Bayraktar Kemankeş, Baykar Savunma tarafından geliştirilen Kanatlı Gezinen Mühimmat (KAGEM).
Firma, Kemankeş’i TEKNOFEST 2023’te tanıtıyor.
Kemankeş’i Mini Akıllı Seyir Füzesi olarak da tanımlamak mümkün.
Baykar Savunma mühendislerinden Burak (soyadını ve görevini özellikle paylaşmıyoruz) Kemankeş’in Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Bayraktar Akıncı gibi SİHA’ların taarruz kabiliyetini çok daha üst seviyeye çıkaracağını söyledi.
Burak’ın verdiği bilgiye göre Kemankeş ismi, Kemankeş okçularından geliyor.
“Nasıl kemankeş okçuları en zor şartlarda, hedeflerini tam isabetle vuruyor, aynı şekilde Bayraktar Kemankeş de en zor şartlarda, hedefini tam isabetle vuracak şekilde tasarlandı.” diyen Burak şöyle devam etti:
“Tabii mini akıllı seyir füzesi diyoruz. Bunu söylememizin birkaç sebebi var. Kendi üzerinde bulunan jet motoru sayesinde bir saate yakın sürede havada kalabiliyor. Dolayısıyla çok yüksek hızda uçtuğu için uzun mesafeler katedebiliyor. Menzil olarak; aslında menzili ikiye ayırmak gerekiyor. Bir haberleşme menzilimiz var. TB2 üzerinden atıldığı için kemankeş, TB2 ile çift yönlü görüş hattı haberleşmeye sahip. Şu andaki menzilimiz 50 kilometre ama ileride kısa vadede bu 100 kilometreye kadar çıkacak. 50 kilometre içerisinde kameranın görüntüsü, bütün uçağın telemetri bilgileri, irtifa, hız, içerisindeki aviyoniklerin durum bilgileri; bütün bunlar TB2’ye, TB2’den de TB2’nin yer kontrol istasyonuna iniyor. Bu mesafenin şu an 100 kilometre olduğunu düşünürsek, TB2 de üs bölgesinden 300 kilometre gittiği zaman 400 kilometrelik bir haberleşme menzilinden bahsediyoruz ki ciddi bir rakam.”
TB2’de şu anda kullanılan lazer güdümlü mühimmatta, lazer güdümün özelliği gereği mühimmatı gütmek için görmek ve bunun için de hedefe yakınlaşmak gerekiyor.
Bu da platformu hava savunma sistemlerinin menziline sokuyor.
Burak, “Dolayısıyla bizim hava savunma menziline girmeden, çok daha uzaktan ona angaje olabileceğimiz, ona taarruz yapabileceğimiz bir ürüne ihtiyacımız var. İşte Bayraktar Kemankeş burada ortaya çıkıyor.” dedi.
“Yani az önce bahsettiğimiz 50 kilometrelik görüntü menzilinden görerek hedefe taarruz gerçekleştirebiliyorsunuz. İkinci tarafında menzil düşünecek olursak, görüş ötesinde de kullanabilirsiniz. Kendi üzerindeki karıştırmaya dirençli GNSS sayesinde GPS güdümlü ve içerisindeki yapay zekâ destekli uçuş bilgisayarı sayesinde de görüntü işleyerek hedefe taarruz gerçekleştirilebilir. Bu durumda tabii artık iş biraz daha aerodinomik menzile, operasyonel menzile kalıyor ki bu değer de 250 kilometre. Yani düşünün ki TB2’den siz 300 kilometre haberleşme sağlıyorsunuz; 250 kilometre ötedeki bir hedefi TB2 ile vurabileceksiniz. Dolayısıyla 550 kilometre çok ciddi bir menzilden bahsediyoruz. Çok ciddi bir kazanım.”
Sistemin maliyet etkin olabilmesi için basit sensörler ve gelişmiş algoritmalarla bu hassasiyetin sağlanması gerekiyor.
“Şu anda kemankeş uçuş testi aşamasında. TB2’yle bağlı testlerin tamamını bitirdi. TB2’yle olan haberleşmesi test edildi. Jet motorunun irtifa testleri tamamlandı. Bizim kestirme algoritmalarımız, bütün alt sistemlerin uyumluluk testlerinin hepsi tamamlandı. TEKNOFEST sonrasında ilk atışla beraber artık önce motorsuz ve mühimmatsız daha sonra motor entegrasyonu, mühimmat entegrasyonu tamamlandıktan sonra da bu yıl içerisinde artık seri üretime girmesini bekliyoruz.”