Milli Tank Altay’ın ana proje yöneticisi olan Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. ile teknik destek sağlayıcısı Güney Kore Rotem firması, tankın tasarımı, gelişmesi, prototip, test ve sertifika gibi tüm aşamalar için 500 milyon dolar mali kaynak ayrılmıştır.
Adını Kurtuluş Savaşı 5. Süvari kolordu komutanı Fahrettin Altay’ dan alan tankın projelendirilmesine 2009 yılında başlanmıştır. İlk iki prototipi ise 15 Kasım 2012′ de tanıtılmıştır ve tank bilir kişiler tarafından tam not almıştır.
Altay, teknik açıdan oldukça donanımlı milli tank olarak tarihe geçecek şekilde geliştirilmektedir. Motorunda yerli yapım kullanılan Altay tankı, 1500 beygir gücünde olan motor dizel sistem ile çalışmakta ve 70 km hızla hareket edebilmekte ve 500 km menzil sağlamaktadır. Altay tankının zırhı ise tanksavar füzeler üreten Roketsan firması tarafından geliştirilen ve kompozitin ana malzeme olarak kullanıldığı, içeriği gizlenen özel bir zırhla sağlanmaktadır.
Altay’ın ana silahı ise Güney Kore firması olan Hyundai Rotem ile yapılan teknoloji transferi sonucu Makine ve Kimya Endüstrsi kurumu tarafından üretilecektir. 3 km atış menzili bulunan silah, 120 mm’ lik 55 kalibre yivsiz top tercih edilen tank bu yönden de oldukça güçlü bir teknolojiye sahiptir.
4 kişilik mürettebatın bulunacağı tankın bilgisayar sistemi ise Aselsan tarafından üretilmektedir. Tankın elektromanyetik silahlarla elektronik sistemlerin sekteye uğramasını engelleyecek teknoloji de tankta kullanılmıştır. Keskin manevra yeteneğine sahip olan tankın muharebe ağırlığının 65 ton olacağı düşünülmektedir.
Her yönden güçlü bir tank olarak tasarlanan Altay, bir çok testten geçmektedir. Bu testlerden en çok dikkat çeken ve anlamı olan test ise, kış testinin soğuk odalarda değil 1. Dünya Savaşı’nda binlerce şehit verdiğimiz Sarıkamış’ta yapılacak olmasıdır.
Detay Görüntüleri
https://youtu.be/c1eF8Bx3MEk
Altay Tankı Tanıtım Videosu