Türkiye’nin askeri zırhlı kara aracı üreticilerinden OTOKAR, geliştirdiği ağır sınıf paletli insansız kara aracının tanıtımını yaptı.
OTOKAR’ın Sakarya Arifiye’deki tesislerinde yapılan tanıtım etkinliğinde araç hakkında bilgi veren OTOKAR Genel Müdürü Serdar Görgüç, gelecekte hârekat sahasında robotların olacağını, OTOKAR olarak “öğrenmeye başlamak için” kendi kaynaklarıyla adımlar atmaya başladıklarını söyledi.
Görgüç, bu konuda dünyada iddialı bir ürünlerinin olmasını hedeflediklerini ifade etti.
İleride bu aracın farklı versiyonlarının görülebileceğini belirten Görgüç, içinde insanın oturabileceği bir yer olmadığını, tamamen otonom ve insansız olarak görev yapacağını kaydetti.
Serdar Görgüç şu bilgileri verdi:
“Aracın iç hacmi, aracın tahrik sistemleri ve görev ekipmanları için ayrıldı. Farklı konseptte bir araç. Sonuçta özellikle piyade; kara kuvvetleri, zırhlı unsurlar ile birlikte hareket edebilecek, onlarla insansız takımı oluşturabilecek bir hedefimiz var. Geleceğin muharebelerinde muhakkak böyle bir aracın olacağını düşünüyoruz. Tabii ki ilk başta bakıldığında bu tip araçların insan kaybını azaltmak için yapıldığı düşünülse de aslında öyle değil. İnsan kaybını azaltmak tamam, bir konu ama ikinci konu, bu tip araçlarla bir kuvvet etkisi, çarpan etkisi yaratmak ve eskiden yap amadığını da şimdi yapabilmek. Dolayısıyla eskiden piyadenin veya bu öndeki unsurların karşı karşıya kalıp ateşe maruz kalacağı tehdit bölgelerinde, belki daha çekimser davranıldığı halde bu araçta herhangi bir can kaybı olmadığı için ön saflarda ilk ateşi karşılama, ilk başta devreye girme ve kesin bir sonuç alma olmasa da ilk darbeyi karşılama gibi bir unsur olacak; bu önemli. Bu tip araçlarda ne yaparsanız yapın çok daha basit bir şekilde gürültü yani akustik ve termal iz daha az her bakımdan. Dolayısıyla sessiz keşif yapma imkânı çok daha kolay konvansiyonel yollarla yapılan keşfe göre.”
OTOKAR Genel Müdürü Serdar Görgüç, aracın geliştirilecek pek çok yanı olduğunu; bununla beraber pek çok bilgiyi kapsayan bir alt yapıyı içerdiğini ifade etti.
Aracın sensörleri ve karar verme algoritmaları üzerine çalıştıklarını söyleyen Görgüç, otonomi kazandırmaya yönelik çalıştıkları bilgisini verdi.
Görgüç, şöyle devam etti:
“Uzun bir yola çıktık. Araçta seri hibrit elektrikli yapı var. Farklı görev modellerine uygun bir platform olduğunu düşünüyoruz. İçinde mini İKA taşıyabiliyor yani bir minu İKA’yı konuşlandırabiliyor, tekrar toplayabiliyor kendisi yerde giderken. Araç düşük termal ve akustik ize sahip. Beş yüz kilometre menzil yazıyor ama bu hibritli menzil. Araç şu andaki elektrik düzeyiyle tamamen elektrikli olarak elli kilometrelik menzili var. Artı beş yüz kilometrelik de ikmalsiz, dizel yakıtlı menzili var. Bu araçta bizim önem verdiğimiz, bizim için çok önemli olan, herhangi bir ana muharebe tankını, herhangi TULPAR gibi modern zırhlı muharebe aracını takip edebilecek, onlarla aynı engeli geçebilecek, onlarla aynı arazi hızına, aynı arazi performansına sahip olabilecek insansız bir araç yapmaktı. Bu öyle bir platform.”
Serdar Görgüç, aracın uçak ile taşınabildiğini, bataryalarını askeri standartlarda kendilerinin ürettiğini ve bataryaların 20 dakika içinde kolayca değiştirilebildiğini kaydetti.
Tanıtıma katılan basın mensuplarına Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı ALPAR’ın kısa bir gösterisi de izletildi.
OTOKAR Genel Müdürü Serdar Görgüç, Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi ve Askeri Araçlar Mühendislik Grup Direktörü Akif Akfert, ALPAR’ın önünde fotoğraf çektirdi.