Terörist saldırıların amacı, hedef kitleyi korkutmak, yıldırmak.
Kitleyi oluşturan bireylerin ruhsal yapılarında “şiddet” ve “korku” yoluyla etki bırakmak; bu şekilde amaca biraz daha yaklaşabilmek.
Terörist eylemlerin en belirgin özelliği, hiçbir insani değer yargısının dikkate alınmaması.
Terörist eylemden zarar görecek kişinin yeni doğmuş bir bebek, yeni yürümeye başlamış bir çocuk, insan sevgisiyle dolu bir genç kız, kendisini insanların ve diğer canlıların hayatını korumaya/kurtarmaya adamış bir gönüllü vb. olması, özellikle eylemi planlayanlar açısından hiçbir önem taşımaz.
Terörist eylemi yapan tetikçilerin ise zaten uzaktan kumandalı bir robottan farksız olduğu aşikâr.
Böylesine insani değerlerden yoksun saldırıları “gerçekleşmeden önlemek” elbette çok zor.
Ülkelerin farklı coğrafi ve demografik özellikleri, bu mücadelede birbirinden farklı yöntemleri gerektirebilir ancak bugün gelinen noktada özellikle “önleme” anlamında “yüksek teknoloji” herkes açısından en önemli unsur olarak beliriyor.
MOBESE’ler suçun nasıl işlendiğinin anlaşılması ve suçlunun yakalanması konusunda güvenlik güçlerinin işini hayli kolaylaştırsa da “suçu önleme” anlamında çok etkili değil.
Son dönemde “suçu önlemeye yönelik” yapay zekâ içeren güvenlik sistemleri birbiri ardına gelmeye başladı.
Birkaç gün önce yaptığımız “NATO Kalabalık Yerlerde Üzerinde Silah ve Patlayıcı Olan Kişileri DEXTER’la Tespit Edecek” başlıklı haberde söz edilen sistem bunlardan biri.
STM (Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ) firması da özellikle siber saldırılara karşı geliştirdiği güvenlik sistemleriyle ülke güvenliğine bu alanda ciddi katkı sağlıyor.
Yine Türk firmalarından ASELSAN ortaklığı BİTES Savunma, “Artırılmış Gerçeklik ve Görüntü İşleme” konusunda son 5-6 yıldan bu yana ciddi çalışmalar yapıyor.
Türk savunma sanayi firmalarınca geliştirilip üretilen ve yapay zekâ içeren bazı güvenlik sistemleri, Türk güvenlik birimlerince hâlihazırda kullanılıyor.
ASELSAN ise özellikle teröristle mücadele konusunda Türk güvenlik birimlerine büyük avantaj sağlayacak olan “Yapay Zekâ Destekli Jandarma Kır Güvenlik Yönetim Sistemi”ni geliştirdi.
Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda sistemin tedarikine ilişkin sözleşme bir süre önce Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalandı.
Proje kapsamında 25 il ve 109 ilçede Jandarma sorumluluk sahasında bulunan 1650 noktada emniyet ve asayişi sağlamak, kamu düzenini korumak, suça karşı etkin caydırıcılık sağlamak, işlenen suçlarda somut delil elde etmek ve olayları kısa sürede aydınlatmak amacıyla görüntüleme sistemleri kurulacak.
Bu noktalarda konvansiyonel tip direk üstü görüntüleme sistemleri ve kablolu görüntü aktarımının yanı sıra sistemin ihtiyaç duyduğu enerjiyi, üzerinde bulunan güneş panellerinden sağlayan direkler üzerine yapay zekâ destekli, IP tabanlı 4K güvenlik kameraları yerleştirilecek.
Yedi gün 24 saat yapılacak izlemelerde kablosuz veri aktarım sistemleri aracılığıyla ilgili izleme ve kontrol merkezlerine görüntü aktarımı sağlanacak.
İzleme ve Kontrol Merkezlerine aktarılan görüntüler belli bir süre görüntü kayıt sistemleri üzerinde saklanacak.
Geliştirilen görüntüleme yazılımı ve video analitikler sayesinde anlık izleme ve geçmişe dönük sorgular gerçekleştirilebilecek ve sınıflandırmalar yapılabilecek.
Kullanılan IP tabanlı sistemler sayesinde gerektiği durumda sistemlere müdahale uzaktan yapılabilecek.
Akıllı kameralar, video analiz kayıt sistemleri ve merkezi video analitik sistemleri sayesinde akıllı kamera analizleri, görüntü ve analiz verisini kaydetme/iletme/dışarı aktarma, olay ve görüntü akışı bazında alarm özetleme, harita üzerinde alarm filtreleme, zaman ve mekâna göre grafiksel alarm raporlama, seçili şahıs arama, eşkal tespiti, kişi/araç istatiksel sahne analizi, araç bulma, seçili araç arama, kalabalık analizi ve kalabalık yoğunluk çıkarımı gibi birçok analiz gerçekleştirilerek karar vericilere sunulacak.