Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, yakın zamanda turizme açılan Maraş’a ve Kıbrıslı Rumların 1974’te terk ettiği mülklere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Taşınmaz Mal Komisyonunun (TMK) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin etkin iç hukuk yolu olarak tanıdığı bir kurum olduğu hatırlatıldı.
“TMK’nın işlemleri çerçevesinde 1974’ten sonra Kıbrıslı Rumların ülkemizde terk etmiş olduğu mülklere ilişkin uluslararası hukuk çerçevesinde çözümler bulunmaktadır.” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bu bölge (Maraş) 3.525.175 metrekaredir ve özel mülk bağlamında TMK’ya 3000’e yakın başvuru beklentimiz vardır. Bugüne kadar ise TMK’ya Kapalı Maraş’a ilişkin 344 başvuru yapılmıştır. Vakıflar İdaresi de dahil tüm hak sahiplerinin KKTC mevzuatı çerçevesinde haklarını arama yolu açıktır. Vakıflar İdaresi de TMK’da da dahil olmak üzere muhtelif davalarda hukuk süreçlerine başvurarak bu haklarını halihazırda aramaktadır. KKTC’nin Maraş Açılımı çerçevesinde ortaya koyduğu ilke, 1974’te Kapalı Maraş’ın önceki sakinleri de dahil meşru hak sahipleri olan gerçek ve tüzel kişilere mülklerinin TMK aracılığıyla çare bulunmasına olanak tanımak olmuştur. Böyle bir açılım KKTC toprağı olan Kapalı Maraş’ın uluslararası hukuka uygun bir şekilde yaşama dahil edilmesine yol açacaktır. Maraş bölgesinin egemenlik ve yönetiminin KKTC’ye ait olduğu tartışılamaz. Devletimiz için öncelikli konu 47 yıldır kapalı tutulan bu bölgenin tüm adanın menfaatine olacak şekilde kendi yönetiminde açılmasıdır ve bu anlamda geri adım atmamız söz konusu olamaz.”