Sınıfında dünyanın en hızlı ani müdahale botlarını üreten Yonca Onuk Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ekber Onuk, “Teke Tek Bilim” programında Fatih Altaylı’nın sorularını cevaplandırdı.
Ürettikleri farklı platformlarla birlikte Özel Operasyon botu hakkında da bilgi veren Onuk, platformda 5 mürettebat dışında 16 tam teçhizatlı komandonun taşınabildiğini, botun çok küçük bir radar kesit alanı olduğunu, içinde iki adet 2600 beygir gücünde motor bulunduğunu ve 55 knot (Saatte yaklaşık 100 km) hız yapabildiğini söyledi.
Dr. Ekber Onuk şöyle devam etti:
“Yani Amerikalıların Mark-5’inden 10 knot daha hızlı ve tabii ondan çok daha üstün bir denizciliğe sahip çünkü onlar dizayn esnasında C5 Galaxy’de (Askeri nakliye uçağı) mobilizer üzerinde taşınsın diye basık bir tekne olmuş halbuki bizim kendi V çözümümüz var; bu çözüm sayesinde müthiş bir denizciliğimiz var. Tasarım olarak her şeyi bize ait Yonca-Onuk ekibine ait. Yonca-Onuk ekibi, biz ne bir yabancı, ne bir yabancı uzman filan böyle bir şey kullanmıyoruz. Hepsi bizim yetiştirdiğimiz çocuklar. Sadece Türk çocuklar var orada ve başkalarından çok daha iyiler.”
Dr. Ekber Onuk, “Eskiden Türk güçleri, herhangi bir şekilde yakınımızdaki ülkelerin güçleriyle boy ölçüşmek zorunda kalırdı. Biz Kıbrıs Harekâtı’nda öğrendik ki NATO’nun, Amerika’nın zırhlıları da bize ateş açabiliyor. Dolayısıyla biz herkesten daha iyi olabilmek zorundayız.” dedi.
Tek önceliğinin, ürettikleri platformda görev yapan personeli evine, ailesine sağ salim geri getirmek olduğunu ifade eden Onuk, “Bunun için de o gemiye nitel üstünlük sağlamak zorundayım. Ben bu gemi kötü de olsa binip gidebilirim ama senin çocuğunu, birisinin yeğenini bu gemiye bindiremem. Mesuliyet çok büyük.” diye konuştu.
Ekber Onuk, Fatih Altaylı’nın “Peki sırada ne var?” sorusu üzerine, “Sırada bir 55 metre var, o gelecek. Herhalde o klastaki, dünyanın en iyisi olacak. Sürati 50 natı geçecek” dedi.
Ekber Onuk şöyle devam etti:
“Bu tekne full silahlı bir tekne. Önünde bir 76 milimetre top var, arkasında 8 tane güdümlü mermi var. 26-27 kişilik mürettebatı var. (…) Ümit ediyorum, önümüzdeki günlerde böyle bir projeyi imzalamış olacağız. Konuşuyoruz şu anda.”
Yonca-Onuk Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekber Onuk, ilk günden itibaren devletten çok büyük destek gördüklerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde kendisini alıp Pakistan Başbakanına götürdüğünü ve Pakistan’a verilen botların böyle ortaya çıktığını kaydetti.
Fatih Altaylı, “Havada SİHA’lar olduğu gibi denizde de insansız deniz araçları olacak mı?” diye sordu.
Dr. Ekber Onuk, “Altı, yedi ay sabrederseniz göreceksiniz” sözleriyle flaş haberi verdi.
Onuk, şöyle devam etti:
“Bunu Türkiye’nin ciddi savunma şirketleriyle birlikte götürüyoruz. Artık Türkiye’nin böyle bir sinerjisi var yani sadece Yonca-Onuk böyle bir işe soyunmuyor. Biz Türkiye’deki savunma devleriyle bir şekilde konuşarak gidiyoruz. Bilmediğimiz alanlarda gariplikler yapmak istemiyoruz. O zaman bilenleri çağırıyoruz, bilenlere bunu soruyoruz ve Türkiye’de inanılmaz bir bilgi birikimi var.”