Büyük bir yıkıma ve 30 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine yol açan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye’ye büyük destek veren kuruluşlardan biri de Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO İttifakı idi…
Aralarında İsveç ve Finlandiya’nın da yer aldığı 20’den fazla NATO üyesi ülke, arama kurtarma ekiplerini deprem bölgesine gönderdi.
Ekiplerde arama kurtarma personeli, itfaiyeciler, inşaat mühendisleri, tıbbi personel ve malzemeler ile sismik uzmanlar ve arama kurtarma köpekleri de yer aldı.
Norveç, bir adet C130J Hercules nakliye uçağını acil yardımların deprem bölgesine ulaştırılmasına destek için Türkiye’ye gönderdi.
12 ülkeden oluşan Stratejik Hava İkmal Yeteneği Programı (SAC) bağlısı Boeing C-17 Globemaster III ağır kargo uçağı ile Türkiye’ye 160 tonun üzerinde ekipman ve arama kurtarma ekibi taşındı.
NATO Müttefikleri, evlerini kaybeden depremzedelerin barınması için Türkiye’ye tam donanımlı yarı kalıcı barınma tesisleri (konteyner) konuşlandırma konusunda anlaştı ve koordinasyon görevi NATO’nun Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı General Christopher G. Cavoli’ye verildi.
Genel Sekreter Jens Stoltenberg, kararı memnuniyetle karşılayarak, “NATO, Müttefikimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindedir ve bu barınma tesislerinin konuşlandırılması hayatların kurtarılmasına yardımcı olacaktır. NATO Müttefikleri ve ortakları yardım çabalarına önemli destek sağlıyor ve ihtiyacı olanlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Sığınaklar normalde NATO tarafından tatbikatlar ve operasyonlar için seyyar bir karargah kompleksi olarak kullanılıyor.
Bu konteyner barınma tesisleri ısıtma, güç jeneratörleri ve tıbbi tedavi alanları da dahil olmak üzere bir dizi olanakla donatılabiliyor.
NATO askeri yetkilileri şu anda en iyi lojistik ve nakliye seçeneklerini ve konuşlandırma için en uygun zamanı araştırıyor.
NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) sorumluluğunda bulunan konteyner barınaklar İtalya’nın Taranto kentindeki Güney Harekat Merkezinde tutuluyor.
Yaşanan deprem ve can kayıpları nedeniyle Türkiye’de ilan edilen “Yas”a katılan NATO, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki karargâhında yer alan üye ülkelere ait bayrakları yarıya indirdi.
Türkiye’nin zor günlerinde yardıma koşan NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ankara’ya gitti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Stoltenberg’i kabul etti ve bir saatten fazla görüştü.
Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO’nun Türk halkına ve 6 Şubat’taki yıkıcı depremlerden etkilenen herkese en derin başsağlığı dileklerini iletti.
“Bu, NATO’nun kuruluşundan bu yana İttifak topraklarındaki en ölümcül doğal afet” diyen Stoltenberg, ihtiyaç anında Türkiye’nin yanında olduklarını ifade etti.
NATO Genel Sekreteri şöyle dedi:
“Arama ve kurtarma ekipleri, itfaiyeciler, sağlık personeli ve sismik uzmanlar da dahil olmak üzere, yardım çalışmalarını desteklemek için binlerce acil müdahale personeli Türkiye’ye konuşlandırıldı. NATO Müttefikleri destek sağlamaya devam ediyor; Hollanda, Norveç, İngiltere ve ABD’den gelen askeri uçaklar, uluslararası yardımları Türkiye’ye taşımak ve tıbbi tahliyeleri gerçekleştirmek için gece gündüz çalışıyor. Arnavutluk, Kanada ve Almanya gibi diğer Müttefikler mali ve diğer türden yardımlar sağlıyor ve NATO genelinde insanlar Türkiye’ye destek için milyonlarca avro topluyor. Bu gerçek ve derin bir dayanışmadır.”
Genel Sekreter, NATO’nun Hatay’da geçici konutlar kuracağını ve birkaç gün içinde ve gelecek haftalar boyunca on binlerce çadırı Türkiye’ye taşımak için Müttefiklerin stratejik hava ikmal yeteneklerini kullanacağının altını çizdi.
Jens Stoltenberg, yardım çalışmalarında hayati bir rol oynayan İncirlik Hava Üssü’nü de ziyaret etti ve helikopterle depremlerden ciddi şekilde etkilenen Hatay ve Antakya üzerinde uçtu.
İncirlik’te görev yapan NATO personeliyle de görüşen Stoltenberg’e Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar eşlik etti.
Görseller NATO’nun web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından; TCCB sosyal medya hesaplarından alınmıştır.