlikte yaşadıklarını ifade etti.
Pdof. Dr. Görgün, şöyle devam etti:
“Sadece kendi ihtiyaçlarımızı değil, dost ve müttefik ülkelerin de bu anlamdaki ihtiyaçlarını karşılıyor olabilmek ayrı gurur verici. Hem kara kuvvetlerimizin, emniyet güçlerimizin envanterdeki kara araçlarının çeşitliliğini artırıyoruz hem de var olan, envanterde kullanılan araçların modernizasyonunu çok hızlı bir şekilde yerli alt sistemlerle, yerli sensörlerle, silahlarla güncelleyerek kullanıcılarımıza teslim ediyoruz. Dolayısıyla, müttefik ülkelerle tabii ki yaptığımız birlikte çalışmaları katkıları ifade ederken, özellikle ülkemizin; kara araçları konusunda 35’in üzerinde farklı ülkeye 4 binin üzerinde araç teslim edilmesini de burada ifade etmek istiyorum. Hakikaten kara araçları özellikle bizim değişik coğrafyalarda ve değişik iklim şartlarında çalışabilen ve farklı sensör ve silah sistemleriyle fonksiyonlarını yerine getirilebilen başarılı platformlarımızın başında geliyor.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, ihracatın sektör açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Görgün, şöyle dedi:
“Birkaç gün önce ilk 10 aylık ihracat rakamları açıklandı ve hep beraber şunu gördük, bir önceki yılın aynı dönemine göre bir milyar dolar daha fazla ihracat rakamı yakalanmış oldu. Geçtiğimiz senenin toplam ihracat rakamı olan 4.4 milyar dolara çok yaklaştık ama bir hedefimiz var. Sektörümüzdeki tüm paydaşlarımızla yılın sonunda bu hedefi yakalayabilmek için gayretle çalışıyoruz. Kara araçları da burada önemli rol alıyor. Bu anlamda faaliyet gösteren çok özel firmalarımız var. Bunlardan bir tanesi bugün tesislerinde bizi ağırlayan FNSS. 35 yılı aşkın süredir bu sektörde samimiyetle ve gayretle çalışıyor. Özellikle sahayı bilen, sahayı takip eden ve bu tecrübelerini kullanıcı odaklı değerlendirerek sorumluluk almaktan kaçmayan bir şirketimiz. Böyle şirketlerimizle biz kara araçlarında özellikle yeni nesil teknolojilerle, özellikle hibrit, otonom teknolojiler konusunda da hafif sınıfta, orta sınıfta, ağır sınıfta da ürünlerimizi yavaş yavaş devreye alma yolunda planlarımızı yaptık. Bunlardan sahada kullananlar var. Kazandığımız tecrübelerle ağır sınıf olan otomobil sistemlerini, hibrit sistemlerini de inşallah hep beraber sektörümüze el birliği, iş birliği içinde devreye alacağız.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, bugün 300’üncü STA teslim edilirken, ayda 19 araç üretebilme kapasitesine ulaşmanın önemli bir başarı olduğunun altını çizdi.
Proje kapsamında paletli ve tekerlekli olmak üzere toplam 344 adet STA teslim edileceğini hatırlatan Görgün, gelecek yılın ortalarında tüm araçların teslim edilmiş olacağı bilgisini verdi.
Prof. Dr. Haluk Görgün, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Sahada özellikle ateş gücünü, hareket gücünü arttıracak tüm bileşenleri kullanıcılarımıza, Kara Kuvvetlerimize, emniyet ve güvenlik güçlerimize teslim edebilmek adına kara araçlarında yeni nesil teknolojileri ve çeşitliliği artırarak envantere kazandırmak üzere hep beraber, savunma sanayi ailesi olarak gayretle, iş birliği içinde çalışacağız.”
Törende daha sonra plaket takdimi yapıldı ve FNSS’nin ürettiği araçlar görüldü.
Tören, teslim edilen STA’nın gösterisiyle sona erdi.