ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Ankara Gölbaşı’daki ASELSAN Göletinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN’ın 2021 yılı sonunda radar alanında çok geniş bir yelpazede ürün teslim edeceğini söyledi.
Ürünlerin, farklı konfigürasyonlarda başka bir ürüne dönüştürülebildiğini veya hızla modernize edilebildiğini belirten Görgün, “Körfez ülkelerindeki birçok iş geliştirme faaliyetimiz de bu becerilerle karşılanabiliyor.” dedi.
Görgün şöyle devam etti:
“Bizim bu sene radarlar anlamında, özellikle 2021 yılı sonunda, inanılmaz bir yelpazede ürün teslimimiz olacak. EİRS, şu anda testte sahada. Bunu çok paylaşmadık ama çok uzun mesafelerden tespitleri sağlıyor. Sağlıklı tespitler yaptığını biz gözlemledik; henüz paylaşamıyoruz bunları.” dedi.
Prof. Dr. Haluk Görgün,“Silah tespit radarımız, ACAR radarlarımız var biliyorsunuz; çok fonksiyonel. İHTAR’larla kullanılabiliyor. Bunları geliştiriyoruz ihtiyaca binaen. Yeni tehditlerin kütüphaneye eklenmesi, dönüş hızları, çıkış güçlerinin artırılması vs. canlı programlar bunlar. Hava savunma sistemlerinde kullandığımız radarlar. Bunların hepsi ayrı ayrı aileler. AESA teknolojisi çok ayrı bir teknoloji. AESA teknolojisinde de yine modüler yapı ile… Kendini, daha evvel yaptığımız çalışmalarla ispatlamış ve bu teknolojiye hâkim olduğumuzu gösteriyoruz ama burada esas olan bunu yurt dışına da pazarlayabilmek, satabilmek. Yurt dışında da maliyet etkin çözümler oluşturabilmek.” diye konuştu.
Görgün, HİSAR ve Siper Hava Savunma Sistemlerine ilişkin bir soruya karşılık da Hisar-A ve Hisar-O sisteminin sözleşmede belirtilen ve yapılması taahhüt edilen tüm isterlerin üzerinde sonuç verdiğini kaydetti.
Görgün, şöyle devam etti:
“Yani biz onun için Hisar-A’ya Hisar-A+ diyoruz. Sözleşmede taahhüt edilenin üstünde bir menzil ve irtifada başarıyla test edildi, kendini gösterdi. Aynı şekilde Hisar-O da, biz ona artık Hisar-O+ diyoruz. Çünkü isterlerin üstünde bir menzil ve irtifada başarım gösterebiliyor. Hisar-O+’ın seri üretimi ile ilgili sözleşmeyi imzaladık, bunu da duyurduk, basınla paylaştık. SİPER konusunda tabii ki bu işin paydaşı olan gerek Roketsan, gerek TÜBİTAK-SAGE, gerek ASELSAN; Savunma Sanayii Başkanlığımız da çok titizlikle takip ediyor bu programı. Gayretli bir şekilde çalışılıyor. İlerlemeler, gelişmeler var. Hızlandırmak adına farklı yaklaşımlar tabii ki olabiliyor. Arada daha hızlı çözümlerimiz ne olabilir. Daha önce sahaya hangi yaklaşımlarla veya hangi değişikliklerle ihtiyacı karşılayabilecek ürünler sunabiliriz; bunların hepsi masada. Hisar’daki bu başarımlar tüm ekibin de motivasyonunu artırıyor.”
Prof. Dr. Haluk Görgün, CATS (Common Aperture Targeting System) ile ilgili bir soruya karşılık da teslimatı yapılan 12 adet CATS taretin aktif olarak kullanımda olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Görgün şöyle dedi:
“Şu ana kadar 12 tane CATS satıldı, kullanımda, havada uçuyor. CATS’in geldiği aşama, son düzeltmeleri yapılan aşamada. Kullanıcıdan geri beslemeler alındıkça mutlaka, teknolojinin sonu yok, gelişecektir. Sadece CATS değil, kamera, keşif ve gözetleme sistemi; bir aile. Farklı platformlar için bunları yapıyor ve tasarlıyoruz. Helikopterler, farklı segmentteki İHA’lar için yapıyoruz. CATS şu anda kullanımda olan bir ürün. Bu müjdeyi sizlerle paylaşmış olayım. TEKNOFEST’te de sergilenecek.”
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, bir başka soru üzerine, Milli Uzay Programı’nın ardından Türkiye’de yapılacak olan uzay çalışmalarında ASELSAN’ın aktif bir rol oynayacağının altını çizdi.
Prof. Dr. Görgün şöyle dedi: “Milli Uzay Programı açıklandı ve orada her bir maddede, biz ASELSAN olarak katkı sağlayabileceğimizi biliyoruz, düşünüyoruz ve sorumluluk alıyoruz. Bunun için Uzay Ajansı ile sürekli toplantı yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta ASELSAN’ın misafiriydi. Bundan bir ya da bir buçuk ay önce biz gitmiştik. Toplantıları da tüm yöneticilerimiz seviyesinde, teknik yöneticilerimiz seviyesinde yapıyoruz. Orada zamanın etkin kullanılması neticede hedeflerin zamanları var. Destek olabilmek adına biz ‘neler yapabiliriz’i mutlaka masaya yatırıyoruz ve her toplantı sonunda yeni sorumluluklar alıyoruz ve bu yeni sorumluluklarla birlikte eve dönüp çalışmaya devam ediyoruz. Mikrodalga ürünler, hâlihazırda uzaya gönderilecek olan uydularımız, bunların üzerinde kullanılacak olan faydalı yükler, yer kontrol istasyonları, haberleşme sistemleri, farklı frekanslardaki görev yükleri, bunları yapabilen, tasarlayabilen, üretebilen bir firma ASELSAN. Tabii sadece bununla da sınırlı kalmak yerine buradaki teknolojik birikimi sistemsel yaklaşımı diğer hedeflerle de katkı sağlamak istiyor, bunun için gayretleri var.”
Uzay çalışmaları kapsamında yeni iş birliklerinin olabileceğine de işaret eden Görgün, şöyle devam etti:
“Yeni sorumluluk aldığımız alanlar var. Şimdi açıklamam çok doğru olmaz, Uzay Ajansımızla belki birlikte açıklayacağımız, TAI (TUSAŞ) ile birlikte açıklayacağımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığımız ile birlikte açıklayacağımız programlar veya birliktelikler olacaktır. ASELSAN, kendi sorumluluğunun farkında, gayret ve samimiyetle çalışıyor. Bu uzay programının önemli bir parçası olacak.”