Avrupa’nın ve dünyanın en büyük havacılık ve uzay firmalarından birisi olan Airbus, Türkiye Cumhuriyeti’ne yatırım yapacak. 2020 ve sonrası için Türkiye’ye 2,5 milyar dolarlık yatırım yapması beklenen firmanın 2030 yılına kadar 5 milyar dolar yatırım yapması hedefleniyor.
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın açıklamalarına göre Türkiye Airbus’un 4’üncü en büyük müşterisi. Airbus, Türk Hava Yolları için A321 NEO üretirken Türk Hava Kuvvetleri için üretilen A-400M’lerin bakım tesisine (Kayseri) ve Türksat 5A-5B uydularına da destek veriyor. Bu işbirlikleri Airbus ve Türk firmaları arasında iyi ilişkiler kurulmasına ve ülkemizdeki teknolojik gelişimin hızlanmasına katkı sunuyor.
Günümüzde Türkiye-AB işbirliklerinde önemli bir başka ortak çalışma “SAMP/T Aster B1NT” olarak belirtilebilir. Uzun menzilli hava savunma sistemi SAMP/T’nin geliştirilmiş versiyonu olacak olan B1NT balistik füze engelleyebilme kabiliyetine de sahip olacak. Sistemin kavram tanımlama çalışmalarının bu ay tamamlanması planlanıyor. Türkiye’nin SAMP/T’ye ilgi duyduğu ve buna bir jest olarak da NATO misyonları gereği Fransa‘nın Türkiye’ye 1 adet SAMP/T bataryası konuşlandırdığı biliniyor.
Bu ve diğer yaşanan gelişmelere bakıldığı zaman Türkiye-AB iş birliğinin orta ve uzun vadede iki tarafa da ciddi kazançlar sağlayabileceği gözüküyor. Savunma sektöründeki baskın ABD politikasının bu işbirlikleri ile kırılabilmesi olağan.
ABD, Avrupa Birliği’ni Ve Türkiye’yi Tehdit Ediyor
Ekonomi pastasının büyük bir kısmını silah ihracatı oluşturan Amerika Birleşik Devletleri daha önce Avrupa Birliği’ni “yalnız çalışmayın” anlamında bir mektupla tehdit etmişti. Avrupa Birliği’nin ABD firmalarını kullanmadan başlatmayı düşündüğü savunma projelerine yönelik yaptırım uygulayacağını bildiren mektup ABD’nin baskın politikasını gözler önüne sermişti.
Buna ek olarak Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımları ülkemizde oldukça biliniyor. ABD, Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların aynısını Hindistan’ada uygulamayı planlıyor. Hindistan‘da S-400 alımı planlamış ve ABD’nin yaptırım tehditlerine maruz kalmıştı. ABD bu durumu daha önce Çin‘ede yaşatmıştı.