Bu yazıda havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltıları anlatacağız.
Havadan bağımsız tahrik sistemi Ruslar ve Almanlar tarafından icat edilmiştir. Dizel-elektrik denizaltıların su altında daha uzun süre kalmasını sağlarlar. Bu konuda Almanlar bir dünya devidir. En meşhurları Type 214 sınıfıdır. Dünyada Güney Kore, Hollanda, Portekiz, Yunanistan, Endonezya gibi birçok ülke bu denizaltıyı satın almış yada biz gibi ortak üretmiştir. Bizde Gölcük tersanesinde 6 adet denizaltıyı %70 yerli katkı payı ile üretiyoruz.
Havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltılarda gücü üreten ve harekete çeviren 4 ana sistem bulunur. Dizel jeneratörler, elektrikli ana motor, güç depolayan bataryalar ve yakıt pilleri.
Denizaltının ana güç kaynağı dizel jeneratörlerdir. Dizel jeneratörler çalışırken bataryaları şarj eder ve elektrik motoruna güç sağlar. Dizel jeneratör denizaltı su üstüyle temas halindeyken çalışır. Temas bitince devreye bataryalar ve yakıt pilleri girer.
Havadan bağımsız tahrik sistemi dizel jeneratörler durunca devreye girer. Sistem hidrojen ve oksijen gazının tepkimeye girmesi ile ortaya çıkan tepkimeden elektrik üretir. Kimyasal enerji ile elektrik üretilir. Denizaltıda oksijen ve hidrojen sıvı yakıt tankları bulunur. Yakıt hücrelerinde bu iki element tepkimeye sokularak elektrik üretilir. Böylece denizaltı bir süre daha su altında dizel jeneratörü çalışmadan sessizce kalabilir.
Type-214’lerde iki adet 120 kw’lik yakıt hücresi bulunur. Yakıt hücreleri küçüktür. 900 kg ağırlıkta ve 500 litre hacimdedir. Bunlar hidrojen ve oksijen oldukça elektrik üretebilir. Ancak denizaltıdaki sınırlı yer buna izin vermez. Sadece belirli bir miktar yakıt depolamaya izin verir. Bu denizaltıda 2 adet 14 tonluk oksijen tankı, 30-36 adet 1.8 tonluk hidrojen tankı bulunur.
Type-214 denizaltıları bataryaları ile 3 gün su altında kalabilir. Yakıt pilleri ile 14 gün su altında kalabilir. Denizaltı 2 sistem ile toplam dizel jeneratör çalışmadan 17 gün su altında kalabilir. Buda denizaltıya çok büyük bir üstünlük sağlar.