Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçeğe dönüşen “Kendi uçağını kendin yap” anlayışı, bu girişimlerin sekteye uğratılmasıyla geleceğe dönük bir slogana ve yeniden kampanyaya dönüştü.
Türkiye, kaldığı yerden devam edebilmek amacıyla 28 Haziran 1973 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı TUSAŞ’ı kurdu.
Yıllar önce kaybedilen ve artık çok farklı bir boyuta ulaşan havacılık teknolojisinin yeniden kazanılabilmesi amacıyla yola montajla çıkılmasına karar verildi.
Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda ABD üretimi F-16 uçakları seçildi ve bu uçakların Türkiye’de üretilmesi kararlaştırıldı.
F-16 uçağının üretiminin, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonunun ve uçuş testlerinin yapılarak Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi kapsamında TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAS), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kuruldu.
14 Ekim 1987’de TUSAŞ tesislerinde montajı tamamlanan ilk F-16 uçağı test uçuşu için ilk kez havalandı.
25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TUSAŞ’ın yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alındı ve şirket yeniden yapılandırıldı.
Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan TUSAŞ, proje konularına bağlı olarak,
TUSAŞ’ın kuruluşunun 48’inci yıl dönümünde TUSAŞ Yönetim Kurulu üyeleri ve birim yöneticileri, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti ve mozoleye çelenk koydu.
TUSAŞ, 48’inci yıl dönümünde birbirinden önemli gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.
Gökbey Genel Maksat Helikopterinin üçüncü prototipi ilk uçuşunu başarıyla yaparken, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-2 projesi kapsamında Ukrayna’nın Motor Sich firmasından 14 adet motor tedarikine ilişkin anlaşma imzalandı.