Haber: OSTİM Sanayi Gazetesi
Sanayi dünyasının üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu deneyimli ilk mezunlarını iş dünyasına yolcu etti.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Dijital Medya ve Pazarlama, Elektonik Teknolojisi, Lojistik, Makine ve Mekatronik programlarından 102 öğrenci, eğitim-öğretim süreçlerini başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazandı.
Mezunlara diplomanın yanında girişimcilik karnesi ve iş başı çantasının verildiği törene; OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Gümüşel, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanvekili Sıtkı Öztuna, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Behzat Zeydan ve Yaşar Özelge, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, OSTİM Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Durmuş Irkılata, OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu, Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdal Irmak, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Baran, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kurt, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Yarsan, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Proje Yöneticisi Batuhan Budak, akademisyenler, sanayiciler ve aileler katıldı.
OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Turan Şişman, okulun dijital çağa uygun eğitim-öğretim modeliyle kurgulandığına dikkat çekti.
Şişman şunları kaydetti:
“Eğitim ve öğretim faaliyetlerimizdeki en önemli kıstaslardan biri de OSTİM ve çevresindeki 50 yılı aşan üretim ekosisteminin içinde bulunmamızdır. OSTİM’deki başarı hikayelerinden ilham alarak küresel bazda yeni hikayeler oluşturabilecek evrensel ve vizyon sahibi insan kaynağı yetiştirmeyi stratejik bir hedef olarak belirledik. 102 öğrencimizi şerefle, anlam ve değer üretecekleri yerlere uğurluyoruz.”
Öğrencilerine seslenen Şişman, farkındalığı yüksek ve duyarlı olacaklarına inandıklarını dile getirerek, “Çünkü OSTİM’deki ahilik geleneğinden beslendiniz. Bundan dolayı zor işlere talip olun ki, hikayeniz olsun. Gittiğiniz her yere iyilik götürün, böylece değer üretin. Allah yolunuzu açık etsin.” mesajını verdi.
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek de sanayinin üniversitesi olarak Türkiye’nin gelişmesinde aktif görev ve sorumluluk alabilecek bireyler yetiştirme hedefiyle çıktıkları yolda ilk mezunları vermenin gururunu ve sevincini yaşadıklarını söyledi.
İnsani değerleri özümsemiş, geleceği inşa edebilen gençler yetiştirmenin temel gayeleri olduğuna dikkati çeken Yülek, “OSTİM Teknik Üniversitesi olarak, sektörel avantajlarımızı uluslararası standartlarda bir eğitim, araştırma ve uygulama altyapısı ve donanımı ile destekleyerek, öncelik verdiğimiz sanayi ve ekonomi dallarında etkin bir rol oynamayı hedeflemekteyiz. Hedeflerimizi gerçekleştirmedeki en önemli motivasyonumuz ise eğitim öğretim sürecindeki farklılıklarımızdır.” dedi.
Türkiye için yeni bir üniversite modeli oluşturma ümidiyle hareket ettiklerini kaydeden Yülek, Öğrencilere şu mesajı verdi:
“Sevgili öğrenciler, üniversite eğitiminiz boyunca her birinizi iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip, vizyonu geniş, meraklı, soru soran, biliyorum demeyen-öğreniyorum diyen, yaratıcı fikirler üretebilen, mesleki farkındalığı yüksek, girişimci ruhlu bireyler olarak yetiştirmek için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik. Ayrıca insani değerlerin, meslek etiğinin, millî ve kültürel değerlerimizin önemini sizlere sık sık hatırlattık. Tüm bunlar neticesinde sizden ricamız aldığınız eğitim birikimi ve sahip olduğunuz donanımla sorgulayan, düşünen, problemlere etkili çözümler sunabilen, OSTiMTECH ayrıcalığını hisseden ve hissettirebilen bireyler olarak ülkemize, dünyamıza ve alanınıza katkı sağlamanızdır.”
OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise ilk öğrencilerini mezun etmekten duydukları heyecan ve gururu ifade etti.
OSTİM’in 50 yılı aşan birikimiyle Ankara’nın sanayileşmesine damga vurduğunu hatırlatan Aydın, “OSTİM, sadece iş yerlerinden ibaret olmayan hayaller kurmuş, bu hayalleri; eğitim, teknoloji merkezleriyle ve 2017 yılından itibaren de 50 yılının arkasına üniversiteyi koyarak taçlandırmıştır.” dedi.
Mezunların her zaman OSTİM’in bir parçası olacağını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:
“Öğrencilerimizi sadece mezun edip bu kapıdan uğurlamak istemiyoruz. Onlar artık bizim evlatlarımız oldu. Onları her zaman bundan sonraki hayatlarında da bu okulun ve OSTİM’in bir parçası olarak hem izleyeceğiz, hem gözleyeceğiz hem de onlara hamilik yapmaya devam edeceğiz; bu sözü vermek istiyorum. Bizim bütün kurumlarımızın kapıları sizlere açık olacak. Hayatınızdaki her tür sorun ve konuyla ilgili olarak bize müracaat edebilirsiniz. OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, OSTİM Teknopark, kümelenmelerimiz ve firmalar her zaman yanınızda olacak. Bizim ilişkimiz sadece; öğrenci, hoca, okul ve okul yöneticisi ilişkisi değil. Sizleri evlatlarımız olarak kabul ettik. Ülkemizin istiklali ve istikbali için olmazsa olmaz üretimin parçası olan değerli kümelenmelerimiz, kümelenme başkanlarımıza da çok çok teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizi size, sanayiye ve ülkemizin kurumlarına emanet ediyoruz. Onlara sahip çıkmanızı bekliyoruz.”
Törende başarıyla mezun olan öğrenciler, İş ve İnşaat Makineleri, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi yöneticilerinin katılımıyla Ahi şedi kuşandı.
OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bütün dünyanın örnek aldığı kümelenme organizasyonunun temelinin Ahiliğe dayandığını hatırlatarak, öğrencilere şunları söyledi:
“Meslekte birlik, iş birliği güç birliği ve ortaklaşa rekabet kavramlarını içeren Ahilik organizasyonuyla biz bu topraklarda dünyanın bir numarası olduk. Bu değerleri kaybettik. Şimdi yeniden canlandırıp eski gücümüze kavuşmak için bu değerlerimiz çok önemli. Mesleğinizde bunu hakkederek çalışmalarınızın devamını diliyorum.”
Ahilik kültüründe şed kuşanma mesleğe, sanata, zanaata, ustalığa verilen önemin bir göstergesi.
Şed kuşanma bir nevi diploma.
Çırağın, kalfanın, ustanın sadece belli bir meslek zümresine değil, tüm insanlık âlemine hem meslekî hem de ahlâkî açıdan hizmet etme zamanının geldiğini belirten şed kuşanma merasimi yüzlerce yıllık Ahilik kültürünü belli bir disiplin içerisinde bir sonraki kuşağa aktarmanın somut yöntemi.