Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Bağımsızlığını Kazanmasının 246’ncı Yıl Dönümü dolayısıyla ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake ve eşi Cheryl L. Flake Büyükelçilik Rezidansında bir resepsiyon verdi.
Resepsiyona Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende ilk olarak Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal marşları söylendi.
Daha sonra kürsüye gelen Büyükelçi Jeffry L. Flake, ABD askerleri ile Mehmetçiklerin Kore’de bir taarruzu püskürtmek üzere omuz omuza savaştıklarını hatırlattı.
Flake, iki ülkenin o tarihten bu yana Kore’den Kuveyt’e ve Kosova’ya kadar başka ülkelerin bağımsızlık ve özgürlüklerini savunmak için birlikte çaba sarf ettiğini kaydetti.
Rusya-Ukrayna Savaşı’na da değinen Flake, “Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini güçlü bir şekilde kınadığını düşündüğümüzde, Ukraynalıların, Türk mühendisliğinin kaydettiği olağanüstü ilerlemeye ithafen yazdığı ‘Bayraktar’ adlı kahramanlık şarkısı geliyor akıllara.” dedi.
“Bugün burada bağımsızlığı kutlamak için bulunuyoruz” diyen Flake, şöyle devam etti:
“Peki bağımsız olmak ne kadar önemli? Bu ulusun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Böyle bir millet esir yaşamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklâl ya ölüm!’ demişti. Bizim kurucu atalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti. Amerika’da Patrick Henry’nin şu ünlü sözlerini duymayan okul çocuğu hemen hemen yoktur: Hayat o kadar değerli, barışsa o kadar tatlı mıdır ki zincirler ve kölelik pahasına satın alınabilsin? Başkalarının hangi yolu seçtiğini bilmem ama ya özgürlüğü verin ya da ölümü bana!”
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, zaman zaman esprilerle de süslediği konuşması sırasında Memleketi Arizona ile Türkiye arasındaki ilginç bir bağdan söz etti.
Flake, 1828’de Türkiye’de doğan ve Hoca Ali olarak bilinen Philip Tedro’nun, Mekke’ye hac ziyaretinden sonra 1856 yılında büyük Amerikan Çölü boyunca develerle yük taşıması için ABD ordusu tarafından işe alınan bir deve yetiştiricisi ve eğiticisi olduğunu söyledi.
Develerin çoğunun Türkiye’den geldiğini kaydeden Büyükelçi Flake, ordunun elindeki eşeklerin, atların ve katırların büyük develere ayak uyduramaması nedeniyle projenin başarısız olduğunu ifade etti.
Flake, bunun üzerine görevi sona eren Hoca Ali’nin evlenerek Quartzsite adlı küçük bir kasabaya yerleştiğini; uzun süre ismini telaffuz edemeyen yöre halkının Hoca Ali’ye “Hi Jolly” adını verdiğini ve efsanenin böyle doğduğunu anlattı.
Büyükelçi Flake’in anlattıkları, ister istemez Cem Yılmaz’ın “Yahşi Batı” filminde yer alan develerle ilgili bazı diyalogları akıllara getirdi.
Resepsiyon için ABD’den Ankara’ya gelen Country Rock sanatçısı Jakop Morris ve ekibi ise verdiği konser ile konuklara keyifli anlar yaşattı.