NATO’nun Kosova’ya yönelik olarak başlattığı harekâtın ardından ülkede güvenliğin sağlanması başta olmak üzere çeşitli konularda destek amacıyla 11 Haziran 1999 yılında KFOR yani Kosova Barış Gücü kuruldu.
NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü olan KFOR, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararından iki gün sonra, 12 Haziran 1999’da Kosova’ya girdi.
Türkiye, 13 Temmuz 1999 tarihinden itibaren KFOR Harekâtı’nda kendisine tahsis edilen kadrolara personel görevlendiriyor.
Mayıs 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasında Güney Çok Uluslu Görev Kuvveti komutasını üstlenen Türkiye, hâlen KFOR Harekâtı’nda bir Motorlu Piyade Bölüğü, İrtibat ve İzleme Timleri ile NATO’nun Kosova’da yürüttüğü harekâtı destekliyor.
Türkiye bir süre önce ülkede güvenliğe ilişkin endişelerin artması ve NATO’nun talebi üzerine takviye olarak 65’inci Mekanize Piyade Tugayı’ndan bir taburu Kosova’ya gönderdi.
Kosova’daki vazife; güvenli ve emniyetli bir ortam tesis etmek, yerel ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğini geliştirmek ve Kosova Güvenlik Kuvvetlerinin gelişmesine ve eğitimine destek sağlamak.
Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, Kosova’daki “Kosova Barış Gücü”nün (KFOR) komutasının ne zaman Türkiye’ye geçeceğine dair bir soruya karşılık “Ekim ayında 1 yıl süreyle devralacağız. KFOR komutanlığı görevi uzun yıllardır İtalya’daydı ve uzun yıllar sonra ilk defa değişim yapılacak; bu görevi Türkiye devralacak” bilgisini verdi.
Aynı kaynaklar, Kosova’daki son olaylar sonrası NATO görevi kapsamında bölgeye giden 65’inci Mekanize Piyade Tugayı’na ait taburun dönüp dönmeyeceğine ilişkin olarak da “Oradaki taburumuzun dönüşüyle ilgili şu anda planlanan tarih Eylül ayının başı. Farklı bir karar alınmazsa Eylül ayı başında taburumuz dönecek.” yanıtını verdi.