Helikopterler kullanım amaçları gereği ve göreve bağlı olarak zorlu hava koşullarında, alçak irtifada, yüksek süratle uçabiliyor.
Bu da çeşitli engellere çarpma sonucu kaza kırıma yol açabiliyor.
Kazaların önüne geçmek için arazide yer alan engellerin tespiti ve zamanında uyarı sağlanması büyük önem taşıyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı ile METEKSAN Savunma arasında 2019 yılında imzalanan sözleşme kapsamında, helikopter platformlarına entegre edilecek, lazer tabanlı aktif bir Helikopter Engel Tespit Sistemi’nin (HETS) geliştirilmesi kararlaştırılmıştı.
METEKSAN Savunma, geliştirme çalışmalarını tamamladığı HETS’i ilk kez IDEF 2021 Fuarı’nda sergileyecek.
1550 nm dalga boyunda fiber lazer kullanımı ile geliştirilen HETS, yüksek gerilim hatları, bina, kule, direk gibi insan eli yapılar ile ağaç, orman ve tepe gibi doğal engelleri tespit ederek pilotları sesli ve görsel olarak uyarıyor.
Farklı helikopter platformlarına kolay entegre edilebilirlik için farklı arayüzleri destekleyen sistem, düşük güç tüketimi ve düşük ağırlığı ile dünyadaki benzerlerine göre daha avantajlı.
30×40 derecelik görüş alanında, saniyede 2 kere tarama yaparak 5 mm’lik teller dahil yatay ve dikey engelleri tespit edebilen HETS, 1500 m enstrümantal menzile sahip.
LİDAR teknolojisi ile birlikte yüksek hassasiyette sinyal işleme ve kullanıcı dostu görsel oluşturma kabiliyeti ile pilotu, uygun zamanlarda engellere karşı uyarıyor.
Görsel ikazın yanı sıra sentetik ses ve ton üretme kabiliyetine sahip olan HETS, MFD (Multi Function Display) için video üretmenin yanı sıra entegre yapılarda kullanım için MIL-STD-1553, RS-422 ve ARINC-429 arayüzlerini de destekliyor.
HETS Projesi’ni başarıyla hayata geçiren METEKSAN Savunma, özellikle lazer teknolojileri alanında Türkiye’nin öncü şirketlerinden biri olarak gösteriliyor.
Yüksek ışın kaliteli fiber lazer kaynakları, yüksek güçlü lazer göndermeç yapıları ve hassas lazer/elektro-optik algılama teknikleri üzerine çalışmalar yürüten şirket, aynı zamanda Bilkent Üniversitesi Ultra Hızlı Optik Laboratuarı (UFOLAB) ile başarılı bir üniversite – sanayi iş birliği modeli içinde çeşitli LIDAR (Light Detection and Ranging) ve yönlendirilmiş lazer uygulamalarına yönelik üstün performanslı fiber lazer kaynakları ve algılama teknikleri de geliştiriyor.