Nasıl mı?
İleri Prototip İstasyonu İçin Teknik Destek Projesiyle…
Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafındanr desteklenen proje, 14 Aralık 2021’de başladı.
Yapılan katkılarla birlikte bütçesi 5 milyon Avroya ulaştı.
Eskişehir teknik Üniversitesinde (ESTÜ) yürütülen proje kapsamında Ankara’da “İnovasyon Fabrikası Bilgilendirme Günü” düzenlendi.
Etkinliğin açılışında konuşan İleri Prototip İstasyonu için Teknik Destek Projesi (APS) takım lideri Özcan Kahramangil, projenin, Eskişehir Teknik Üniversitesince belirlenen amacının, Avrupa Birliği’ne katılım öncesinde ekonominin asıl itici gücü olan KOBİ’leri, startupları ve daha yola yeni çıkan girişimcileri, gidecekleri yolda desteklemek, hayatlarını kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.
“Dolayısıyla hedef grubumuz KOBİ’ler, startuplar ve yeni girişimciler” diyen Kahramangil, şöyle devam etti:
“Ama bu büyük sanayi kuruluşlarını hariç tutuyor mu? Mümkün değil çünkü KOBİ’lerimizin birçoğu zaten büyük sanayi kuruluşlarımızla Business to Business (B2B) iş yapıyorlar. Yani onların tedarikçisi konumundalar. Dolayısıyla biz KOBİ’leri güçlendirirsek aslında büyük sanayimizi de güçlendirmiş olacağız. Dolayısıyla hedefimiz böyle ama hiçbir zaman büyük sanayiden ayrı ve uzak değiliz. İkincisi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye’yi belirli sanayi bölgelerine ayırmış. Bizim bulunduğumuz bölge Eskişehir, Bursa ve Bilecik illerini kapsıyor. TR 41 olarak adlandırılıyor Tabii ki öncelikli hedefimiz bu üç ilimizdeki sanayinin, KOBİ’lerin kalkındırılmasına katkıda bulunmak ama bizim, bakanlığımızla yaptığımız sözleşmede diyor ki kısa süre içerisinde tüm Türkiye’ye hizmet verir durumda olacaksınız.”
Özcan Kahramangil, yapmaya çalıştıklarını şu sözlerle ifade etti:
“Ne yapmak istiyoruz? KOBİ’lerimizin bulunduğu teknoloji dört olur, beş olur, altı olur, sekiz olur, neredeyse onları hedefledikleri üst katmana doğru ilerletmek. Şimdi birinci hedefimiz bu. İkinci hedefimiz KOBİ’lerimizin parlak fikirleri varsa ama henüz bir yerlerde değilse üniversitemizin de akademik katkısıyla ve entelektüel birikimiyle onların fikirlerinin hızla ürüne dönüşmesi için onlara katkıda bulunmak. Velev ki prototip çıktı. Bundan sonra hâlâ zorlu bir mücadele var. Bunun satışı var, pazarı var, müşterinin oluşturulması var. O konuda kendilerine akademik kökeni olan, bilimsel dayanağı olan destekler sunmak. Ve bu bahsettiğim konularda KOBİ’lerimize bir ürün veya süreç geliştirme konularında hizmet destek vermek; iki, onların prototip üretimlerini yapmak. Üç, prototipleri yaptıktan sonra seri üretim öncesinde o prototiplerin doğrulanması ve geçerlenmesi hizmetlerini yapmak ve diğeri bunları yapıp da ürün elde olduktan sonra onların hem ticarileşmesi yani pazar stratejilerinin oluşturulması, onların networklere dahil edilmesi, o ortamlara sunulması, hem de yurt dışı pazarlara ihraç eder kalite niteliklerine ulaştırılması için onlara katkı sağlamak ve bundan da öte yatırımcıları buraya cezbederek; KOBİ’lerimizin en büyük derdi finans, o finansa katkıda bulunarak onların gelişmelerinin süreçlerini hızlandırmak.”
Eskişehir Teknik Üniversitesi Proje Operasyon Koordinasyon Birimi Direktörü Prof. Dr. Hikmet Karakoç da proje kapsamında üniversitede dört adet istasyon kurduklarını söyledi.
Prof. Dr. Karakoç şu bilgileri verdi:
“Daha sonra yeni istasyonlar da kuracağız ek projelerle. Bir tanesi Üretim İstasyonu. Burada beş eksenli tezgahlarımız var. İleri Malzeme İstasyonumuz var. Bilgi İletişim Teknolojileri İstasyonumuz, bir de günümüzde çok popüler olan AR/VR istasyonumuz var. Bu istasyonlardan bütün KOBİ’lerimizin Ar-Ge ihtiyaçlarında en iyi şekilde yararlanabileceklerini düşünüyorum.”
Üstlendikleri misyonu “KOBİ’lere, startuplara ve girişimcilere bir Ar-Ge merkezi olmak” şeklinde ifade eden Prof. Dr. Hikmet Karakoç, şunları kaydetti:
“Bizim hedefimiz KOBİ’lerin Ar-Ge merkezi olmak çünkü KOBİ’lerin tek tek Ar-Ge merkezi açmaları hakikaten çok zor. Hem eleman temin etmeleri, hem bakanlığın bu konudaki altyapı şartlarında, personel şartlarına uymaları oldukça zor o nedenle biz bu prototip merkezlerinde KOBİ’lerin Ar-Ge merkezi gibi hizmet (vermeyi amaçlıyoruz.) Bu da çok doğru ve akılcı; her işletmeye bir printer almak çok mantıklı olmayabilir ama bir metreye bir metre boyutlu metal katkılı 3D printerlarımızla istediğiniz zaman buradan hizmet alabilirsiniz. KOSGEB’den, başka kurumlardan bu hizmetin bedelini de proje karşılığı alabilirsiniz. Böylece senede birkaç defa ihtiyacınız olacak bir cihazı almaktansa bu tip ileri prototip merkezlerini çok rahat kullanabilirsiniz.”
OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar ise Ankara’nın sanayi potansiyeli ile ilgili henüz tam farkındalık oluşmadığını, bu potansiyelin çok anlaşılamadığını ifade etti.
OSTİM’de çalışmaya başladıktan sonra Ankara’nın ne kadar büyük bir sanayi kenti olduğunu, Türkiye’de geliştirilen yeni teknolojilerin ne kadar büyük bir kısmının Ankara’daki KOBİ’ler tarafından geliştirilebilir olduğuna bizzat şahit olma mutluluğuna eriştiğini söyleyen Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bölgede (OSTİM) sadece şu anda bugün etkinliğin olduğu bölgede yaklaşık 16 bin tane KOBİ’miz var, işletmemiz var. Ankara’nın toplamına baktığınız zaman inanılmaz sayıda bir işletme görüyoruz. Bu da bize aslında bizim teknoloji geliştirmek, yeni ürünler geliştirmek, ihracatımızı arttırmak için nasıl bir potansiyele sahip olduğumuzu gösteriyor. 2015 yılında OSTİM’de göreve başladığımda en çok konuşulan şeylerden bir tanesi -girişimcilerle çok yakın çalıştığımız için- prototipleme sorunuydu. Prototiplemeyi yapabilmek, bu imkânlara erişebilmek, inanın firmalar için, KOBİ’lerimiz için inanılmaz derecede zor elde ettikleri bir imkân.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya da Eskişehir Teknik Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri İleri Prototip İstasyonu projesinde önemli ölçüde ilerleme sağladıklarını söyledi.
Projede, makine ekipman kısmında, teknik yardım kısmında da önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Sağkaya, “KOBİ’lerle bir araya gelme tarafı, filiz işletmelerle bir araya gelme tarafı, onlara merkezi tanıtma tarafı; bu gerçekten en önemli en önemsediğimiz kısım.” diye konuştu.
Etkinlikte ESTÜ öğretim üyesi ve İleri Prototip İstasyonu Müdürü Barış Kök, “Mekanik Prototipleme ve Tersine Mühendislik Hizmetleri” konulu;
ESTÜ Öğretim Üyesi ve İleri Prototip İstasyonu Koordinatörü Selim Hikmet Şahin, “Dijital Prototipleme Hizmetleri (Sanal/Artırılmış Gerçeklik, Hareket Takip ve Bilgi İletişim Teknolojileri) konulu sunum yaptı.