Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, üye firmaları ile birlikte yerli siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak, siber güvenlik farkındalığını ve iş birliğini arttırmak, kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getirmek için 22-26 Kasım tarihlerinde Siber Güvenlik Haftası’nda bir araya geliyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından düzenlenen Siber Güvenlik Haftası, Ankara’da ATO Congresium’da düzenleniyor.
Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı ile başlayan hafta, küme üyesi firmalar tarafından gerçekleştirilecek olan konferanslar, webinarlar, eğitimler ve yarışmalar ile devam edecek.
Milli Siber Güvenlik Zirvesi açılış programında konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, güvenlik kavramının anlamının dijitalleşmeyle birlikte büyük ölçüde değiştiğinin altını çizdi.
Demir, “Bugünün dünyasında teknolojiye ve veriye hükmeden, veriyi dijital bir ortamda üreten kullanan ve saklayan tüm unsurlara da hükmedebilmekte. Bu çerçevede güvenlik kavramının anlamı da dijitalleşmeyle birlikte büyük ölçüde değişmiştir. Bir ülkenin güvenliği ve savunması artık dijital platform olmadan olmaz. Ayrıca bizim hizmet vermekte olduğumuz kuruluşlar; Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, İç İşleri Bakanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız son derece geniş ölçüde siber güvenlik ile ilgili projeler yapmakta, talep etmekte ve bu talebi yerine getirmek için de bir an önce ürünleşmeye, yerlileşmeye ve millileşmeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Siber güvenlik konusunda da çalışmaların hızla devam ettiğinin altını çizen Demir, sözlerine şu şekilde devam etti:
“İşin mutfağından başlamak açısından kümelenme oluşturma çabalarında da ön safta yer almak gerekliliğini hissettik. Tabii, bunlar olurken ihtiyaç bir taraftan önümüzde, diğer taraftan durum tespitine baktığımızda kamuda başta olmak üzere çok geniş ölçüde siber güvenlik ürünlerinin yabancı kaynaklı olduğunu görmek ayrıca bizi bir anlamda alarma sevk eden, bir önce adım atmamızı gerektiren bir unsur olarak öne çıktı. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerine ait “Siber Savunma Merkezi Projesi” yürütmekteyiz ve bir anlamda yine bu ürünlerin kalifikasyon, test ve sertifikasını yapmak gerekliliği olduğu için TRtest bünyesinde siber ve diğer ürünlerin kalifikasyon ve test süreçlerini yürütmek ve buraya hakim olmak üzere TRtest Test ve Değerlendirme A. Ş.’yi kurduk. Siber güvenlik kümelenmesinde şu anda 200’e yakın firmamız yer almakta. Kümelenmenin ana hedefi, Türkiye’deki siber güvenlik kümelerinin sayısını artırmak, üyelerinin teknik, idari ve finansal açılardan gelişimine destek olmak, siber güvenlik ekosisteminin standartlarını geliştirmek, üyelerinin ürün ve hizmetlerinin markalaşmasına yardımcı olmak, üyelerin ulusal ve global pazarda rekabet gücünü arttırmak, siber güvenlik alanındaki insan kaynağı, ürün sayısını ve niteliklerini arttırmak, geliştirmek ve bu bilinci yerleştirmek. Çünkü siber güvenlik meselesinin de merkezinde insan bilinci var.”