İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM), Türkiye Taşkömürü Kurumunu (TTK) ziyaret ederek, kurumun yerlileştirmek istediği ürünleri yerinde inceledi.
OSTİM OSB bünyesinde kamunun ihtiyacı olan araç ve ekipmanları yerlileştirmek amacıyla çok sayıda kurumla iş birliği çalışmaları yürüten İŞİM, “Kara Elmas”ı ekonomiye kazandıran TTK’nin yerlileştirme vizyonuna katkıda bulunmak istiyor.
Daha önce Eti Maden İşletmeleri ve Türkiye Kömür İşletmeleri ile ortak çalışmalar gerçekleştiren ve saha ziyareti gerçekleştiren İŞİM Yönetim Kurulu ve üye firmalar Zonguldak’ta temaslarda bulundu.
TTK Genel Müdürlüğünün davetlisi olarak Zonguldak’a giden İŞİM, ihtiyaçların yerinde görülmesi amacıyla üyesi olan 10 firma ve OSTİM Teknik Üniversitesi yetkilileri ile birlikte TTK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nu ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında ilk olarak TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, kurum hakkında bilgilendirme yaptı.
Toplantıda, kurumun Mekanizasyon ile Elektrik ve Elektronik Başmühendisliği yetkilileri de ihtiyaçlarını aktardı.
Toplantıya katılan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi akademisyenleri de sektörü incelemek ve ihtiyaç olan konularda çalışmalar için iş birliğine açık olduklarını bildirdi.
TTK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazım Eroğlu, kurumda yerlileştirme çalışmalarına çok önem verdiklerini belirterek, “Yerli üreticilere kapımız her zaman açık” dedi.
Eroğlu, yerli üreticilerin yapacağı tüm prototip çalışmalarda kurumun yardımcı olacağını vurguladı.
İŞİM Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Saraçoğlu da üyelerinin üretim kabiliyetlerini paylaştı.
Saraçoğlu, “İŞİM olarak tüm üyelerimizle kurumun ihtiyaçlarına çözüm bulabiliriz” dedi.
İŞİM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Arab ise “Ülke kaynaklarımız sonsuz değil. Üretilen her bir mamul binbir zorluk ve emek ile elde ediliyor. Özellikle Zonguldak TTK kömür işletmeleri tesis ve atölye ziyaretimiz sonrasında bunu bir kez daha anladım. Gezi çok faydalı oldu. Biz sanayici ve üretici firmalara çok görevler düşüyor. İş birliği ve ortak çalışmalar ile makine ekipman ihtiyaçlarını yerli olarak karşılayabiliriz. Ortak akıl ve emek ile her şey mümkün. Birlikten güç doğar.” dedi.
İŞİM heyeti, TTK Genel Müdürlüğündeki toplantının ardından Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesesinde, üretimde kullanılan ve yerlileştirilmesi beklenen ekipmanları yerinde inceledi.
Ziyaret sırasında birçok ekipmanın yerli olarak kullanıldığı, kalanlarının da yerli olarak temin edilebileceği tespit edildi.
Programın ardından değerlendirmelerde bulunan İŞİM firmaları, TTK’nin ithal ettiği ürünlerde dışa bağımlılıktan kurtarmak için tüm bilgi ve kabiliyetleriyle destek olmak istediklerini kaydettiler.