Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) bünyesindeki Savunma Sanayii Akademinin gençlere yönelik başlattığı yeni programı “KALFA” ile üniversitelerin mühendislik ve temel bilimlerinden mezun olmuş gençlerin, 16 haftalık yoğun bir eğitim programı akabinde sektörde istihdam edilmesi hedefleniyor.
Bu yıl afetzedelere öncelik verilecek programa katılan depremzede gençlere aylık 23 bin lira eğitim desteği sağlanacak.
Programa başvurular bugün (19 Mayıs 2023) başladı.
Savunma Sanayii Akademi koordinasyonu ile düzenlenen, “KALFA Programı Tanıtım Töreni”, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, İŞKUR, savunma sanayii firmaları, araştırma enstitüleri ve üniversite temsilcilerinin katılımı ile Ankara’da gerçekleşti.
Prof. Dr. İsmail Demir tanıtım programında yaptığı konuşmada, üniversitelerin mühendislik ve temel bilim fakültelerinden yeni mezun olmuş veya lisans mezuniyetinden sonra en fazla iki yıl geçmiş ve 27 yaşından gün almamış gençleri KALFA’ya beklediklerini söyledi.
Prof. Dr. İsmail Demir şöyle dedi:
“KALFA Programımız bu yıl depremzede gençlerimize öncelik verecek. İŞKUR’un desteğiyle programa kabul edilen depremzede gençlerimize aylık 23.000 TL tutarında bir eğitim desteği sağlayacağız. Bu gençlerimizi 16 hafta yerine 12 haftalık hızlandırılmış, “KALFA Afetzede Özel” adını verdiğimiz yoğun bir eğitim programına dâhil edecek, programı başarı ile bitiren gençlerimizi sektörümüzde istihdam edeceğiz. Programa dâhil olacak gençlerimize birer yetkinlik karnesi vereceğiz. Bu, hem SSB hem de YÖK ve İŞKUR’dan onaylı olacak olan bu sertifika gençlerimizin diplomalarına da bir kaldıraç etkisi yapacaktır.”
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise üniversite ve sanayi iş birliğini artırmaya yönelik olarak SSB ve YÖK arasında imzalanan protokol kapsamında altyapıların ortak kullanımı, Ar-Ge, burs, kariyer, staj imkânları ile tanıtım ve hizmet içi faaliyetlerin artırılması gibi çok önemli konuların yer aldığını belirtti.
Prof. Dr. Özvar, deprem bölgesindeki üniversitelerin savunma sanayiine yönelik araştırma merkezleri, laboratuvar ve enstitülerinin imkânlarının artırılmasına yönelik çalışmaların da gündemlerinde yer aldığını ifade etti.
ASELSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Roketsan, STM, Havelsan, SSTEK, TEI ve TR Eğitim ve Teknoloji AŞ desteği ile içerikleri ortaklaşa belirlenen eğitimler, Hazırlık-Oryantasyon Modülü, Temel Eğitim Modülü ve Alana Yönelik Teknik Eğitim Modülü olmak üzere toplam üç farklı modülden oluşuyor.
Eğitim modüllerinin yanı sıra katılımcılar gerçek projeler üzerinde de vaka analizleri yapacak ve paydaş firmaların atölyelerinde uygulamalı eğitimler alacak.
YÖK ile yapılan iş birliği ile üniversitelerde görevli akademisyenler de programda eğitmen olarak yer alabilecek.
KALFA Programında alınan eğitimlerin öğrencilerin yüksek lisans ve doktora programlarında kredi olarak sayılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Adaylar www.vizyonergenc.com adresi üzerinden programa başvuruda bulunabilecek.