STM ThinkTech, COVID-19 salgınının yarattığı pandemi ile birlikte savunma sektöründe 5G teknolojisinin artan yatırım maliyetlerine ve önemine dikkat çektiği bir rapor yayınladı.
“5G Askeri Alanda Nasıl Kullanılır?” adlı raporda savunma sektörü için 5G teknolojilerinin geliştirilmesi ve test edilmesinin, olumsuz ekonomik koşullar ve kilit bileşenlerin tedarik zincirindeki aksamaları nedeniyle askıya alındığı belirtiliyor.
“ABD Savunma Bakanlığının 5G hakkındaki “oyun değiştirici” bir teknoloji olacağı görüşü, bu alana büyük yatırımlar yapılacağının bir göstergesi. Hızla artan ilgi ve yatırım ile bu durum İkinci Dünya Savaşı sırasında tarafların radar ve uzaktan algılama teknolojilerine birdenbire büyük ilgi göstermesine benzetiliyor” ifadelerinin kullanıldığı raporda 5G teknolojisinin 2025 yılında yaklaşık 656 Milyon Dolarlık bir pazara dönüşebileceği aktarıldı.
Rapora göre, 2020’de 39.62 milyon dolar olan savunmadaki 5G küresel pazarının, 2021’de %79,82’lik bir büyüme oranı (CAGR) ile 71.24 milyon dolara çıkması bekleniyor.
Büyüme, temel olarak 5G’nin sunduğu yüksek hız, düşük gecikme süresi, otonom ve bağlantılı savunma cihazlarının artan şekilde benimsenmesinden kaynaklanırken, pazarın 2025’te %73,57’lik bir bileşik yıllık büyüme oranıyla 646.61 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
5G savunma pazarındaki başlıca oyuncular ise Ericsson, Huawei, Nokia Networks, Samsung, NEC, Thales Group, L3Harris Technologies Inc., Raytheon Technologies, Ligado Networks, Wind River Systems Inc., AT&T ve Qualcomm Technologies Inc. olarak sıralanıyor.
Bu şirketlerden AT&T, ABD ordusuyla robotları, insansız hava araçlarını ve otonom su altı araçlarını 5G ve uç bilgi işlem destekli tek bir sistemde bağlama deneylerini içeren bir anlaşma imzaladı.
Donanmanın uygulamalı araştırma üniversitesinin bir bölümü olan Deniz Kuvvetleri Lisansüstü Okulu tesislerinde çeşitli 5G odaklı deneyleri desteklemek için üç yıllık bir araştırma ve geliştirme anlaşması imzalandı.
Bu anlaşmalar ile savaş alanı farkındalığını sürdürmek ve hayati önem taşıyan taktiksel anlamda veri toplamanın, yaymanın ve analiz etmenin daha iyi ve daha hızlı yollarının keşfedilmesi amaçlanıyor.
Ülkeler bazında bakılacak olursa Hindistan’ın kara, deniz ve hava kuvvetleri, dünya çapındaki en gelişmiş silahlı kuvvetlerle rekabet edebilmek amacıyla yapay zekâ (AI) ve insansız araçları merkeze almak için 5G teknolojisinden yardım alacağını duyurdu.
Bu alanda gelecek gören Hindistan Savunma Bakanlığı, silahlı kuvvetlerin gelecekte insansız araçların ve yapay zekânın kullanımını göz önünde bulundurarak 5G ağına geçmesi gerektiğini düşünerek gerekli adımları atmaya başlayacaklarını ifade etti.
5G’nin geleceği noktasında düşünülen senaryolara bakıldığında, savunma alanında 5G kullanımı sadece silah ve donanım özelinde değil; aynı zamanda üsler, sağlık ve takip gibi stratejik noktalarda da önemli rol oynayacak.
Raporun tamamına https://bit.ly/3MmaO7m adresinden ulaşabilirsiniz.