Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) tarihsel gelişimini konu alan kamu spotu Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından onaylandı.
Kamu spotu, televizyonlarda yayınlanmaya başlandı.
TSKGV tarafından yayınlanan kamu spotuna ilişkin TSKGV resmi Twitter hesabında “Vakfımızın tarihsel gelişimini konu eden kamu spotumuz RTÜK tarafından onaylanmış, televizyonlarda yayınlanmaya başlamıştır” ifadelerine yer verildi.
1964 yılında yaşanan Kıbrıs bunalımı esnasında savunma gereksinimlerinin karşılanması konusunda müttefik dahi olsa diğer ülkelere bağımlı hale gelinmesinin sakıncaları ve savunma gereksinimlerinin yerli imkânlarla karşılanmasının önemi anlaşıldı.
1965 yılında kurulan “Türk Donanma Cemiyeti”, özellikle çıkarma gemilerinin yapımına yönelik olarak “Kendi Gemini Kendin Yap” kampanyası çalışmalarını yönlendirdi.
Benzer biçimde “Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı” da 1970’de ulusal havacılık sanayisini geliştirmek amacıyla kuruldu.
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Türkiye, kendisine uygulanan silah ambargosu ile karşı karşıya kaldı ve bunun olumsuz etkilerinin azaltılması maksadıyla modern ulusal savunma sanayinin ilk adımları da bu dönemde atıldı.
Aynı yıl “Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı” kuruldu.
Türkiye’nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla; Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu.
Kısa sürede söz konusu Vakıflar tarafından ASELSAN (1975), İŞBİR (1978), ASPİLSAN (1981), HAVELSAN (1982) kurularak savunma sanayinde yatırımlar gerçekleştirildi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin savunma sistem ve ürünlerini modern teknolojiye dayalı olarak geliştirmek için kurulan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları, 17 Haziran 1987 tarihinde 3388 Sayılı Yasayla birleştirilerek Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruldu.
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) 26 Eylül 1987 tarihinde faaliyete başladı.
TSK Güçlendirme Vakfı, kuruluşundan bugüne kadar ulusal savunma sanayi alanında stratejik yatırımlar gerçekleştirdi.
– ASELSAN, elektronik, haberleşme, savaş sistemlerinin yanı sıra radar, entegre silah sistemleri ve elektro-optik alanlarında bir dev haline geldi, sivil alanlar olan ulaştırma, trafik, güvenlik ve sağlık alanlarında da etkin konuma ulaştı,
– TUSAŞ, havacılık, uydu ve uzay alanının öncüsü konumuna ulaştı,
– ROKETSAN, roket ve füze sistemlerinin tek tasarım ve üreticisi oldu,
– HAVELSAN, komuta kontrol, eğitim, simülasyon, bilgi ve iletişim, güvenlik sistemleri ve siber güvenlik alanlarında yazılım yoğun sistemlerin geliştirilmesinde lider konuma ulaştı,
– İŞBİR, savunma sanayi başta olmak üzere tüm sektörlerde jeneratör ve alternatör alanlarında söz sahibi konuma ulaştı,
– ASPİLSAN sivil ve askeri ihtiyaçlara yönelik özgün pil, batarya bloğu, enerji depolama sistemleri ve raylı ulaşım akü sistemleri geliştirme yeteneği kazandı.
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, 6’sı Bağlı Ortaklık ve 8’i de İştirak olmak üzere toplam 14 şirkette doğrudan pay sahibi.