AAVP-7A olarak bilinen ABD Donanmasının çıkarma harekatlarında kullandığı amfibik saldırı aracı üzerinde yapılan çalışmalarla araç uzaktan kontrol edilebilir hale getirildi. Belirli bir mesafeye kadar yüksek refleks gösteren aracın testleri devam ediyor.
Kuvvet, bu aracı uzaktan kontrol ederek çıkarma harekatlarında personel güvenliğini arttırmayı ve hedef unsurlara gerçekleştirdiği baskıyı büyük ölçüde genişletmeyi planlıyor.
AAVP-7A 11 Ülkede Hizmette
Aralarında İspanya, Tayvan, Filipinler ve Brezilya gibi ülkelerin bulunduğu 11 ülke aktif olarak AAV kullanıcı durumunda. Farklı versiyonlarda kullanılan araç özellikle Doğu Asya ve Güney Amerika bölgelerinde ilgi gördü ve kullanıcı buldu. 1972 yılından bu yana hizmet veren araçlar ABD Donanmasının çıkarma harekatlarında kullanılması amacı ile geliştirildi. Amfibik özelliği ile denizde belirli bir hızda ilerleyebilen araçlar çeşitli silah sistemleri ve güçlendirilmiş zırhları ile deniz piyadelerini güvende tutarak çıkarma harekatını desteklemektedir.
AAV’ler dalgalı denizlerde icra edilen çıkarma harekatında ters dönerse sahip olduğu yazılım sayesinde kendisini düzeltebiliyor (kendi ekseninde dönebilme özelliği) ve kumandayı yeniden piyadeye sevk ederek çıkarma harekatına devam edilebiliyor. O anları izleyebilmek için aşağıdaki videoya göz atın.
Quality is king when it comes to @USMC transportation. @MCIWPendletonCA’s Amphibious Vehicle Test Branch brings civilians and #Marines together to test, evaluate & develop field equipment Marines need to get the job done. #lethality #partnerships pic.twitter.com/DrrTjq5eOu
— Department of Defense 🇺🇸 (@DeptofDefense) June 29, 2019
Türk Donanması İçin FNSS ZAHA
Türkiye Cumhuriyeti Donanması için inşa edilen TCG Anadolu’da kullanılması planlanan Amfibik Saldırı Aracı ZAHA, FNSS tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Türk Donanması ile FNSS firması arasında yapılan anlaşmaya göre 23 adedi personel taşıyıcı, 2 adedi komuta kontrol aracı ve 2 adedi de kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç kuvvete teslim edilecek.
AAV’nin muadili ZAHA’da dalgalı denizlerde ters döndüğü takdirde kendisini yeniden düzeltebilme kabiliyetine sahip olacak. ZAHA’nın üretimi sonlandığında ve testleri bittiğinde uzaktan kumanda edilmesi için çalışmaların yapılması kuvvetin operasyonel gücüne katkıda bulunabilir. Böyle bir istek gelirse veya firma aracı ‘uzaktan kumanda edilebilir’ kabiliyetine sahip kılmak isterse bu çalışmayı kolayca yürütebilir.
BMC, Nurol gibi firmalar zırhlı araçlarını uzaktan kontrol edilebilmesi için çalışmalar yürütüyor ve ürünlerine bu kabiliyeti kazandırıyor. Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, Best Grup menşeli Tosun uzaktan kumandalı zırhlı yükleyiciyi kullanıyor. Araç tehdit yönü gelişmiş bölgelerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu istihkamı sağlıyor ve personeller güvende tutuluyor.