Türkiye’nin askeri zırhlı araç üreticilerinden FNSS, 2-5 Kasım tarihleri arasında Endonezya’nın Jakarta kentinde gerçekleştirilecek Indo Defence 2022 Fuarı’na katılacak.
FNSS fuarda Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’yı, üzerinde ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule ile Sergileyecek.
“Indo Defense Expo & Forum 2022” 9’uncu kez kapılarını açacak.
Fuar, pandeminin araya girmesi nedeniyle dört yıldır yapılamıyordu.
FNSS, Salon A-A005a numaralı stantta yer alacak.
Türkiye ile Endonezya arasında imzalanan Savunma Sanayi İş Birliği Anlaşması kapsamında FNSS ve Endonezyalı PT Pindad tarafından ortak geliştirilen KAPLAN MT (HARIMAU) ise fuarın açık alanında gerçekleştirilecek olan askeri canlı gösterimde yer alacak.
Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), amfibi çıkarma birliklerinin ihtiyaçları dikkate alınarak FNSS tarafından tasarlanan son teknoloji amfibi araç.
Bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı ve içindeki personele koruma sağlayacak şekilde alma kabiliyetine sahip olan ZAHA, harekâtın çıkarma safhasında kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebiliyor ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor.
Araç, Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı, Kurtarma Aracı ve Mayın Geçit Açma Aracı olmak üzere dört değişik konfigürasyona sahip.
Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot azami sürat ile yüksek hareket kabiliyeti kazandırıyor.
FNSS tarafından özgün olarak geliştirilen uzaktan komutalı kule sistemi ÇAKA UKK ile ZAHA, 12.7 mm makineli tüfek ve 40 mm otomatik bomba atar ile yüksek ateş gücüne sahip.
ZAHA’nın yanı sıra devletlerarası bir anlaşma ile Savunma Sanayii Başkanlığı ve Endonezya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan proje kapsamında geliştirilen KAPLAN MT, 2 Kasım Çarşamba günü, Indo Defence Fuarının açık alanında, Endonezya Ordusu’nun gerçekleştireceği canlı gösterimde yer alacak.
FNSS Savunma Sistemleri ve PT Pindad arasında imzalanan KAPLAN MT (HARIMAU) Orta Ağırlık Sınıfı Tank Seri Üretimi Uzun Dönemli İş Birliği Sözleşmesi kapsamında sürdürülen projede FNSS, seri üretim konfigürasyonuna sahip ilk parti araçların imalatını tamamladı.
FNSS tesislerinde üretilen 10 adet tank platformu son kule montajları için Endonezya’ya sevk edilirken, üretimine PT Pindad tesislerinde başlanan, kalan 8 tankın parça ve alt sistemleri, araç kitleri olarak Endonezya’ya sevk edildi.
Araçların üretiminin 2023’ün ilk yarısının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Gelişmiş balistik ve mayın koruma sistemlerine sahip tasarım mimarisi, piyade birlikleri için yakın ateş desteğinden daha büyük hedeflere karşı zırh delici mühimmata kadar uzanan geniş bir ateş gücü çeşitliliğinin kullanılmasına imkân tanıyan KAPLAN MT’nin hassas doğrudan ateş kabiliyeti, araca üstün taktik ve stratejik hareket kabiliyeti ile beraber ihtiyaç duyulan vurucu gücü de sağlıyor.
KAPLAN MT gelişmiş hareket kabiliyetini, çift pimli paletleri ve burulabilir milleri üzerine kurulu 6 tekerlekli süspansiyon sisteminden alırken, ana muharebe tanklarının girmekte zorlanacağı dağlık, yüksek engebeli zor arazi koşullarında ve düşük taşıma kabiliyetine sahip köprülerin bulunduğu yollarda, araziye uyum ve üstün sürüş özelliklerini bünyesinde başarıyla buluşturuyor.
KAPLAN MT, Türkiye’nin tank sınıfında ihraç edilen ilk aracı olması açısından ayrı bir önem taşıyor.
Projenin kendisi de kısa sürede tamamlanan tasarım mükemmellik çalışmaları ve öngörülen takvim kapsamında tamamlanan platform üretimleri ile FNSS’nin ihracat deneyimini ve teknoloji transfer modelinin başarısını ortaya koyuyor.