Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesinde kurulan laboratuvarın açılışı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Özkan Altay tarafından yapıldı.
Törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Fener, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu ve diğer akademisyenler ile ve TUSAŞ yetkilileri de katıldı.
Rektör Profesör Necdet Ünüvar, TUSAŞ’ın Türkiye’nin yüz akı kurumlarından biri olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ünüvar, “TUSAŞ, üretimleriyle her zaman başımızı dik tutmamızı sağlayan, attıkları her adımla gururlandığımız bir kuruluşumuz” ifadesini kullandı.
Yapay zekânın hem Türkiye hem de dünyada çok konuşulan bir alan olduğunu dile getiren Ünüvar, şöyle devam etti:
“Bizler de geçtiğimiz yıl yazılım mühendisliği ve yapay zekâ mühendisliği bölümlerini Mühendislik Fakültesinde açtık. Henüz başlangıç aşamasında. Geçtiğimiz yıl ilk öğrencilerimizi aldık. Oldukça da iyi puanlarla girdi çocuklarımız. İnanıyoruz ki burada açacağımız laboratuvarla özellikle yapay zekâ, yazılım mühendisliği, bilgisayar, hatta elektrik-elektronik mühendisliği öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin bu laboratuvardan çok değerli üretim yapacaklarına yürekten inanıyoruz. İnşallah TUSAŞ’la bu başlangıç olacaktır. İnanıyorum ki bu laboratuvar hem Ankara Üniversitesi hem TUSAŞ hem ülkemiz hem de insanlık için çok önemli işler yapacaktır. TUSAŞ’a verdiği katkılardan dolayı teşekkür ediyor, laboratuvarımızın hayırlı olmasını diliyorum.”
TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Özkan Altay da 2023 yılının TUSAŞ için gururla dolu bir yıl olduğunu söyledi.
“Daha yapacağımız çok iş var” diyen Altay, şöyle devam etti:
“Üniversite-sanayi iş birliğine gönülden inanan bir ekibimiz var TUSAŞ’ta. Bunun sözde değil ürüne dokunan, teknoloji üreten, sorunlarımızı çözen bir üniversite-sanayi iş birliği olması için çalışıyoruz. Teknoloji ve Ar-Ge Direktörlüğümüzün altında Üniversite İlişkileri Müdürlüğümüzü kurmuştuk. Özellikle üniversite-sanayi iş birliğini bu alanda geliştirmek için çaba gösteriyoruz. Bu laboratuvar da o çalışmaların bir parçası aslında. Fakültelerin içinde olalım, öğrencimize dokunalım, akademisyenimizin yanında olalım, gerçek sorunlarımızı orada aktaralım ve çözüm arayalım istedik. Bu laboratuvarın temel amacı da o.”
Konuşmaların ardından Rektör Profesör Ünüvar ve Genel Müdür Yardımcısı Altay, diğer yetkililerle laboratuvarın açılış kurdelesini kesti, iş birliği protokolünü imzaladı.
Daha sonra yapay zekâ alanında çalışma yürüten öğrenciler, açılışa katılanlara projelerini sundu.
Kaynak: https://www.ankara.edu.tr/ankara-universitesinde-tusas-destegiyle-yapay-zeka-teknolojileri-laboratuvari-acildi/