Son yıllarda başta Ege olmak üzere Akdeniz ve Karadeniz’de insansız hava aracı ile keşif/gözlem uçuş sayısında artış yaşayan Türkiye Cumhuriyeti, donanmasının envanterine kattığı TUSAŞ menşeli Anka İHA ve Baykar menşeli Bayraktar İHA ile bu faaliyetlerini daha da arttırmıştı. Türk Deniz Kuvvetleri, deniz sınırlarını havadan her hava koşulunda sürekli olarak gözlemleme kapasitesine sahip İHA’lar ile özellikle Ege’de bir gözlem/keşif üstünlüğü sağlamış ve “Yunanistan Türk İHA’larına F-16 kaldırarak yanıt verebiliyor” cümlelerinin doğmasına ve bu olayların yaşanmasına neden olmuştu.
Yunanistan İHA’lara cevap vermede yetersiz kalıyor, ekonomik zararlar yaşıyor ve keşif/gözlem üstünlüğünü kaybediyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda yapılan çalışmaların ardından Yunanistan’ın Sakız Adası’na Pegasus-II İHA’sını konuşlandıracağı bildirildi.
Sakız Adası civarında 1 Ekim tarihinde uçuş gerçekleştiren İHA’nın adaya konuşlanacağı bildirildi. Yunanistan buna ek olarak ordu gücünü arttırmak ve gözetleme kabiliyetine destek verebilmek adına ABD’den İHA alıyor. Nisan 2019’da Yunanistan’ın Amerika Birleşik Devletleri’nden ” Ege’deki keşif yeteneğini arttırmak ve ordu keşif/takip gücüne katkıda bulunmak” adına 50 milyon Euro’luk anlaşma ile 3 adet ABD menşeli MQ-9 Reaper Predator B İHA alımını gerçekleştireceği bildirilmişti. Bu anlaşma paketinin içerisinde 2 adet yer kontrol istasyonu da bulunuyor.
PEGASUS-II Hakkında
Yunan Havacılık Endüstrisi’nin tasarladığı ve ürettiği Pegasus-I adı verilen İHA, ilk uçuşunu 1982 yılında yapmış bir İHA’dır. 15 adetten fazla üretildiği düşünülen uçakların üretimi 2003 yılında başladı. Maximum 160 km/h hıza çıkabilen iha minimum 75 km/h gerçekleştirebiliyor. İlk nesil Pegasus İHA’sının (Pegasus-I/PGS-I) karakteristik özelliklerinin ağırlık ve faydalı yük kapasitesi dışında değişmediği ve Pegasus-II’ninde (PGS-II) bu özelliklere sahip olduğu sanılıyor. Pegasus-I’in kalkış ağırlığı 130 kg iken PGS-II’nin kalkış ağırlığı 250 kg’dir. Buna ek olarak PGS-II kanatlarında maximum 50 kg ağırlıkta faydalı yük taşıyabilir. Ana görevi keşif-gözetleme ve hedef belirleme olan İHA’nın mühimmat taşıması için kanat yapısının güçlendirilmesi gerektiği bildiriliyor.
Bölgede İHA Edinen Sadece Yunanistan Değil
Yunanistan’ın haricinde Akdeniz’i gözetlemek isteyen bir başka ülke de Güney Kıbrıs Rum Kesimi. GKRK,12 milyon euro’luk bir anlaşma ile İsrail’den 4 adet Aerostar Taktik İHA alımı gerçekleştirdi. Kalkış ağırlığı 230 kg olan İHA keşif-gözetleme görevlerinde kullanılacak.
Türkiye Cumhuriyeti, Ege’de yaşanan hareketlilikleri İHA’ları ile takip ederken Akdeniz’de bulunan sondaj gemilerine de gece/gündüz koruma sağlıyor.
Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait bir adet Bayraktar İHA (TCB807), Kuzey Kıbrıs açıklarında gözlem uçuşu icra etti. Bölgede TPAO'ya ait "Yavuz" sondaj gemisinin görevde olduğu biliniyor. Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait İHA'lar Türkiye'ye ait sondaj gemilerini gece/gündüz izliyor. https://t.co/IWrI4qz3rz
— TAH Savunma (@TAHSAVUNMA) August 31, 2019