SU-35 savaş uçağı, SU-27 Rus savaş uçağının modernizasyonu sonucunda ortaya çıkmış 4. Nesil hava taarruz uçağıdır. NATO isim karşılığı olarak Flanker-E adıyla da tanınmaktadır.
Seksenli yılların sonuna doğru SU-27 uçakları modernize edilmeye başlandı ve sonuç olarak SU-27M isimli bir savaş uçağı ortaya çıktı. Fakat Ordu ve hükümet şirketten özellikle taarruz açısından daha yetenekli savaş uçakları istiyordu. Buna sonuç olarak Güdümlü hassas füzeler, yüksek manevra kabiliyeti, baştan aşağıya yenilenen radar sistemi ve en önemlisi gövdeye bir kanat eklenerek SU-27 üzerinde gerçekleşen modernizasyon sonucu SU-35 savaş uçakları doğdu. 90’lı yılların Rus mucizesi olarak bakılan SU-27M savaş uçağını kısa sürede unutturdu ve 2000’li yılların en çok kullanılan 4. Nesil savaş uçağı haline geldi.
Şu anda SU-35 savaş uçağını Rusya ve BRICS ülkeleri kullanmaktadır veya yüklü şekilde sipariş verilmiştir. Ayrıca Amerika müttefiki olmasına rağmen Güney Kore hükümetinin de NATO sistemlerine uyumlu olmayan bu savaş uçağını sipariş etmesi savunma sanayi camiası tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştır.
SU-35 modernizasyonu tamamlanınca dışarıya ihracat ve satım için SU-35BM varyantı tasarlandı, satın almak isteyen ülkelere SU-35BM verilirken Rus hava kuvvetleri SU-35S varyantını kullanmaya karar verdi. Rusya’nın kullandığı SU-35S varyantı 30mm bir top taşıyabilmektedir. 12 boş slot ve 400 kilometre hızı ile aynı anda 20’yi aşkın hedef izleme şansı veren radar sistemi belki de savaş uçakları arasında en iyi olmayı zorlayacak gibi durmaktadır. Hiç yakıt ihmali yapmadan 3600 kilometre yol yapabilir. Bunun denemesini ve dünya ithalatçılarına gösterisini ile yine yakın tarihte gerçekleştirdiler.
Rusya’dan havalanan SU-35S hava taarruz uçakları İran ve Irak hava sahasını kullanarak Suriye Topraklarında bombalama gerçekleştirdi ve kısa bir süre sonra başarıyla üslerine döndü. Son zamanlarda bu kadar uzun yol gidip yabancı bir ülke toprağını bombalayan bir başka savaş uçağı görülmemişti. Bunun üzerine Çin, Rusya’dan sipariş ettiği SU-35BM varyantı sipariş sayısını arttırdı, Rusya’nın bu işlem karşısında yaklaşık 3 Milyar Dolar para kazanması bekleniyor.
NPO Saturn 117S Motor ile takviye edilmiş SU-35 savaş uçağı 4. Nesil savaş uçaklarının en başarılı motorlarından birisine de sahip olmaktadır. 1 pilot ile kontrol edilmektedir. Saatte maksimum 2400/km Saat hız yapabilir bunu da maksimum 29 ton ağırlık ile sağlar.
https://youtu.be/Q6hL-1FQyjw