Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturuldu ve faaliyete başladı.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile kısa süre içinde bölgeye hareket etti.
Millî Savunma Bakanı Akar, Kriz Merkezinin yoğun şekilde çalıştığını; ilgili bakanlık ve kurumlarla temasların sürdüğünü belirtti.
Akar, “Depremin meydana geldiği bölgelerde arama-kurtarma ekiplerine ihtiyaç söz konusu. Biz de arama-kurtarma faaliyetlerine katkı sağlaması için İnsani Yardım Tugayımızı ve timlerimizi bölgeye görevlendirdik. Sağlık ekiplerini, arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. A400M dâhil diğer nakliye uçaklarımız da gerekli ulaştırma hizmetini vermek için hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardı.” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri bağlısı nakliye ve ambulans uçakları bölgeye hareket ederken, AFAD personeli ve beraberlerindeki teçhizatlar Ankara, İstanbul ve İzmir’den bölgeye ulaştırıldı.
Malatya 2’nci Ordu Komutanlığı deprem bölgesinde depremzedelere sıcak yemek dağıtırken bölgede seyyar mutfaklar kuruluyor.
TSK’ya ait 2 adet İHA da hasar ve zayiat tespiti ile arama-kurtarma çalışmalarının koordinasyonu için bölgede görev yaptı.
Mehmetçik pek çok bölgede arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlarken uçaklar da aralıksız olarak bölgeye arama-kurtarma timleri ile beraberlerindeki araç, gereç ve teçhizatı ulaştırmaya devam ediyor.
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Mehmetçik de deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına yoğun katkı sağlıyor.
Millî Savunma Bakanlığı tarafından Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde arama-kurtarma çalışmaları için Doğal Afet Kurtarma Taburları görevlendirildi.
Bunların yanı sıra Malatya’da arama-kurtarma çalışmalarına iki binin üzerinde personelle destek sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, kentte çadır kurma çalışmalarına başladı.
Yeteri kadar komando da arama ve kurtarma çalışmaları için Malatya ve Kahramanmaraş’a gönderilirken Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da Mehmetçik tarafından halka sıcak yemek, su ve kumanya dağıtılıyor.
Öte yandan Kıbrıs’ta görevli Doğal Afet Yardım Takımı da Gaziantep’teki arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak için Gaziantep’e intikal etti.
Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmalarına şu an itibarıyla AFAD’dan gelen talepler doğrultusunda 3 binden fazla Mehmetçik katkı sağlıyor.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay’a gitti.
Serinyol’da depremin etkilediği, 3 askerin şehit olduğu 8’inci Komando Tugay Komutanlığında incelemelerde bulunan Akar, son duruma ilişkin bilgi aldı.
Hulusi Akar, 8’inci Komando Tugayındaki incelemelerinin ardından Hatay’daki arama kurtarma çalışmalarının koordine edildiği AFAD Koordinasyon Merkezine geçti.
Akar, gazetecilerin çalışmalara ilişkin sorusu üzerine, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 85 milyon vatandaşın güvenliği ve huzuru için var olduğunu belirtti.
Depremin ardından hemen Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Masası’nı oluşturduklarını ve çalışmalara başlandıklarını ifade eden Akar, “Öncelikle Hava Kuvvetlerimize bağlı uçaklarımızla ‘hava yardım koridoru’ oluşturuldu. A400m nakliye uçakları dâhil 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara’dan Gaziantep ve Adana’ya sürekli olarak yardım uçuşları gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar 73 sorti destek uçuşu gerçekleştirildi. Ayrıca afet bölgelerindeki çalışmaların koordinasyonu için 2 Akıncı TİHA görevlendirildi. Hatay, Malatya, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarına 8 Doğal Afet Kurtarma Timi, arama kurtarma köpekleriyle beraber katılıyor. Bununla birlikte Kıbrıs’tan da Doğal Afet Yardım Takımı Gaziantep’e intikal etti.” diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, doğrudan Millî Savunma Bakanlığı ile irtibata geçen yabancı ülkelerin yardımlarına yönelik taleplerin AFAD Hava Koordinasyon Merkezi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile koordine edilerek uygun havaalanlarına yönlendirildiğini açıkladı.
Akar, şunları söyledi:
“Bunun yanında 25 adet seyyar sahra mutfağı, 15’er adet banyo ve tuvalet konteyneri deprem bölgelerine ilk aşamada sevk edildi. Depremden etkilenen tüm bölgelerde çadır kurma faaliyetlerine de devam ediyoruz. Şu ana kadar depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına komando taburlarımız dâhil toplam 3 bin 500 personel katılıyor. Bir kısım personelimizin de arama kurtarma alanlarına intikalleri devam ediyor. Şimdiye kadar 14 ülkenin savunma bakanı arayarak hem geçmiş olsun dileklerini hem de yardıma hazır oldukları mesajını iletmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman olduğu gibi bu zor günde de asil milletinin emrinde, görevinin başındadır. Buradan depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Omuz omuza çalışarak inşallah sıkıntıların üstesinden geleceğiz.“
Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı A400m nakliye uçakları dâhil çok sayıda nakliye uçağı bölgeye arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarını sevk ediyor.
17 uçak tarafından Gaziantep ve Adana’ya sürekli olarak yardım uçuşları gerçekleştiriliyor.
Ambulans uçaklar da kurulan “hava yardım koridoru”nda görev alıyor.