ARAT Projesi için Savunma Sanayii Başkanlığı ile Kale Ar-Ge arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Savunma Sanayii Başkanlığı adına Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Kale Ar-Ge adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Okyay protokole imza attı.
Demir, konuya ilişkin olarak “Projelerimizi yaparken de bazıları ilk, bazıları ilkin bir ötesi geliştirmeler oldu. Bunlar da çok zahmet çektiğimiz konular oldu. Belirli ürünler dışarıdan belki hala tedarik edilebilir. Bu yolumuza devam edebiliriz ama uzun vadede Türkiye’nin kendi göbeğini kesme yolunda ilerlemeliyiz. Bu konforu çok uzun yıllar önce Türkiye bunu yaşadı ve bu mentalitenin rahatını gördü ama artık küresel güç olmak istiyorsak, Türkiye’ye empoze edilmek istenen yaptırım uygulama ve kısıtlamalara karşı direnmek istiyorsak bu yolculuğa çıkmak zorundayız” dedi.
Sürecin tamamen el birliği içerisinde yürütülmesi gerektiğine vurgu yapan Demir, “Mesela ARAT projesinde bizim Kale Ar-Ge’den beklentimiz bu maceranın çok daha hızlı ve pratik gitmesi. Ancak burada SSB ekibi için de bir görev var. Bu süreci hep beraber yaşamalıyız. “Ben sözleşmeyi imzaladım, gider arada sırada kontrolümü yaparım, sürelere bakarım, cezamı yazarım.” Bu artık böyle gitmemeli. Malum kaynaklarımız kısıtlı. Sürecin tamamen el birliği içinde yürütülmesi gerekiyor. Bu işi yapan firmalar çeşitli projelerimizde artık bir şirket veya firma olmaktan öte milli bir yolculuğun üyesi olduğumuzu fark etmeliler. Devlet, özel sektör, her kim var ise çıkılan yolculukta her adımı ve bir adım ötesinin riskini hesaplayarak gitmek ve mümkün olan en kısa sürede sonuç almak zorundayız” ifadelerini kullandı.
“Bu Konjonktürde Kaybedecek Tek Bir Günümüz Yok”
Hız faktörünün önemine dikkat çeken Demir, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Hız çok önemli. İçinden geçtiğimiz konjonktürü görüyoruz ve bu konjonktürde kaybedecek tek bir günümüz yok. Bu açıdan proje hep beraber el birliği ile yürütülmeli. Projenin başarısı için her kesim, ilgili her kurum her kişi elinden gelen gayreti maksimum ölçüde göstermeli. Bu hem bu proje için hem de bütün projelerimiz için bir gereklilik. Projenin sonunda ürün ortaya çıktığında da yine kullanıcı makamlarla çok yakın bir iş birliği içinde gelen geri bildirimlerle ürünlerimizi mükemmelleştirmek için bu yolculuğun devam etmesi hedeflerimiz arasında olmalı.”
“Yolumuzu Kısaltacak Her Türlü Adıma Açığız”
Bilgi alışverişi ve teknoloji transferi gibi konularda iş birliğine açık olduklarını vurgulayan Demir, “Daha da olacak. Önümüzde çok iddialı projelerimiz var. Milli muharip uçağımız için motor yapmak zorundayız. Bu yolculuklarda samimi şekilde tamamen açıklık ilkesi ile omuz omuza yürüyerek bir teknik iş birliği yapma ihtimalimiz olanlar varsa bunlarla iş birliği yapmaya her zaman hazırız. Yani bu yolculukların zorluğunu bildiğimiz için bu konuda bilgi alışverişi ve teknoloji transferi gibi konulara açığız. Ancak özellikle motor teknolojilerinde kimseye fazla bir şey vermeyeceğini de çok net biliyoruz. Ama bu da hep aklımızda. At gözlüğüne sahip değiliz. Yolumuzu kısaltacak her türlü adıma açığız” dedi.
Demir, “Yaptıklarımızın başarısı için teşekkür edip yolumuza devam ederken yapacaklarımızın bizden çok daha fazla emek, çaba, gayret ve mesai istediğini unutmadan geleceğe doğru yolculuğumuza devam edeceğiz. Bu projenin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.