Korkut Sistemi ordumuzun ihtiyaçları dahilinde, mekanize birliklerin ve hareketli unsurların hava savunmasını etkin bir şekilde gerçekleştirmek için geliştirilmiş; Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’dir. 1 Korkut Sistemi 4 adet mobilize platformun birleşmesinden oluşmaktadır. Bunlar; 1 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA) ve 3 adet Silah Sistem Aracı (SSA) ‘dır.
Tek bir Korkut Komuta Kontrol Aracı sayesinde, 3 adet KORKUT Silah Sistemi Aracı’nın komuta
kontrolünü sağlanabilmektedir.
Korkut MKEK tarafından üretilen iki adet 35 mm’lik top sayesinde muazzam bir atış gücüne ulaşıyor. Hareket halinde atış yapabilmesi için tasarlanan Korkut SSA, otomatik mühimmat yükleme sistemi sayesinde dakikada 1000’i geçkin atış yapabiliyor. Atış menzili 4 kilometre olan Korkut Sistemi, seyir füzeleri, insansız hava araçları ve havadan karaya füzelere karşı etkin savunma sağlayabilmektedir. Ayrıca sisteme Stinger ve Igla-S gibi kısa menzilli IR güdümlü füzeler de entegre edilebilecek.
Korkut Silah Sistem Aracı tarafından atılan mühimmat Aselsan tarafından geliştirilen; 35 mm Parçacıklı Mühimmattır.
Aselsan Atom Parçacıklı Mühimmat Atom sayesinde; seyir füzeleri, insansız hava araçları ve havadan karaya füzelere karşı etkin savunma sağlanabilmektedir.
Korkut Sistemi Projesi, Türk Savunma Sanayi Sektörünün önemli firmalarını bir araya getirdi. Araçların alt yürür sistemi FNSS ürünü ZMA 30 platformu üzerine inşa edildi. ZMA 30 platformu amfibi özelliğe sahiptir. ZMA 30 platformunda suda ilerleme; iki adet su jeti sayesinde gerçekleştiriliyor.
Korkut Sisteminin; Deniz Kuvvetleri Komutanlığının istekleri doğrultusunda Korkut-D versiyonu geliştirildi.
Geliştirilen sistem, TCG Sokullu Mehmet Paşa (A577) gemisine entegre edilerek başarıyla test edildi.
Veriler Aselsan, FNSS web sitelerinden alınmıştır.
Türkiye’nin Hava Savunma Gücünü ele aldığımız yazıya “Türkiye’nin Katmanlı Hava Savunması” başlığı altından ulaşabilirsiniz.