“NATO-BRASS-SSSB Romanya” projesi, Cevapsız Yayın ve Gemi-Sahil Arası Haberleşme Sistemi (Broadcast and Ship-Shore System-BRASS) çözümü ve kurulumu ile Gerçek Zamanlı Gemi-Sahil-Gemi Haberleşme Sistemi (Ship Shore Ship Buffer-SSSB) çözümü ve kurulumu alt projelerinden oluşuyor.
Proje için NATO tarafından yapılan ihaleyi Türkiye’den SAVRONİK Elektronik AŞ firması kazandı ve firma projeye ilişkin çalışmalara 01 Mayıs 2016 tarihinde başladı.
Proje, ana yüklenici pozisyonunda, yerli ve milli bir Türk firması tarafından kazanılmış Savunma alanındaki donanım/yazılım ve kurulum entegrasyon süreçlerini ihtiva eden ilk proje olma özelliğini taşıyor.
NATO BRASS-SSSB Romanya Projesi, 20 Mart 2023 tarihinde tüm testleri başarı ile geçerek NATO ve Romanya Deniz Kuvvetleri tarafından kabul edildi.
NATO BRASS-SSSB, emsal projeler içerisinde ilk tamamlanan proje olduğu için 30 Haziran’da NATO’nun Brüksel’deki karargâhında bir tören düzenlendi ve ana yüklenici SAVRONİK Elektronik AŞ’ye plaket verildi.
NCIA (NATO İletişim ve Bilgi Ajansı) Kurmay Başkanı Tümgeneral Hans Fulmer (Hollanda) ev sahipliğinde yapılan törene Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü, Romanya’nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dan Neculăescu, Romanya Deniz Kuvvetleri Kaynaklar Başkan Yardımcısı Tuğamiral Daniil TRICĂ ile SAVRONİK Elektronik AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yarman ve beraberindeki heyet katıldı.
Törende konuşan SAVRONİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yarman, 40 yıl önce temelleri atılan SAVRONİK firmasının böylesine önemli bir NATO projesini tamamlamasının şirket için dev bir adım olduğunu belirtti.
NATO’nun 70 yılı aşan süre boyunca güvenlik şemsiyesi sağlamasının yanı sıra, muazzam teknik bilgi birikiminden SAVRONİK ekibinin istifade edebilmiş olmasından dolayı müteşekkir olduklarını ifade eden Yarman, proje süresince hem NATO hem de Romanya Deniz Kuvvetlerinin verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Proje, Cevapsız Yayın ve Gemi-Sahil Arası Haberleşme Sistemi (Broadcast and Ship-Shore System-BRASS) çözümü ve kurulumu ile Gerçek Zamanlı Gemi-Sahil-Gemi Haberleşme Sistemi (Ship Shore Ship Buffer-SSSB) çözümü ve kurulumu alt projelerinden oluşuyor.
Projenin Tedarik Makamı, NATO İletişim ve Bilgi Ajansı (NATO Communications and Information Agency-NCIA) ve son kullanıcıları Romanya Deniz ve Hava Kuvvetleri.
Projeyle Romanya Deniz ve Hava Kuvvetleri şu yetenekleri kazanacak:
Romanya Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılacak BRASS sistemi sayesinde, Rumen ve NATO ülkeleri deniz kuvvetleri yüzer unsurları ile NATO/milli harekât merkezleri arasında HF telsiz sistemleri üzerinden sürdürülebilir, güvenli, modern ses ve mesaj trafiği ve otomasyonu sağlanacak.
Bu kabiliyetle birlikte, Karadeniz harekât alanında NATO’nun ve Romanya Deniz Kuvvetlerinin haberleşme alt yapısına önemli bir katkı sağlanmış oldu.
Romanya Hava Kuvvetleri tarafından kullanılacak SSSB sistemi sayesinde, NATO’ya bağlı hava ve deniz kuvvetleri unsurları ve bunlarla ilişkili hava savunma birimleri arasında HF ve UHF telsizler kullanılarak kriptolu Taktik Data Link haberleşmesi yapılabilecek.
Bu kabiliyetle birlikte Karadeniz’deki Deniz ve Hava Taktik resminin NATO /milli harekât merkezleri arasında ve Taktik Data Link Kabiliyeti olan deniz ve hava komuta kontrol unsurları arasında aktarımı sağlanacak.
SAVRONİK çözümleri, HF ve UHF telsizleri kullanılarak NATO ülkeleri deniz ve hava kuvvetleri birliklerinin komuta ve kontrol kabiliyetini artıran BRASS ve SSSB sistemlerinin geliştirilmesine olanak sağlıyor.
SAVRONİK, BRASS-SSSB çözümleri kapsamında Romanya’da
. BRASS ve SSSB Haberleşme cihazlarının temini, dizaynı, kurulumu, entegrasyonu test ve bakım faaliyetlerini,
. BRASS yazılım sistemlerinin geliştirilmesini,
. BRASS haberleşme cihazlarına kurulumunu ve entegrasyonunu,
. BRASS bilişim ağ altyapısının tasarlanmasını, oluşturulmasını, kurulumunu,
. NATO güvenli bilişim ağ altyapısına bağlanmasını,
. BRASS ve SSSB anten sahasının hazırlanmasını, anten kurulumunu ve test faaliyetlerini,
. BRASS ve SSSB sistemlerinin, operatör, bakım/tutum, onarım ve sistemin idamesine yönelik eğitim faaliyetlerini,
. Garanti ve Entegre Lojistik Destek faaliyetlerini gerçekleştirdi ve gerçekleştirecek.