Anadolu Kartalı 2023/2 Eğitimi, Türkiye’nin ev sahipliğinde ve uluslararası nitelikte Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icra ediliyor.
02-12 Mayıs tarihleri arasındaki tatbikata Türkiye dışında Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Katar, Pakistan ve NATO ile Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri unsurları katılıyor.
Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Katar, Pakistan ve NATO tatbikatta çeşitli unsurlarıyla yer alıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Etiyopya, Fas, Fransa, Gürcistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Libya, Malezya ve Umman ise tatbikatta gözlemci statüsünde bulunuyor.
Türk savunma sanayisinin en yeni ürünlerinin de denendiği tatbikatın ilginç unsurları arasında, İkinci Karabağ Savaşı’na katılan Azerbaycan’ın iki adet Sukhoi Su-25 savaş uçağı bulunuyor.
Uçakların üzerindeki yıldızlar, bu uçakla vurulan hedef sayısını ifade ediyor.
Tatbikatta Pakistan beş, Birleşik Arap Emirlikleri dört adet F-16’yla, İngiltere dört, Katar beş adet Eurofighter Typhoon’la, NATO ise bir adet Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı E-3A ile yer alıyor.
Türkiye ise tatbikata dört adet F-4E/2020, otuz dört adet F-16, bir adet Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı E7T, bir adet KC-135R Tanker Uçak, bir adet ANKA-S S/İHA, bir adet de AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ile katılıyor.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi dünyada benzer imkânlara sahip üç taktik eğitim merkezinden biri ve Avrupa’daki tek taktik eğitim merkezi.
Tatbikat, 300×400 km²’lik alanda, Tuz Gölü ve çevresini kapsayan bölgede icra ediliyor ancak Deniz Kuvvetleri unsurlarının da tatbikata katıldığı göz önüne alındığında tatbikat alanını Tuz Gölü’nün bulunduğu Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinden Akdeniz’in uluslararası sularına kadar olan bölge şeklinde tarif etmek mümkün.
Anadolu kartalı Eğitimi, gerçek harekâta benzetilmiş bir ortamda pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekâta yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekât usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekât kapsamında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla her yıl millî veya uluslararası olarak Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icra ediliyor.
Eğitimler kapsamında icra edilen görevlerin eş zamanlı veya çok kısa sürede değerlendirilmesi amacıyla kullanılan Hava Muharebesi Gösterim Sistemi ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları da dikkate alındığında, katılımcı unsurlara harbe hazırlık seviyelerini artırdıkları ileri seviye bir müşterek eğitim ortamı sunuluyor.