TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan Türk ekibi, uzun yolculuğun ardından Türkiye’ye döndü.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi 46 gün sürdü.
Seferde, ikisi yabancı olmak üzere 20 araştırmacı, 14 proje üzerinde çalıştı.
20 kişilik sefer ekibi ve 30 kişilik gemi mürettebatı, 2 Şubatta, geçici bilim kampının bulunduğu Horseshoe Adasına gitti.
Ekip, 29 kurumun paydaşı olduğu canlı bilimleri, fiziki bilimler, yer bilimleri ve astronomi üzerine 14 bilimsel projeyi çalıştı.
Seferde Bu Yıl Milli Teknolojiler Kullanıldı
Sefer sırasında HAVELSAN tarafından üretilen, yerli ve milli GNSS alıcısı ile konum belirlemeye yönelik veriler toplandı.
Türkiye’de geliştirilen İHA ( İnsansız Hava Aracı ) ile Horseshoe adasının 3D haritası üzerine çalışma yapılarak, buzul derinlikleri konusunda veriler toplandı.
Ekibin sahada iletişimi, ASELSAN üretimi telsizler ve modüler telsiz tekrarlayıcı ile sağlandı.
Ayrıca, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ısıl pil ile gerekli anlarda enerji ihtiyacı karşılandı.
Türkiye’nin ilk meteoroloji istasyonu ve ilk GNSS istasyonu geçen yıl Antarktika’ya kurulmuştu.
Bölgeye kurulan bu istasyonlar, iklim değişikliği, deniz seviyesi değişimleri, tektonik hareketler ve buzul gözlemleri olmak üzere birçok bilimsel araştırmaya fayda sağlıyor.
Hedef Beyaz Kıtada Söz Sahibi Olmak
Türkiye’nin kutup çalışmaları, 2020 yılından bu yana TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) tarafından gerçekleştiriliyor.
TÜBİTAK MAM KARE, Arktik’e ve Antarktika’ya düzenli bilim seferleri yapmayı, Türkiye’de kutup bölgeleriyle ilgili yürütülen bilimsel çalışmaların artırılmasını ve Türkiye’nin kutup bölgelerinde sahip olduğu bilimsel altyapıların geliştirilmesini hedefliyor.
Bu kapsamda, bugüne kadar 60’ın üzerinde proje tamamlandı ve 86 yayın yapıldı.