Hava ve füze savunma sistemlerini konu alan ASELSAN Dergi yayınlandı.
Derginin başyazısında ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, sektöre ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin jeopolitik konumu itibarıyla yakın coğrafyasında gün geçtikçe çeşitlenen risklerin olduğu bir noktada yer aldığını belirten Görgün, “İçinde bulunduğumuz konum ve jeopolitik riskler, dünyada yaşanan gelişmeler bizlere yerli ve milli savunma sanayindeki gücün ne kadar büyük bir önem taşıdığını her geçen gün daha fazla hatırlatıyor. Milli sistemleriyle kendisini savunabilen bir ülke olmanın artık bir varoluş meselesi olduğunu yakın ve uzak coğrafyamızdaki gelişmelere bakarak çok daha net şekilde görüyoruz” dedi.
Görgün, saldırı risklerine karşı ilk ve en önemli savunma sisteminin hava savunma sistemlerinden geçtiğini vurguladı.
Konuya ilişkin olarak ise görgün, şu ifadeleri kullandı:
“Kara, deniz, hava platformlarınız ne kadar güçlü olursa olsun, sonsuz semalar tehdide açık olduğu sürece ülke toprakları güvende sayılmıyor. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişse de havadan gelen tehditlerin her zaman en büyük risk olacakları değerlendiriliyor. Hava tehditlerinin bertaraf edilmesi ise çoğu zaman saldırıyı gerçekleştirecek düşman sistemlerde ve mühimmatlardan çok daha üstün teknolojileri zorunlu kılıyor. Diğer taraftan avcı ve bombardıman uçaklarının yanında SİHA’ların düşük görünürlük teknolojisiyle donatılmaları, görüş mesafesi ötesinde imha kabiliyetlerinin gelişmesi, mini İHA’lar, İHA sürüleri, balistik füzelerin çeşitlenmesi, alçak irtifada radarlara yakalanmayan seyir füzeleri ve elektronik harp sistemlerinin gelişmesi gibi birçok etken hava savunma teknolojilerinin gelişimine zorlayıcı birer faktör olarak yansıyor.”
ASELSAN tarafından geliştirilen hava savunma füze sistemleri ile ilgili son durum bilgisi aktaran Görgün, “ASELSAN hava savunma füze sistemi çözümlerinden Kaideye Monteli Stinger (KMS) projesinin ardından Ateş İdare Cihazı (AİC) ve Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi (KORKUT), Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR A+) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR O+) çözümlerinin milli olarak geliştirilmesiyle ülkemiz açısından önemli bir teknolojik aşama kat edildi” ifadelerini kullandı.
Görgün, kritik tesisler ve sabit birliklerin hava savunma görevini üstlenecek HİSAR O+ Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sisteminin yakın zamanda envantere girdiğini hatırlattı.
HİSAR O+ ile ilgili sözlerine devam eden Prof. Dr. Görgün, konuya ilişkin ifadelerini şu şekilde tamamladı:
“Her türlü hava koşulunda çalışma yeteneğine sahip HİSAR-O+; savaş uçakları, helikopter, havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve silahlı/silahsız insansız hava araçlarına (İHA/ SİHA) karşı etkili oluyor. Stratejik ve kritik tesislere sahip ülkemizde mevcut ihtiyaç ve tehditlere uygun olarak tasarlanan HİSAR-O+; ASELSAN tarafından kazandırılan radyo frekans arayıcı başlıklı füze atma yeteneğiyle ülke hava savunmasında ciddi bir güç çarpanı olarak karşımızda duruyor. Yüksek irtifada milli bölge hava savunma füze sistemi çözümü SİPER’in geliştirme çalışmaları da Savunma Sanayii Başkanlığımızın öncülüğünde iş ortaklarımız ile birlikte tüm hızıyla devam ediyor.”